Izvor: MozzartSport.com, 16.Apr.2021, 16:23

Početak uvođenja licenci u Evrokupu - duži put do Evrolige i kraj ABA (ratova)

Trofej regionalne lige izgubiće "dodatu vrednost", ali će košarka možda dobiti stari sjaj

Odluke Upravnog odbora Evrokupa da od naredne sezone budu trogodišnje licence za maksimalno 16 od 20 učesnika, da u prvoj fazi ekipe budu raspoređene u dve grupe, što će im obezbediti najmanje 18 utakmica, kao i da se uvede dodatna nokaut faza (osmina finala), jasno pokazuju da ECA, kao vlasnik Evrolige i Evrokupa, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << polako ali sigurno ide ka što je moguće većem "zatvaranju" dva takmičenja, posebno najelitnijeg.

Tačnije, kao što je predsednik i izvršni direktor Đordi Bertomeu nedavno rekao u Bolonji, želja Evrolige je da od sezone 2023-2024 ima između 16 i 18 ekipa sa dugogodišnjim licencama (u zavisnosti da li će biti 18 ili 20 učesnika), pa nije teško videti da će se do elite moći samo preko finala Evrokupa.

A šta je sa regionalnim takmičenjima, ABA ligom i VTB ligom, jedinim koje bar još neko vreme imaju prioritet prilikom podele dve specijalne pozivnice? Verovatno će izgubiti direktnu prohodnost ka Evroligi, što, s obzirom na dosadašnja događanja, ma ko mislio dugačije, nije neočekivano. Dakle, klubovima iz ABA lige, ukoliko se neko ranije ne domogne višegodišnje licence, put iz regiona do Evrolige biće odužen, odnosno vodiće isključivo preko Evrokupa, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti.

Mnogi su mišljenja da je takav odnos Evrolige maćehinski prema ovom regionu koji je decenijama isporučivao Evropi najviši kvalitet - igrački, trenerski, timski. Osvajao je evropske titule - čak sedam (Split 3, Cibona 2, Partizan 1, Bosna 1) - i još mnogo drugih pride.

Danas, 19.00: (5,00) Fenerbahče (19,0) Anadolu Efes (1,20)

Međutim, dugi niz godina na ovim prostorima vlada nestabilnost, ne samo finansijska. Često je evroligaška prašina upadala u oči klubovima koji zbog nje nisu mogli da vide u kom se smeru kreće košarkaška Evropa, tačnije onaj deo u čije društvo žele da uđu.

Dok su se oni međusobno svađali i tražili krivce isključivo u drugima, Evroliga im je svima zajedno sužavala put od čak pet direktnih mesta (Partizan, Cibona, Zadar, Olimpija, Budućnost u takmičenju od 24 ekipe) u sezoni 2001-2002, do akutelnog jednog.

Na kraju, ABA ligi (ne i klubovima koji u njoj učestvuju) preti da ostane i bez tog mesta, što će biti bolno, ali samo na početku. Jer nije teško prisetiti se bezbroj mučnih scena i "kopanja rovova" u odlučujućem "ratu" ne toliko za pehar samog takmičenja, koliko za evroligašku ulaznicu u njemu, koju su njeni privremeni vlasnici doživljavali kao svojevrsno božanstvo, dok su poraženi zapadali u očaj. A, zapravo svi zajedno su dozvolili da ovdašnju elitnu košarku iz koje je gotovo iščezla lepota igre, sportski duh..., zahvati virus prioritetnog ulaska u Evroligu, često i uz prevelike finansijske žrtve, koji se sve više prenosio na ekipe iz nižih rangova, željnih da po svaku cenu naprave iskorak više, pa potom još brže nestanu sa košarkaške mape.

Ovako, ako uopšte opstane ABA liga pošto izgubi mesto u Evroligi, možda ne bude više bojno polje, nego počne da liči na ACB ligu, u kojoj nijedna pobeda nije vredna evroligaškog života, a poraz ne vodi u evroligašku smrt, već se svi klubovi trude da stvore sperktakl kako bi zavrednili pažnju iskrenih ljubitelja košarke, a njih, verujemo, na ovim prostora ipak još ima...

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.