Izvor: MozzartSport.com, 21.Okt.2021, 11:07

Đorđević pred velikim ispitom na dobro poznatom mestu, Efes, Bajern i Žalgiris traže prve pobede

U okviru petog kola Evrolige danas je na programu pet mečeva

Posle duplog programa minule sedmice, pa potom i obaveza tokom vikenda u domaćim šampionatima, najbolji klubovi Starog kontinenta ponovo se okreću obavezama u Evroligi. Prvog dana igra se pet mečeva, Anadolu Efes će ugostiti Uniks, Žalgiris čeka Bajern, dok u Tel Aviv putuje Panatinaikos. Asvel gostuje neporaženoj Olimpiji Milano, a u centru pažnje biće duel madridskog Reala i Fenerbahčea u glavnom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Španije.

19.00: (1,10) Anadolu Efes (23,0) Uniks (7,50)

Posle istorijski lošeg početka sezone, košarkaši Anadolu Efesa dočekuju Uniks. Aktuelni prvak Evrope je nanizao četiri poraza, što dosad nije pošlo za rukom nijednom braniocu trona, pa sastav iz Kazanja dočekuje sa imperativom pobede. Za razliku od Efesa, vicešampion Evrokupa je upisao pobedu ove sezone, ali je u prethodnom kolu pretrpeo katastrofu upravo u Istanbulu. Ogolio je Fenerbahče sve mane ekipe hrvatskog stručnjaka, dozvolio mu svega 41 poen, što je peti najslabiji učinak u istoriji takmičenja.

Sve ozbiljniji kadrovski problemi stvaraju ozbiljne glavobolje Erginu Atamanu. Protiv čete Velimira Perasovića neće nastupiti Krunoslav Simon, Džejms Anderson i Doguš Balbaj. Čak je i status Vasilija Micića pod znakom pitanja, ali se ipak očekuje da MVP elitnog takmičenja i trenutno drugi strelac Evroilge (20,5 poena po meču) izađe na parket. Dobra vest je da se u akciju vraća Bugrahan Tundžer. Najnovija akvizicija Pivara - američki košarkaš Elajdža Brajant, neće debitovati protiv sastava iz Rusije, s ozbirom da još nije registrovan za nastupe u Evroligi.

Što se tiče Uniksa, Perasović nema kadrovskih problema, pod znakom pitanja je samo nastup novajlije O Džej Meja, koji je registrovan, ali još nije upisao prvi nastup. Najavljeno je da bi debitant na evrosceni trebalo uskoro da se nađe u timu, možda već večeras (mada nije potvrđeno).

Ove dve ekipe su se u elitnom takmičenju sastale u četiri navrata do sada, Efes je upisao tri trijumfa, dok je Uniks jedini put slavio još u sezoni 2014/15.

19.00: (2,30) Žalgiris (14,5) Bajern (1,70)

U Kaunasu megdan dele jedine ekipe uz Efes koje još ne znaju za trijumf. Žalgiris proživljava izuzetno turbulentan početak sezone, s ozbirom da je posle dva kola promenio trenera, a potom ostao i bez nekoliko važnih igrača. Kadrovska situacija u Bajernu se popravlja, pa je samo pitanje vremena kada će četa Andree Trinkijerija probiti led. Možda baš večeras u Žalgirio Areni.

Novi trener litvanskog šampiona Jurij Zdovc neće moći da računa na Žofrija Lovernja i Janisa Strelnijeksa za meč pete runde. Pod znakom pitanja su i nastupi Emanuela Mudieja i Paulijusa Jankunasa, a odluka o njihovom nastupu biće doneta pred sam početak utakmice.

Sa druge strane, Trinkijeri i dalje na raspolaganju nema zamenika kapitena Vladimira Lučića, koji je počeo da radi sa timom, ali kako stoje stvari večeras neće biti u protokolu za meč. Van stroja je i Leon Radošević, kao i Pol Cipser, koji je minule sezone imao krvarenje na mozgu, ali se oporavio od operacije i vratio u tim. Dobra vest je da je na parket spreman da istrči Andreas Obst.

Sedam puta su litvanski i nemački klub delili megdan u Evroligi, sastav iz Minhena ima pobedu više. Minule sezone su obe ekipe slavile u svojim dvoranama.

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (15,0) Panatinaikos (3,05)

Posle teških poraza od Crvene zvezde i Olimpije Milano, Ponos Izraela se vratio na pobednički kolosek u minuloj rundi, kada je posle velike borbe slavio u Vilerbanu protiv Asvela. Panatinaikos je sa druge strane nanizao dva poraza na strani (Baskonija i Real Madrid), a sada ga očekuje i gostovanje pred jednom od najvatrenijih publika u Evropi.

Kada je kadrovska situacija u pitanju, Janis Sferopulos ne može da računa samo na Anta Žižića, dok Dimitris Priftis na raspolaganju neće imati Lefterisa Bohoridisa. Dobra vest za Zelene je da je novajlija Jogi Ferel registrovan, pa bi mogao da upiše i debi.

Makabi i Panatinaikos imaju ozbiljnu istoriju u Evroligi, dosad su se sastajali u 27 navrata, a trijumf više ima sastav iz Atine. U sezoni za nama oba tima su slavila u svojim dvoranama.

20.30: (1,20) Milano (19,0) Asvel (5,00)

Ekipa Etorea Mesine preti da ozbiljno poremeti hijerarhiju u vrhu evropske košarke. Posle osvojenog trećeg mesta na Fajnal foru minule sezone, u tekućoj još ne zna za poraz. Asvel je sa druge strane najprijatnije iznenađenje takmičenja. Vezao je tri trijumfa na startu, ali je minule sedmice pretrpeo poraz od Makabija u Tel Avivu.

Olimpija Milano nema većih kadrovskih problema. Van stroja je Troj Denijels, ali Amerikanca nema u timu od starta sezone, a čini se da su se Manekeni dobro snašli bez njega. Ti Džej Parker je sa druge strane dobio dve dobre vesti, ponovo će na raspolaganju imati dvojicu iskusnih bekova - Dejvida Lajtija i Antoana Dioa. Pod znakom pitanja je nastup talentovanog Viktora Vembanjame, dok u Prestonici mode neće nastupiti Rejmar Morgan.

Ova dva tima delila su megdan u Evroligi u samo tri navrata, a interesantno je da Asvel ima dve pobede. Dobio je poslednji okršaj, slavio pred svojim navijačima u drugom delu minule sezone. Prethodno je Milano došao do trijumfa u Mediolanum forumu.

21.00: (1,35) Real Madrid (16,0) Fenerbahče (3,50)

Derbi dana igra se u Madridu. Real dočekuje Fenerbahče. Oba tima su u usponu forme, Real je nanizao četiri trijumfa (po dva u ACB i Evroligi), dok je Fener posle iznenađujućeg poraza od Albe početkom minule sedmice najpre deklasirao Uniks (80:41), a potom i Anadolu Efes u istanbulskom derbiju u okviru turske Superlige (90:68).

Pablo Laso za jedan derbija kola neće imati na raspolaganju Serhija Ljulja i to će svakako biti ozbiljan problem za ambicije Kraljevskog kluba. Sa druge strane nedostaje jedino Danilo Bartel.

Nema sumnje da nas očekuje sjajna košarkaška predstava. Oba tima obiluju kvalitetom, Real igra odlično od starta, dok je sastav iz Istanbula podigao obrtaje i iz meča u meč izgleda sve bolje. Sklopio je kockice Aleksandar Đorđević. Čini se da je očajno izdanje u drugom poluvremenu susreta sa Albom uspeo da iskoristi na najbolji mogući način. Otkrio je glavne mane ekipe i po kratkom postupku ih uklonio. Fener je sjajno odigrao odbranu u okršajima sa Uniksom i Efesom, dok u napadu nije bilo istaknutih pojedinaca, već se igralo timski, tražile su se prave pozicije na protivničkoj polovini i najbolji putevi do protivničkog koša. Biće večeras na velikom ispitu protiv kluba sa kojim je pre 21 godine bio i prvak Španije.

Real i Fenerbahče su megdan u Evroligi delili u čak 29 navrata, a Kraljevski klub je slavio čak 20 puta. Tradicija je svakako na strani španskog giganta, koji je nanizao šest trijumfa nad turskim timom. Minule sezone je dva puta slavio prilično ubedljivo.

EVROLIGA - 5. KOLO

Četvrtak

19.00: (1,10) Anadolu Efes (23,0) Uniks (7,50)

19.00: (2,30) Žalgiris (14,5) Bajern (1,70)

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (15,0) Panatinaikos (3,05)

20.30: (1,20) Milano (19,0) Asvel (5,00)

21.00: (1,35) Real Madrid (16,0) Fenerbahče (3,50)

Petak

19.00: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Alba (3,50)

19.00: (1,55) CSKA (14,5) Olimpijakos (2,70)

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Monako (2,30)

21.00: (1,25) Barselona (17,0) Zenit (4,40)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.