EL: Ustupak ABA, ali uz jasna pravila!

Izvor: Mondo, 05.Mar.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EL: Ustupak ABA, ali uz jasna pravila!

Čelnici Evrolige i ABA lige utvrdili načine na koji će se ove i narednih sezona ići iz regionalnog u elitno kontinentalno takmičenje. Moguće domaćinstvo u drugom gradu.

Predsednici Đordi Bertomeu i Radovan Lorbek u utorak su izdali zajedničko saopštenje, kojim su potvrđena saznanja MONDA, objavljena prethodne večeri.

Učesnici Evrolige 2013/14 iz ABA lige biće prvoplasirani tim iz ligaškog dela i šampion takmičenja (pobednik Fajnal fora), dok će u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kvalifikacijama učestvovati poraženi polufinalista završnog turnira sa boljim skorom u ligi.

Evroliga je tako napravila ustupak ABA ligi, ali samo za ovu sezonu, nakon koje će "jadranci" morati da usklade svoje propise sa propisima krovne organizacije.

To znači da će za podelu evropskih "viza" od 2014. godine biti merodavan samo konačan plasman!

"Uložili smo zajednički napor kako bismo zaštitili sportske interese učesnika ABA lige 2012/13. Sada svaki klub zna za šta će igrati do kraja tekuće sezone, uključujući ABA Fajnal for", rekao je predsednik Evrolige Đordi Bertomeu.

U saopštenju iz Barselone naglašeno je da će pravo nastupa u Evroligi (tzv. "B" licencu) dobiti klubovi koji to zasluže plasmanom i koji ispunjavaju propisane uslove: dvoranu kapaciteta 5.000 mesta, dva hotela sa četiri zvezdice i međunarodni aerodrom udaljen najviše 100 kilometara.

"Ako prvak ligaškog dela i šampion ABA lige ne ispunjavaju uslove za dobijanje 'B' licence, Evroliga će odrediti konačan plasman u skladu sa svojim propisima", piše u saopštenju.

Predsednik ABA lige Radovan Lorbek naglasio je da klubovi koji ne ispunjavaju sve uslove (konkretno, Igokea i Radnički iz Kragujevca), neće biti automatski eliminisani iz takmičenja.

"Sporazum koji smo postigli dozvoljava učesnicima ABA lige, koji trenutno ne ispunjavaju sve uslove učešća u Evroligi 2013/14, da se registruju kao domaćini u drugom gradu ili drugoj dvorani. To je veoma važan princip, koji smo branili čitavim tokom pregovora", rekao je Lorbek i zahvalio se Evroligi na razumevanju.

(MONDO, foto: MN Press - arhiva)
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evroliga: Igraće se ove sezone kako ABA kaže

Izvor: Sportal.rs, 05.Mar.2013

Evroliga i ABA su pronašle rešenje. Samo ove sezone će se igrati prema propozicijama koje je regionalno takmičenje istaklo, a to je da u elitno evropsko košarkaško takmičenje idu prvoplasirani iz ligaškog dela takmičenja i osvajač trofeja.

Nastavak na Sportal.rs...

Evroliga napravila ustupak ABA ligi, ali samo ove sezone...

Izvor: MozzartSport.com, 05.Mar.2013

  Evroliga je napravila ustupak ABA ligi, ali samo u ovoj sezoni. Odlučeno je da će učesnici Evrolige u sezoni 2013/2014 biti prvoplasirani tim ligaškog dela regionalnog takmičenja i pobednik fajnal fora, dok će u kvalifikacijama igrati poraženi polufinalista koji je imao bolji skor u ligi. Ipak,...

Nastavak na MozzartSport.com...

Plasman Igokee diktira put u Evroligu

Izvor: Politika, 05.Mar.2013

Ako klub iz Laktaša bude prvi posle 26 kola, u Evroligu idu finalisti završnog turnira, a u slučaju da bude drugi, važe propozicije ABA lige..Uprkos najavama ABA lige, da niko o njenih učesnika neće biti oštećen konačnom odlukom Evrolige u vezi s merilima za plasman u to najjače klupsko takmičenje,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.