Marjanović div Evrolige

Izvor: Politika, 17.Feb.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marjanović div Evrolige

Pitanje je vremena kada će Zvezdinog centra angažovati neki klub iz NBA lige

Dugo godina košarka nije imala igrača koji izrazitom visinom ne predstavlja samo atrakciju već pravi razliku pod obručima. Tkačeno i Sabonis su svojevremeno bili “tajno oružje“ čuvenog sovjetskog pukovnika Gomeljskog, sa 221 santimetrom ličili su na džinove u „zemlji liliputa“, Litvanac je igračku svetsku slavu stekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i u najjačoj ligi na svetu. „Grdosije“ su bili i George Murešan (231) ,Manute Bol (231), Šon Bredli (229) i Jao Ming (229), a trenutno najviši košarkaš je Pol Stardžis (238), nekadašnji harlemovac koji nosi dres Teksasa. Evropsko tlo podrhtava pod nogama Zvedinog centra Bobana Marjanovića (26, 222), apsolutnog lidera Evrolige u nekoliko „disciplina“ i pitanje je vremena kada će prekoračiti okean i obreti u kolevci košarke.

Mnogi su bili skeptični posle regularnog dela Evrolige koji je Marjanović obeležio kao najkorisniji igrač i prvi skakač, da li će moći da održi takav nivo igara i u „Top 16“ fazi, u grupi sa pet evropskih velikana, višestrukih prvaka. Boban ne samo da je održao razliku nego je i povećao, u nekim segmentima čak i uznapredovao. Nažalost, rezultati „crveno-belih“ nisu u „dosluhu“ sa njegovim igrama, ali nema nikakve sumnje da je ovo Marjanovićeva sezona karijere. I u poslednjoj utakmici protiv Panatinaikosa u Atini  bio je najbolji akter. Ostvario je deseti „dab-dabl“ učinak, dvocifren broj poena i skokova u 17 evroligaških kola. Trebalo bi vremena i vremena da se prelista statistika i istorija Evrolige da bi se utvrdilo da li je i kada nekom to pošlo za rukom.

Na listi najkorisnijih igrača sakupio je 400 poena (23,53 u proseku) a u leđa mu gleda Amerikanac Ročesti iz Nižnjeg (333). Sa 168 uhvaćenih lopti, 20 više od Tomkinsa (Nižnji) i Nemanje Bjelice (Feberbahče), takođe je sueveren, kao i u šutu za dva poena, sa procentom 64,15 odsto (159-102). Treći je po uspešnosti izvođenja slobodnih bacanja (76 odsto, 100-76) i četvrti strelac Evrolige (268 poena, 15,76 prosek) iza najboljeg bekovskog triliga (Ročesti, Gaudlok i Spanulis). Na „postere“ je redom stavljao najbolje centre Evrope, Burusisa, Tomića, Skorcanitisa, Tajusa, Batista, Danstona, Hantera i dva puta je proglašavan za igrača kola.

Marjanović je najupečatljiviji primer da je i u 26. godini može da se napravi džinovski košarkaški napredak. Njegov najjači pokretač je dečačka ljubav prema košarci, zabavi i druženju, a Zvezda je u svakom pogledu sredina koja mu je to omogućila. U takvoj igri svi će biti dobitnici. Marjanoviću se otvaraju znatno jasniji košarkaški vidici ka NBA ligi o kojoj je sanjao kao klinac, reprezentacija koja će dobiti dostojnog zamenika penzionisanom Nenadu Krstiću i njegov klub kroz rezultate i trofeje koji će neminovno doći. Selektor Đorđević ga je u nekoliko navrata pohvalio i praktično otvorio vrata državnog tima, a sigurno će od značaja biti i Krstićeva preporuka:

„Mnogo je napredovao, iznenadio me je. Znam da mu je bilo teško da dođe do ovog nivoa, ali mnogo je radio i uložio. On sada igra na MVP nivou i veoma sam srećan što će takav igrač da me nasledi u reprezentaciji“.

M. S.

objavljeno: 18.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.