Izvor: MozzartSport.com, 05.Jul.2020, 16:42

Biće teško u Žocovim cipelama

Šta čeka Igora Kokoškova u Fenerbahčeu?

Kao grom iz vedra neba pojavila se vest da će Igor Kokoškov preuzeti Fenerbahče posle odlaska Željka Obradovića. Fener je pregovarao sa Šarunasom Jasikevičijusom, ali kada je Litvanac promenio kurs ka Kataloniji, postalo je jasno da je Aliju Kodžu i njegovim saradnicima u Feneru potrebno neko drugo veliko ime. Izbor je pao na Igora Kokoškova, selektora reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Srbije.

Umesto Žoca stigao je drugi Srbin i ušao u "njegove cipele". Svi znamo koliko je teško naslediti čoveka koji je devet puta osvojio Evroligu. Potpisao je Igor na tri godine i time stavio ispred sebe veliki izazov.

Stigao je u evropsku košarku kao asistent Sakramento Kingsa, proveo je 20 godina u NBA ligi i ima više nego dovoljno iskustva da se uhvati u koštac sa svime što sledi od ovog leta. Ovo je velika promena za klub poput Fenera, otišao je Žoc posle sedam godina i bilo je potrebno naći nekoga ko će na sličan način voditi dalje Fenerbahče putem uspeha.

Treba biti iskren i reći da Fenerbahče ove sezone nije izgledao dobro, te da je na neki način i imao sreće što se sezona završila kako jeste. Žoc je otišao kao pobednik, a Kokoškov sada preuzima tim u vrlo pipavom momentu. Uz dodatak da će ostati na klupi reprezentacije Srbije.

Kao što je i Jasikevičijus na zadatku da prvo reši status igrača koji su trenutno u timu Barselone, to isto čeka Kokoškova.

Fenerbahče će naredne sezone imati manji budžet nego što je to bio slučaj nedavno završene sezone. To je i jedan od razloga rastanka sa Obradovićem. Predsednik Kodž je već pričao o tome kako budžet ne može da bude 30.000.000 evra. Fenerbahčeov budžet za ovu sezonu je bio 40.000.000 evra, a od toga je 22.000.000 išlo na plate igrača. Kodž i Fenerov menadžment žele da spuste budžet za 45%.

I to se već vidi na sklapanju tima za narednu sezonu. Naime, klub je već ovog leta napustio veoma bitan šraf, i igrački i ljudski, Luiđi Datome. On je zvanično potpisao za Armani pa je tako Fener odmah u startu postao značajno oslabljen.

Sjajni Italijan, na insistiranje Željka Obradovića, prešao je u Fenerbahče 2015. godine posle NBA epizoda u Detroit Pistonsima i Boston Seltiksima. Ispostavilo se da je napravio transfer karijere. Kao član Fenera osvojio je Evroligu 2017. godine, tri puta je podigao pehar namenjen pobedniku prvenstva Turske. Ima i tri kup trofeja sa Fenerom.

Druga nezgodna vest koja je dočekala Kokoškova je interesovanje Barselone za Jana Veselog. Jedino što bi Barsa pored obeštećenja morala da preuzme i njegovu platu, koja nije mala – 2.400.000 evra neto za godinu dana. Čeh ima ugovor sa turskim klubom do leta 2022. godine i sa te strane postoji dobra šansa da ga Kokoškov zadrži u timu.

Glavni posao Srbina u prvim danima na kormilu Fenerbahčea biće da reši pitanje ugovora upravo Jana Veselog, Kostasa Slukasa, te Nanda de Koloa.

"Ako naš novi trener bude Šarunas Jasikevičijus, to će biti najbolji izbor. Obradovićeva odluka je iznenadila mnoge, ali je odlučio da pauzira godinu dana i bude sa porodicom. To je razumljiva odlkuka. Nalazimo se u periodu kada se vode pregovori o ugovorima. Generalni direktor Mauricio Gerardini je potpisao dvogodišnji ugovor, on je veoma važan, kontroliše kupovinu igrača, dovođenje trenera, i veoma je dobar u tome", rekao je De Kolo nedavno, ali mu se želja o treneru nije ispunila.

Međutim, istakao je produžetak ugovora sa Gerardinijem što je otprilike najava da bi Fener mogao da proba da nastavi u istom smeru, samo da Kokoškov proba da odmeni Obradovićev deo, što je ujedno i najteže.

Treba istaći da bi Fener eventualno mogao da se rastane ovog leta sa Nikolom Kalinićem (povezivao se sa Crvenom zvezdom), Žofrijem Lovernjom (povezivao se sa Asvelom), Kostasom Slukasom (Olimpijakos mu nudi ugovor na tri godine težak 5.500.000 evra), Derikom Vilijamsom (interesovali se Himki i Armani), te Leom Vestermanom (interesovao se Asvel). Videćemo ko će od njih otići, a ko ostati.

Igrači na koje bi Kokoškov trebalo da računa su Melih Mahmutoglu, Bobi Dikson i Ahmet Duverioglu uz neke mlađe domaće talente.

Za sada se nije pominjalo ko bi mogao da dođe u Igorov Fenerbahče, pojavila su se kroz glasine imena Vanje Marinkovića i Klemena Prepeliča, a Slovenac je recimo otišao u Valensiju gde je zvanično predstavljen.

Kada Kokoškov uz pomoć Gerardinija reši pitanje igrača koji su ove sezone nosili dres, onda će se fokusirati na dovođenje igrača, a toga će sigurno biti. Fenerbahče se neće predati.

Počinje nova era sa Kokoškovim na čelu.

Welcome to the ???????? family! pic.twitter.com/EcqAUfsAoK

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.