Evroliga je veliki šou, zavalite se i uživajte

Izvor: Vesti-online.com, 23.Dec.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroliga je veliki šou, zavalite se i uživajte

Novi format Evrolige koji je startovao ove sezone doneo je mnogo pitanja pred početak nove sezone, ali se na skoro polovini ligaškog takmičenja na svako od njih može dati isti odgovor - gledamo fenomenalnu košarku!

Smanjenje broja učesnika na 16 i sistem "svako sa svakim" doneo je priliku da svake nedelje makar po jednom gledamo krem evropske košarke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Tako možemo da uživamo u susretima najboljih timova, ne razmišljajući da li će ih sudbina u vidu žreba uopšte naneti jedne na druge, a sistem garantuje da nema nebitnih mečeva jer se od prvog kola vodi bespoštedna borba.

Zato se sada dešava da na polovini takmičenja gotovo sve ekipe i dalje imaju šanse za plasman među osam najboljih, a izumemo li CSKA iz jednačine koji deluje neprikosnoveno, redosled kojim će timovi u eliminacionu rundu je gotovo nemoguće predvideti.

Usponi i padovi postali su sastavni deo Evrolige. Tako, na primer, evropski gigant Real u samo dva dana prođe put od maestralne partije protiv Bamberga, do debakla protiv Crvene zvezde u grotlu Pionira. Nikome pobede nisu garantovane, niko nije nepobediv, svaki meč potencijalno donosi novi šou.

Iako još uvek ima i onih poput Jorgosa Barcokasa, trenera Barselone koji kukaju da im je novi sistem naporan i doprinosi povredama, izjava trenera Real Madrida Pabla Lasa, posle meča sa Crvenom Zvezdom, sumira zapravo najveću prednost novog sistema.

- Moramo svi da se adaptiramo, ali gledamo odlične utakmice. Krivo mi je kada godinu dana ne igramo protiv Zvezde, tako je nekima krivo kada ne igraju protiv nas. Ovaj sistem nam to donosi, pa lepo možemo da igramo svi sa svima - rekao je Laso.

I upravo ta mogućnost da se svi timovi međusobno sastaju, a da ne zavise od žreba, jeste najveći dobitak nove Evrolige. Manji broj ekipa, a veći broj utakmica garantuje i veći kvalitet. Biće potrebno vreme da se timovi naviknu na ovakav ritam, ali je jasno svakom ko je odgledao nekoliko utakmica koliko se igra kvalitetnije i koliko je samo takmičenje neizvesnije.

Uostalom i brojke potvrđuju da je Evroliga napravila pun pogodak. Na nedavno održanom sastanku u Barseloni, bord Evrolige je predstavio i brojke koje govore tome u prilog. Broj neizvesnih utakmica je značajno porastao u novoj sezoni, pa je i broj gledalaa u halama  porastao za 21 posto.To je uticalo i da rast u zaradi od TV prava skoči za čak 78 odsto, jer je značajno povećan i broj publike kraj malih ekrana, a zarada od marketinga povećana za 34 procenta.

I dok vlasnici trljaju ruke, ljubiteljima košarke ostaje da se zavale u fotelje i uživaju. Publika na ovim prostorima je zahvaljujući Crvenoj zvezdi u prilici da gleda evropske velikane, a tim Dejana Radonjića svojim sjajnim igrama i rezultatskom konkurentnošću i borbenošću sjajno reprezentuje srpsku košarku. Navijači Zvezde sa nestrpljenjem čekaju svaki sledeći meč, dok svima ostalima ostaje da uživaju najboljoj evropskoj košarci koja je posle godina regresa konačno krenula uzlaznom putanjom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.