Igokea u Barseloni

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igokea u Barseloni

Klub iz Laktaša bi u Evroligi domaćin bio u Banjaluci, a njegov predsednik Boris Spasojević govori kako se došlo od Potkozarja do Evrope

Rukovodstvo ABA lige je pogrešnim postupcima doprinelo da ni danas, kolo pre kraja, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi po kom principu će se stizati do košarkaške Evrolige. Ipak, tim koji je obezbedio prvo mesto u ligaškom delu sezone, Igokea, uveliko se sprema za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << učešće u najjačem klupskom takmičenju, jer je ubeđen da će na vreme da ispuni sve što Evroligine propozicije zahtevaju za „B licencu” (u ovom slučaju problem je nedostatak dvorane s najmanje 5.000 mesta).

– Što se tiče sportskog dela, dokazali smo da smo najbolji tim ligaškog dela sezone – kaže za „Politiku” predsednik kluba iz Laktaša Boris Spasojević. – Prepucavanja čelnika ABA lige i Evrolige potresla su i naše igrače koji su se cele sezone borili za najveći cilj svakog košarkaša u Evropi, a onda se pojavila vest da to što su prvi neće da im bude dovoljno. Međutim, analizirali smo poslednje pismo Evrolige, kao i njene pravilnike, i zaključili da ukoliko do 10. juna obezbedimo adekvatnu dvoranu, neće biti problema. Odlučili smo se za banjalučki „Borik” koji će na vreme biti adaptiran, a udaljen je svega 18 kilometara od Laktaša.

Dvorana će biti spremna

Spasojević očekuje uskoro inspekciju Evrolige, ali i najavljuje odlazak u njeno sedište:

– Naša delegacija naredne nedelje odlazi u Barselonu, na razgovor sa prvim čovekom Evrolige Đordijem Bertomeuom. Optimisti smo da ćemo igrati Evroligu u „Boriku” koji se inače renovira zbog Juniorskog prvenstva sveta za rukometaše. Kad se preslože neke stolice i ubace montažne tribine ispod koševa, dobićemo neophodnih 5.000 mesta.

Ukoliko Evroliga izađe u susret Igokei, onda to znači da bi s finalnog turnira ABA lige, u Laktašima (25-27. april), još samo šampion izvadio „vizu” za najbolje klupsko takmičenje. Tražeći panično ko će da organizuje fajnal-for, jer ni to nije umela da obezbedi na vreme, ABA liga se na kraju nekako dogovorila sa Igokeom.

– ABA liga je, posle svega, na neki način nagradila naš kvalitet dodeljujući nam fajnal-for. Samim tim što nećemo morati da plaćamo kotizaciju od 100.000 evra. Tako da će troškovi organizacije biti razumni, uostalom kao i svi troškovi našeg kluba – kaže Boris Spasojević (49), direktor Ugostiteljske škole u Banjaluci.

Igokea je mnogima pokvarila planove ove godine, jer da nije nadmašila sebe, ne bi ni ABA liga došla u situaciju da tumači svoje propozicije kako joj se prohte. Svi su računali da je prvo mesto rezervisano za klubove poput Partizana, Zvezde, Cibone ili Cedevite.

– Uoči sezone treneru Draganu Bajiću smo dali odrešene ruke da pravi sportske planove, uz samo jedan cilj – titulu prvaka BiH, da bismo stekli pravo da opet igramo u regionalnoj ligi. A što se tiče ABA lige, svi smo se složili da bi plasman oko desetog mesta ispunio očekivanja. Posle svega malo je reći da smo napravili čudo, jer naš klub je iz mesta koje ima svega 1.500 stanovnika, pošto nam je adresa i dalje u Aleksandrovcu. Već imamo dva trofeja u džepu, kupove Republike Srpske i BiH, najbolji smo tim ligaškog dela sezone ABA lige, želimo da budemo i njeni prvaci, kao i šampioni BiH. Pruža nam se šansa za pet trofeja što bi bio nezapamćen podvig.

Uskoro 40. rođendan kluba

Igokea će 23. avgusta proslaviti 40. rođendan. Osnovana je kao KK Potkozarje, zahvaljujući entuzijastima iz Osnovne škole „Kozarske brigade”. U današnjoj upravi su uglavnom nekadašnji igrači Potkozarja pa tako i počasni predsednik kluba Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je silom prilika morao da igra centra, jer mu je trener Živko Malkić tu ulogu dodelio kao najvišem (200 cm). Dodik je preuzeo nižerazredni klub krajem 1998. i dao mu ime Igokea, po porodičnoj fabrici nameštaja (naziv izveden iz imena njegove dece, Igora i Goce, sa završetkom koji asocira na jednu svetski poznatu kompaniju za izradu nameštaja).

U rukovodstvu Igokee su i bivši ministri u Vladi Republike Srpske Ranko Škrbić i Stanislav Čađo, takođe nekadašnji igrači Potkozarja za koje su igrali i direktor Inspektorata Republike Srpske Igor Milunović, pa Ratko Janković, Rade Grgić, Goran Cvikić, Predrag Vranješ, Momčilo Gostović, Mirko Dobrić, braća Gostović… Svi su krenuli iz Potkozarja čiji dres je nosio i današnji šef stručnog štaba Dragan Babić, kao i njegov pomoćnik Milutin Vatinčić.

– Igokea je rasadnik dobrih igrača jer u sastavu ima nekoliko košarkaša iz našeg kraja. Budžet nam je jedan od tri najniža u ABA ligi. Ako znamo da Partizan ima 2,5 miliona evra, a vidimo kako je prošao u Evropi, da CSKA ima više od 20 miliona, jasno je kakve ambicije možemo da imamo u Evroligi. Dogovor je da igrače nagradimo tako što će svi ostati i igrati u Evroligi za koju su se sami izborili.

Aleksandar Miletić

-----------------------------------------------------------

Živimo za klub a ne od kluba

„Ono što nas, koji vodimo Igokeu, razlikuje od drugih klubova u regionu jeste da živimo za klub a ne od njega. To je i tajna uspeha. Ne samo da smo svi volonteri, već i često trošimo svoj novac za potrebe kluba. Trener Dragan Bajić, naše dete, rastao je s nama u klubu i danas vodi tim za simboličnu platu, koja je nešto iznad nivoa one koje primaju službenici u nekoj boljoj firmi. I igrači imaju skromne plate”, kaže Boris Spasojević.

objavljeno: 20.03.2013
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.