Olimpija je trudna, čuvajte se Bilija

Izvor: MVP.rs, 15.Maj.2015, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpija je trudna, čuvajte se Bilija

Pred nama je završni turnir Evrolige.

San dug 20 godina, post od sedam sezona, jedan istorijski uspeh i dokaz da se šampion postaje i bez abnormalnih ulaganja. To karakteriše timove koji će se ove godine boriti za titulu prvaka u Evroligi. Mesto održavanja bitaka je Madrid, a polufinala su u petak.

Domaćin turnira Real Madrid je najtofejniji klub u Evropi sa osam titula prvaka, ali je poslednju osvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << davne 1995. godine. Madriđani su poraženi u poslednja dva finala, pa nema sumnje da će žarko želeti da se domognu trofeja na domaćem terenu.

CSKA godinama unazad ulaže ogromna sredstva u sastavljanje tima, ali do sedme titule u Evroiligi ne mogu da stignu već sedam godina. Kao i Madriđani, izgubili su poslednja dva finala u kojima su igrali.

Najmanji pritisak u prestonici Španije imaće Fenerbahče Ulker. Bogati tim iz Istanbula godinama je pokušavao da angažuje Željka Obradovića, a kada je u tome uspeo već u drugoj sezoni njegovog rada plasirali su se na završni turnir i to po prvi put u svojoj istoriji.

A, šta reći o Olimpijakosu, timu koji prkosi trendovima koji vladaju u evropskoj košarci. Tim iz Pireja se radovao trofejima 2012. i 2013. godine. Od tada se nije mnogo toga promenilo. Tu su Vasilis Spanulis i Jorgos Printezis, a sve ostalo nije mnogo bitno, osim činjenice da je supruga lidera crveno-belih ponovo trudna. Spanulis je tokom svoje karijere tri puta igrao na Fajnal foru, sva tri puta je osvojio titulu i MVP priznanje i pred svaki od njih Olimpija Spanulis je nosila dečaka. Ovoga puta bračni par čeka devojčicu, ali da li biste se usudili da se kladite protiv Olimpijakosa?

CSKA - OLIMPIJAKOS (15. maj, 18č, Sport klub 1)

Kada pomenete CSKA i Olimpijakos prva asocijacija je finale Evrolige iz 2012. godine i flouter Jorgosa Printezisa na 0.7 sekundi pre kraja za 62:61. Napravio je grčki tim tada veliki preokret u Istanbulu, a so na ranu je dolio godinu dana kasnije u Londonu kada je izbacio Armiju u polufinalu.

Motiva za osvetu je mnogo, ali bi upravo to moglo da veže ruke igračima CSKA. Armija se na krov Evrope pela šest puta, ali je i ekipa koja je izgubila najviše finala. Čak devet. Na terenu ih predvodi Miloš Teodosić, kome će Fajnal for u Madridu biti šesti po redu. Srpski plejmejker nosi veliko breme na svojim leđima, s obzirom da se do sada nije popeo na krov Evrope. Sa Olimpijakosom je 2009. i 2010. godine bio četvrti i drugi, dok je sa timom iz Moskve od 2012. do 2014. zauzimao drugo, treće i četvrto mesto.

Ipak, čini se da je ekipam CSKA ove sezone sastavila pravi "drim tim". Na pozicijama "jedan" i "dva" se rotiraju Teodosić, Nando De Kolo i Aron Džekson, sa krila prete Soni Vims i Andrej Kiriljenko, dok zid pod košem čine Saša Kaun, Kajl Hajns, Andrej Voroncevič i Viktor Hrijapa, koji se na vreme vratio iz povrede. CSKA igra pod komandom Dimitrisa Itudisa, kome je ovo prva samostalna sezona u Evroligi. Ali, Grk je pekao zanat kod Željka Obradovića punih 13 godina, pa nema sumnje da zna kako se dolazi do trofeja.

CSKA ima takav tim da može da se prilagodi igri na mali broj poena, ali i igri "bez odbrana". Pokretljive petice i veliki broj kombo igrača daje im niz mogućnosti u odbrani i u napadu, a ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da je Kajl Hajns bio jedan od ključnih ljudi u osvajanju poslednje dve titule prvaka Evrope ekipe Olimpijakosa i da sigurno može da pomogne u postavci igre.

Šta reći o timu iz Pireja, a da već nije rečeno. Osnova tima i igra koju je postavio Dušan Ivković i dalje se eksploatiše u crveno-belom delu Atine. Sve se odvija pod komandatskom palicom Vasilisa Spanulisa i "X faktora" za velike utakmice Jorgosa Printezisa.

Crveno-beli igraju košarku sa niskim "peticama" i brane pikenrol igru na nekoliko različitih načina. Granitna odbrana im je zaštitni znak, a u napadu sve kreira popularni Bili Spanulis. Od dosadašnjih šest finala dobili su tri.

Ova dva tima su se sastala dva puta tokom TOP 16 faze Evrolige. U oba navrata su slavili domaćini. Nema sumnje da je CSKA blagi favorit u ovom polufinalu, ali srce dokazanih šampiona nikada ne bi smelo da bude potcenjeno.

REAL MADRID - FENERBAHČE ULKER (15. maj, 21č, Sport klub 1)

Odigrao je 13 puta Fajnal for i uzeo je osam titula. Osvojio je Evroligu sa Partizanom, Huventudom, Real Madridom, Panatinaikosom pet puta i sa svakim od tih timova se na krov Evrope popeo u prvoj sezoni u kojoj je tim odveo na Fajnal for. On je najtrofejniji evropski trener, a ove sezone je napravio istorijski uspeh time što je Fenerbahče Ulkeru doneo prvi nastup na završnom turniru elitnog takmičenja u istoriji. Da li mislite da će time da se zadovolji?

Željko Obradović je potrošio dosta para prethodnog leta i sastavio tim po svome ukusu. Turski predstavnik igra sa dosta pikenrola, gde najveći problem rivalima predstavlja činjenica da igrači ove ekipe to mogu da igraju sa pozicija "četiri" i "pet". Nemanja Bjelica je ključni igrač ekipe i upravo od njega bi najviše trebalo da strepe visoki igrači domaćina Fajnal fora.

A, ako zaustavite MVP-a Evrolige odradili ste tek deo posla, jer Fenerbahče Ulker u svojim redovima ima Endrua Gaudloka, verovatno najboljeg napadača u Evropi, kao i Bogdana Bogdanovića, koji voli velike utakmice. Veliki peh Obradovićeva ekipa je imala sa povredom Rikija Hikmena, ali je njegovo mesto zauzeo Nikos Zisis, igrač po meri za Čačaninov sistem igre.

Naravno, ne bi trebalo zaboraviti Jana Veselija, koga smo ove sezone često mogli da viđamo na poziciji centra. "Leteći Čeh" radi mnogo toga prljavog u igri ekipe, pre svega u dobrani, dok je na drugoj strani konstantna pretnja na ofanzivnom skoku.

Real Madrid će morati da se izbori sa činjenicom da su izgubili prethodna dva finala i da njihovi navijači čekaju evropsku titulu od 1995. godine, kada ju im je doneo Obradović. Ekipa je dobro popunjena na svim pozicijama, pa se od njih sa pravom očekuje da donesu devetu titulu u prestonicu Španije. Do sada su izgubili osam finala.

Ono što može da bude problem Pabla Lasa, a pokazalo se u prethodne dve sezone, je činjenica da tim nema pravog vođu na terenu. To bi trebalo da budu Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez, ali je sa najviše hrabrosti u neizvesnim završnicama nastupao Serhio Ljulj.

Jedno je sigurno, Madriđani vole tranziciju i pokušaće da je nametnu kao model igre, dok Željko Obradović uživa u napadima na pola terena sa svim mogućim kombinacijama iz pikenrola. Ko uspe da uspostavi svoj sistem biće bliži pobedi. Jedno je sigurno, ovaj meč je ispit za generaciju Reala, kao i za trenera Lasa. Novi neuspeh ne bi održao ovaj sastav na okupu, a dodatni problem bi mogla da im predstavlja činjenica da su španski mediji već počeli da licitiraju sa imenima koja bi sledeće sezone mogla da nose dres Madriđana.

Ukoliko niste otišli u Madrid, sve utakmice Fajnal fora možete da gledate na kanalima "Sport kluba".

(foto1: Euroleague; foto2: PBC CSKA Moscow; foto3: turkiyegazetesi.com.tr)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.