Evroliga: Najbolji trener je... šampion!

Izvor: Mondo, 04.Jul.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroliga: Najbolji trener je... šampion!

Šefovi struka evroligaških timova sastali su se i odabrali najboljeg među njima u prošloj sezoni. Izbor je očekivan.

Skoro dva meseca posle spektakularnog kraja evroligaške sezone, zvanično je proglašen najbolji trener takmičenja.

Većinom glasova trenera učesnika Evrolige, Dimitris Itudis izglasan je za najboljeg u struci i za to priznanje dobio je tradicionalnu nagradu "Aleksandar Gomeljski".

Grčki stručnjak predvodio je moskovski CSKA >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << do titule šampiona Evrope u uzbudljivom finalu protiv svog dugogodišnjeg mentora Željka Obradovića, koji je takođe bio u najužem izboru trenera za ovu nagradu.

Odmah iza Itudisa, najviše glasova dobio je Jorgos Barcokas (Lokomotiva Kubanj), a slede ih Obradović (Fenerbahče) i Velimir Perasović (Laboral Kuća).

"Kao jedan od najposvećenijih trenera, koji izuzetno vode računa o detaljima, Itudis je stvorio jedan od najboljih napada u ovom veku, jer je CSKA postao prvi evroligaških tim u poslednjih 11 godina koji je prosečno postizao više od 90 poena. Uz to, dao je svom timu izdržljivost, neophodnu da 'preživi' produžetak utakmice za titulu i da u Berlinu pobedi Fenerbahče 101:96, čime je u vitrine moskovskog kluba stigao sedmi pehar šampiona Evrope".

Itudis je minule sezone šesti put bio na podijumu, ali prvi put kao samostalni trener.

Individualna trenerska nagrada "Aleksandar Gomeljski", kojom se odaje pošta legendarnom ruskom stručnjaku, trostrukom šampionu Evrope, ustanovljena je 2005, a do sada su je najviše puta (po dva) dobijali Željko Obradović (2007. i 2011) i Etore Mesina (2006. i 2008). Između njih, evroligaški treneri priznavali su za najbolje među sobom i Duška Vujoševića na klupi Partizana (2009) i Ćavija Paskvala na klupi Barselone (2010).

Prvi dobitnik "Gomeljskog" je čuveni Pini Geršon (Makabi, 2005), a u poslednjih pet godina dobitnik je bio još jedan srpski stručnjak - Dušan Duda Ivković (2012, Olimpijakos). Od tada, priznanje je išlo u ruke Jorgosa Barcokasa (Olimpijakos 2013), Dejvida Blata (Makabi, 2014) i Pabla Lasa (Real, 2015).
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.