Izvor: Politika, 08.Jan.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crno-beli” protiv Pešića

Košarkaška Evroliga: Bajern dočekuje ekipu Partizana (20.15 č). – Gašić: Nadamo se pobedi

Bajernov košarkaški klub za ciljeve ima najviši nivo košarke i izbacivanje nekog novog Novickog, rekao je nedavno Uli Henes, predsednik nemačkog fudbalskog velikana, čiji je deo tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji će večeras (20.15 č, TV Sportklub) ugostiti Partizan NIS, u drugom kolu Top 16 Evrolige.

Prvi deo plana počeo je da se ostvaruje već u debitantskoj sezoni u Evroligi, u kojoj je sastav trenera Svetislava Pešića dobio pet od 11 mečeva, a u ostalima bio ravnopravan protivnik (u proseku gubio sa šest poena razlike).

Protiv evropskog šampiona Olimpijakosa mu je oba puta pobeda izmakla u finišu: u Pireju je minhenski sastav vodio dva minuta pre kraja, a kod kuće poklekao i pored 103 ubačena poena.

U Bundesligi Bajern je lider, koji je drugi poraz pretrpeo tek u 16. kolu, pre tri dana u duelu sa Oldenburgom u gostima (87:72). U prvenstvu, koje je na putu da do kraja decenije postane jedna od najjačih nacionalnih liga na Starom kontinentu, svakako je glavni favorit.

Na titulu u igri pod obručima Bajern čeka gotovo šest decenija: jedina dva šampionska trofeja su iz 1954. i 1955. (ima Kup iz 1968, osnovan 1946.).

– Pre nekoliko godina Bajern je krenuo putem Reala i Barselone i kako je realizovao košarkaški projekat govori i to što mu je Evroliga letos uputila „specijalnu pozivnicu”, pa nije morao da igra ni kvalifikacije. Za godinu i po generalni menadžer Marko Pešić je napravio izvanredan posao, a vrhunskog trenera koji je nedostajao dobili su u Svetislavu Pešiću – kaže Velimir Gašić, koji će i danas predvoditi „crno-bele” zbog bolesti šefa struke Duška Vujoševića.

Srpski šampion je u kompletnom sastavu, uključujući Nikolu Milutinova koji nije igrao u ponedeljak u pobedi nad Mega vizurom u Smederevu (81:76), dok Pešiću, koji se pohvalno izrazio o Partizanovoj timskoj igri, verovatno neće biti na raspolaganju reprezentativac BiH Nihad Đedović, zbog povrede odsutan i na startu Top 16, u ubedljivom trijumfu protiv Žalgirisa u Litvaniji.

– Bajern ima ekipu za respekt. Od sedmorice stranaca, petorica su Amerikanci. Na čelu su Dilejni, Tomson, Tejlor i Brajant, ali i imena Borisa Savovića i igrača iz grupe nemačkih reprezentativaca govore o kvalitetu protivnika. Kao tim se odlikuju čvrstinom u odbrani i izvanrednim trčanjem. Dosta šutiraju za tri poena, uključujući i krilne centre. Mi se nadamo pobedi, ovaj mladi tim, koji je plasmanom u Top 16 napravio sjajan rezultat, iz utakmice u utakmicu ide napred – izjavio je Gašić.

G. Kovačević

objavljeno: 08/01/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lovernj: Dule nam nedostaje, želimo u četvrtfinale i moramo da se nosimo sa ekipama kao što je Bajern

Izvor: Prva.rs, 09.Jan.2014, 13:00

DA Evroliga nije dodelila Bajernu "vajld kard" samo na obraz starijeg, fudbalskog kolektiva koji je finansijski podupro oživljavanje košarkaškog brata, četa Svetislava Pešića je potvrdila u prvoj fazi Evrolige. Ostatku Nemačke je trebalo pola decenije da prvi put uđe u Top 16 (Bamberg u sezoni...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.