Izvor: MozzartSport.com, 25.Maj.2020, 17:31

Oglasio se Bertomeu: Nismo razmišljali da menjamo broj učesnika, razumemo klubove koji su se nadali učešću u Evroligi

Prvi čovek Evrolige žali zbog prekida sezone, ali smatra da je ovako najbolje

U danu kada je i definitivno donesena odluka da se ne nastavi sezona u Evroligi i Evrokupu, predsednik takmičenja Đordi Bertomeu se obratio medijima putem video linka i pokušao da odgovori na neka od pitanja koja su nedeljama zanimala košarkašku Evropu.

Katalonac je istakao da je suspenzija cele sezone bila jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << moguće rešenje.

“Doneli smo jednu od najtežih i najtužnijih odluka u istoriji Evrolige. Ipak, mislim da je ona prava i da je dobrobit košarke i klubova. Pokušali smo sve da nastavimo takmičenje, ali ovo je bilo najbolje moguće rešenje”, rekao je Bertomeu.

Na spekulacije da se razmišljalo o promeni broja klubova i formata takmičenja za sledeću sezonu, odgovorio je:

“Ni u jednom trenutku nismo ni pomišljali da menjamo broj učesnika ili da mu menjamo format takmičenja. Takve odluke nisu u našoj prirodi”.

Mnogi klubovi poput Partizana, Virtusa ili Unikahe su ostali razočarani što nisu imali šanse da se izbore za mesto u Evroligi naredne sezone.

“Razumem klubove koji su bili lideri u svojim takmičenjima. Ali isto tako ste imali i tim koji je bio lider u Evroligi i to nije značilo da automatski zaslužuje da ga proglasimo šampionom. Isti koncept smo primenili i na Evrokup. Trudili smo se da prikažemo konstantnost. Potpuno razumem klubove koji su želeli da učestvuju u Evroligi naredne sezone i ponosan sam što žele da budu deo takmičenja. Ali ljudi moraju da razumeju u koliko komplikovanoj situaciji smo bili”.

Potvrdio je i zvanično da neće biti pobednika za ovu sezonu.

Evroliga i Evrokup za ovu sezonu neće imati pobednike”.

S obzirom da mnogi košarkaški klubovi širom Evrope svakako imaju nestabilne finansije, očekivalo se da neki možda dovedu pod znak pitanja učešće za sedeću sezonu. Ali Bertomeu je to kategorično demantovao.

“Niko nije razmišljao o napuštanju Evrolige zbog posledica korona virusa i niko tu ideju nije ni pomenuo na današnjem sastanku”.

Ipak, neminovno je da će ovo sve teško pogoditi budžete klubova.

“Već danas krećemo da radimo na budućim planovima da bi ljubiteljima košarke našim partnerima priuštili neverovatno košarkaško iskustvo. Svi zajedno – igrači, treneri, sudije – ćemo se vratiti jači. Još je rano da pričamo o finansijskim posledicama koje je COVID-19 ostavio na klubove. Prvo treba da analiziramo kakvi će biti gubici za ovu sezonu. Razgovarali smo sa klubovima prethodne nedelje kako bismo prvo rešili problem prodaje karata. Klubovi razumeju da će njihov prihod od Evrolige za ovu sezonu biti manji”.

Potvrdio je da su igrači bili protiv bilo kakve ideje o nastavku sezone.

“Mnogi igrači su izrazili brigu da neće moći da pružaju partije na potrebnom nivou kakav ovo takmičenje zahteva. Neki od njih nisu imali priliku ni da treniraju, a neki ne bi mogli da putuju. Njihova najveća briga nisu bile finansije, već kratak vremenski rok koji bi imali da se pripreme za nastavak sezone”.

Da li će prekid sezone uticati na finansije Evrolige i njen odnos sa agencijom IMG kojoj su prodata prava?

“U stalnom smo kontaktu sa agencijom IMG, delimo iste brige i pokušavamo da zajednički prevaziđemo probleme. Naša saradnja ostaje čvrsta i nikada nije bila pod znakom pitanja. Moraćmo svi zajedno da radimo na tome da zadržimo navijače”.

Kako će izgledati sledeća sezona ako navijači ne budu mogli da prisustvuju?

“Moguće je da će na početku naredne sezone u nekim zemljama moći da se igra sa prisustvom publike, a u nekim bez. Ipak, nadamo se da će situacija da se normalizuje u narednim mesecima”. 

Favorit za organizaciju fajnal-fora sledeće sezone je nemački Keln koji već godinama sa uspehom organizuje završnice rukometne Lige šampiona.

"Još je rano da kažemo da će to biti Keln, ali ulažemo napore da se to desi".

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Bertomeu poslao poruku Partizanu: Ne možemo da nagrađujemo

Izvor: B92, 25.Maj.2020

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu objasnio je odluku da se prekine sezona u Evroligi i Evrokupu...Bertomeu je potvrdio da pobednik Evrolige i Evrokupa neće biti donet. Ne možemo nikoga da nagradimo ili da izbacimo neki tim koji nije mogao da igra do kraja..Tako su Efes, kao lider Evrolige, i Partizan,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.