Marjanović: Markus Vilijams? Doktor

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marjanović: Markus Vilijams? Doktor

"Boban Marjanović nije više samo najviši igrač u Evroligi, već i njen najdominantniji pojedinac" – na ovaj način je zvanični sajt Evrolige opisao srpskog diva.

Centar Crvene zvezde Telekom, u svojoj trećoj sezoni u elitnom takmičenju, drži titulu najkorisnijeg igrača lige (MVP) sa prosečnim indeksom 24,8, a ujedno je najbolji skakač sa 10,4 skokova u proseku i četvrti najbolji strelac sa 16,4 poena po meču.

Na sve to, 221 centimetara visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bobi samo na jednom meču, od do sada 21 odigranog, nije ostvario dvocifreni košgeterski učinak, pri tom upisavši i 13 dabl-dablova.

Posle svega što si prošao na počecima karijere, svih uspona i padova, koliko je dobar osećaj kada imaš mogućnost da dominiraš u Evroligi na način na koji ti to činiš?

"Dobar je osećaj biti tamo gde sam ja danas. Radio sam veoma vredno i jako da bih stigao do ovde, a Bog mi je podario visinu i veliki raspon i brzinu ruku. Ali, nisam želeo da se oslanjam samo na svoj talenat, želeo sam da se unapredim i dokažem šta sam sve sposoban da uradim na terenu. Nisam želeo samo da budem visoki lik sa dugačkim rukama. Upravo zbog toga se i osećam dobro, pošto imam mogućnost da pokažem sve što umem i igram dobro na ovom nivou", počeo je Marijanović svoju priču sa sajt Evrolige.

U poslednja tri meča Zvezda je ostvarila dve velike pobede – posle preokreta protiv prvaka Evrope Makabija kod kuće i ubedljivom igrom protiv Galatasaraja u Istanbulu sa +23, dok je u tesnom meču poražena od Barselone u Areni. Kako ovakve pobede i sjajne partije protiv najboljih timova utiču na samopouzdanje mladog tima Zvezde?

"Naravno, uvek je lepo kada pobedite, ovi trijumfi nam mnogo znače. Ali, i samo igranje protiv tih ekipa je samo po sebi lepo, pogotovo još ako je igra dobra i dopadljiva. Dobar je osećaj kada uspete da se takmičite i nadigravate sa ekipama koje su bolje od vaše, čiji igrači imaju više evroligaškog iskustva, više velikih i bitnih utakmicama u svojim rukama i veliki broj osvojenih trofeja i medalja na najvećim takmičenjima. Nije mnogo ljudi verovalo da možemo da pobedimo Makabi, a posle je usledila i veliki trijumf protiv Galatasaraja, a igrali smo odlično i protiv Barse. Naš cilj je da odigramo što je više moguće mečeva sa takvim timovima jer nas to čini boljima. Trebalo bi da budemo ponosni na način na koji smo igrali", smatra 26-godišnji centar.

Nade za prolazak u Top 8 su vam veoma tanke, ali i dalje postoje, pred meč 12. kola sa Albom u Berlinu. Na stranu trka za mesto koje vodi u plej-of, koliko bi vam značila pobeda na teškom gostovanju u Nemačkoj?

"Svaka pobeda u Evroligi ima veliki značaj za nas i naš mlad tim. Svaka pobeda je kao finalna. Nebitno da li prošli dalje ili ne, svaki evroligaški meč pred nama je važan. Ovi trijumfi znače stvarno puno i teraju nas da se osećamo zadovoljno, a imaju i veliki uticaj na naše samopouzdanje".

Kada sagledaš dosadašnji učinak u sezoni da li misliš da ste opravdali očekivanja – kako lična, tako i navijača i javnosti?

"Po meni, možemo samo biti zadovoljni delom sezone koji je iza nas. Nalazimo se u Top 16 fazi Evrolige, okočali smo ABA ligu na prvom mestu i osvojili smo Kup Srbije. To su činjenice koje govore same za sebe. Ipak, sve je krenulo posle naših dobrih nastupa u Evropi", jasan je Bobi.

Igrači i treneri često vole da koriste termin – 'idemo korak po korak, ali je Zvezda pokazala prošle sezone, učinkom od četiri pobede i šest poraza u regularnom delu Evrolige i plasmanom u polufinale Evrokupa, da će već ove napraviti sledeći veliki korak. U čemu je tajna?

"Možda je tajna u tome što nam polovinu tima čine momci koji su tu bili i prošle sezone, a i momci koji su pristigli tokom leta su pronašli svoje mesto u timu. Takođe, i stučni štab odrađuje svoju drugu evroligašku sezonu, pa smo se svi nekako navikli na igranje u Evroligi svake nedelje. Kada se sve ove stvari saberu, mi postajemo bolji. Mogu da pričam samo u svoje ime, ali, kako je sezona odmicala, znao sam tačno šta da očekujem, šta treba da radimo individualno i kao tim. Sazreli smo kao ekipa".

Koliko je drugačija tvoja individualna rola koja ti omogućava ovakve nastupe u tekućoj sezoni?

"To je nešto što je teško opisati, pošto ima veze i sa mnom i sa timom i sa trenerima. Takođe, veliki je uticaj i mog vrednog rada, kao i vrednog rada trenera. Deluje kao da mi se 'kockice' poklapaju u ovom trenutku. Međutim, kada se čovek oseća dobro u svojoj koži – igra dobro. To je jedna od najvažnijih stvari. Igrate onako kako se osećate", objasnio je srpski centar.

Predvodite svoj tim po broju minuta provedenih na parketu, a samo je još jedan centar (Zoran Erceg iz Galatasaraja) odigrao više minuta od tebe. Za velikog momka, šta je bilo potrebno da uradiš kako bi se izborio sa povećenjem minutaže?

"Ništa određeno. Nisam ni znao do sada koliko minuta provedem na parketu, jer ne smem da kažem da sam umoran. Moje je da igram. Osećam se toliko dobro na terenu da čak ni ne osetim umor tokom mečeva. To mi se desi samo posle utakmice, kada je osećaj umora jako lep. Tako je uvek bilo kada sam ja u pitanju, volim da budem na parketu – jer se na njemu osećam kao dete u parku. Idem napred dok mi se ne kaže drugačije".

U poslednjih nekoliko godina, šta misliš da je najviše doprinelo poboljšanju u tvojoj igri?

"Moja navika da radim samostalno, kao i rad na psihičkom i psihološkom aspektu. Atlete moraju da brinu o obe stvari, to je samo deo onogo što radimo. Smatram da sam veoma radio na sebi, a mislim da to možete i videti kada me geldate na terenu. Oduvek sam voleo da radim, jer je to ono što me tera da se osećam lepo i ono što me gura da igram još bolje. Opet, to je sve ono što jedan atleta i sportista mora da čini – da uloži sate i sate rada kada niko ne gleda".

Tvoj 'saučesnik u zločinu' u Zvezdi, plejmejker Marus Vilijams se takođe priključio timu prošlog leta. Koliko je njegov dolazak doneo timu?

"On je doktor košarke. Njegova pregled igre prosto je neverovatan, kao i način na koji uoči slobodnog čoveka. Mislim da ima urođen instikt. Sa njim ceo tim i svaki igrač pojedinačno postaje bolji. On radi veliki broj dobrih stvari za nas, načinom na koji predvodi napade, ali i šuterskim sposobnostima. Za njega imam samo reči hvale i veoma sa srećan što je odlučio da dođe baš u Zvezdu prošlog leta".

Samo nekoliko igrača u istoriji elitnog takmičenja imalo je dabl-dabl prosek po okončanju neke od faza, a nijedan od njih nije okončao sezonu sa takvim učinkom duže od deceniju. Ti se trenutno nalaziš na proseku od 16,4 poena i 10,4 skokova po meču. Šta misliš, kakve su ti šanse da sa takvim brojkama završiš sezonu i uđeš u društvo Arvidasa Sabonisa, Mirsada Turdžana i svojih zemljaka Dejana Tomaševića i Dejana Milojevića?

"To je veoma lepo društvo. Naježim se i samo kada čuvem to. Iskreno, nisam imao pojma da imam takvu šansu. Takođe, to je sjajan kompliment, biti spomenut u takvom društvu, ali i potvrda da se moj vredni rad isplaćuje. To mi se sviđa. Opet, znam da je svo to statistika, ali znači nešto. Gledao sam sve spomenute velikane dok sam odrastao, a Milojević mi je bio i trener u Mega Vizuri pre nekoliko sezona. On je čovek koji je vratio moju karijeru na pravi put – on je moj mentor", zaključio je Marjanović svoju priču.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.