Partizan zaslužio pomoć Srbije!

Izvor: Blic, 12.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan zaslužio pomoć Srbije!

Kada sam na početku sezone gledao Partizan na turniru u Pirotu, nisam mogao ni da pretpostavim da će dogurati do plasmana među osam u Evroligi. Crno-beli su za mene na fajnal-foru, jer su dovde stigli uz pomoć štapa i kanapa, a za nemar prema uspesima kluba državu treba da bude sramota - kaže za „Blic" Žarko Paspalj, naš legendarni košarkaš.

Proslavljeni reprezentativac je iz beogradskog doma posmatrao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vožnju valjka kroz Evropu. Oduševljen rezultatima, ali i rezigniran, kako kaže, odnosom države prema Partizanu.

- Partizan je postao prepoznatljiv brend, zahvaljujući unutrašnjoj politici, principu rada, organizaciji, odabiru stranaca za male pare. Da je sreće pa da država prepozna kvalitet, da stimuliše klub, kao što se radi u drugim zemljama. Uz pomoć štapa i kanapa predsednik Predrag Danilović popunjava budžet za takmičarsku godinu, što je jako teško i disproporcijalno kvalitetu samog tima.

I takvi, među evropskim alama, crno-beli su bili hit Evrolige?

- Utakmicu po utakmicu igrali su sve bolje, u jednom momentu prevazišli su domete i mogućnosti uz nesigurni i teško stečeni budžet od 1,5 milion evra, ako je i toliko. Nema paralele kako je to bilo nekad, u SFRJ, i sada. Jednostavno, i onda su jaki evropski klubovi imali veće finansijske mogućnosti i pravo na dva stranca, a mi veću bazu. Za mene je Partizan, čim je stigao do majstorice četvrtfinala, dogurao do fajnal-fora i pokazao kvalitet, koji uopšte nije sporan. Svakako da bi neuporedivo lakše bilo to ostvariti uz finansijsku injekciju države, ali u Srbiji odavno ne postoji zainteresovanost za sport, košarku posebno, što je sramota! Ovde je sve naopako.

Može li se sledeće godine korak dalje, do fajnal-fora?

- Partizan je ove sezone već uradio dosta stvari, u sportu ne postoji minuli rad, apsolutno su dominantni u Srbiji, ali je novac u današnjem sportu izuzetno bitan. Kada se sve to uzme u obzir - crno-beli su heroji! Voleo bih da ova ekipa ostane na okupu, ali verovatno tako neće biti. Pitanje je da li može da se zadrži Palasio, koji je odigrao jako kvalitetno, sjajno se klopio, voli Beograd i Srbiju, ali uz svu našu želju da ostane on je u Evropu došao kako bi zaradio. Zagolicaće ga inostrane ponude, ista je situacija i sa Pekovićem, realno teško ih je zadržati.

Vujošević je postao sinonim za uspehe Partizana?

- Postoji određena hirerahija, međutim klub je Duletu pružio veća ovlašćenja i tako uspešno i efektnije funkcioniše. Vujošević je izrastao u velikog trenera, prepoznatljivog rada i stila. Sada zaista ne treba samo hvaliti igrače, već i njihovog vođu sa klupe.

Đorđević nedavno reče da „grobari" vašu generaciju nisu ovako bodrili?

- Oni su posebna priča, deo Partizana, sazreli su kao ljudi i navijači. Izuzetno je važno da nisu napravili nijedan incident, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Danilovićem. Na krilima nenormalnog bodrenja bilo je dovoljno nekom u Evropi da pogleda samo pet minuta sliku iz „Pionira" i da zaključi da najbolja košarkaška atmosfera sa tribina na kontinentu vlada u Beogradu.

Kada se vraćate u srpsku košarku?

- Ja sam tu, gledam, pratim, čovek ne mora da bude unutra da bi pokazao koliko voli ovaj sport u kojem je proveo ceo život. Ne isključujem mogućnost da se vratim - zaključio je Paspalj.

Duda odličan izbor za start iz minusa

Dušan Ivković preuzimanjem reprezentacije želi da vrati Srbiju u svetski košarkaški vrh.

- To je odličan izbor u igračkom i organizacionom rastrojstvu naše košarke. Duda će povezati konce, ali moramo znati šta su nam ambicije, želje i kakav imamo kvalitet. Nismo 12, 13. ili 15. u Evropi, međutim nismo ni najbolji. Ne krećemo od nule, već zato što smo dugo bili najbolji na svetu - startujemo ispod nule. Moramo naći igrače i ljude koji će izneti najveći teret, jer nismo izgubili talente, i naravno dati punu podršku Ivkoviću.

Jadranska propast

Hoće li se srpski klubovi udružiti i napustiti Jadransku ligu.

- Što se tiče srpske sloge i udruživanja - nema ništa od toga. Regionalno takmičenje donelo nam je samo propast i katastrofu, dosta je odmoglo našoj košarci i doprinelo zašto smo ovde. Izgubljeno je šest godina, napravili smo glupost samim ulaskom u tu ligu, pa bi je dekretom trebalo zabraniti! Verovatno je ona dobra za Hrvate, Slovence i isplativa za ljude koji je vode, međutim taj projekat je neprimeran, bez cilja, ne vidim uopšte bar jednu dobru stvar u njoj. Neprihvatljiva je za srpsku košarku i glupo ju je vezivati sa nekadašnjom ligom SFRJ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.