Barcokas o gorućem problemu: Sve je manje kvalitetnih domaćih igrača

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 16:38

Barcokas o "gorućem" problemu: Sve je manje kvalitetnih domaćih igrača

Košarkaše Olimpijakosa u nedelju od 19 časova očekuje finalni okršaj na Fajnal Foru Evrolige sa Realom.

Trener grčke ekipe Jorgos Barcokas uoči ovog meač je pričao i na temu važnosti negovanja domaćih igrača u takmičenju.

On je rekao da je prednost imati domaće košarkaše koji razumeju kulturu kluba i navijača.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog toga što sve manji broj dece pokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesovanje da trenira košarku.

"Ako imate grupu domaćih igrača, oni praktično poznaju kulturu kluba. I kulturu navijača. Mogu da predstavljaju klub bolje nego iko drugi. S druge strane, imate smanjenu produkciju domaćih igrača po mom mišljenju. Barem je tako u grčkoj košarci. Radio sam u Rusiji i Španiji, širom Evrope, to je veliki problem u ovom trenutku", kaže Barcokas.

On dodaje da je teško zainteresovati mališane da se okrenu sportu.

"Deca su više zainteresovana da budu celog dana na laptopu umesto da izađu i igraju košarku. Samo su veliki talenti koncentrisani na košarku i onda odlaze u NBA. U Evropskoj košarci kuburimo što nema dovoljan broj domaćih igrača na najvišem nivou. Na primer, Real je prethodnih godina dovodio igrače poput Karlosa Alosena i Alberta Abaldea. Ali prethodni meč, videli ste, završili su sa Ljuljem, Rodrigesom, Rudijem Fernandesom. Isto je i sa nama, Slukas i Papanikolau. Veliki talenti 2013, čak i sada igraju na visokom nivou jer znaju šta znači igrati na ovom nivou. Imamo još igrača ili dva koji nisu u istoj ulozi kao oni", dodao je trener Olimpijakosa.

Ipak, ističe da je nešto drugo još značajnije.

"Na kraju, verujem da je bolje da imate mnogo igrača koji mogu da igraju duži niz godina u lubu nego domaće igrače. Morate da imate jezgro od igrača koji že da igraju šest, sedam ili osam godina, dakle duži period. Poznaju se i znaju kako ko igra. I onda treba dodati nekoliko njih svakog leta ako vam je potrebno", zaključio je Barcokas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.