BRZO STIGAO ODGOVOR! POSLE OPTUŽBI ZA NAMEŠTANJE: Prozvane sudije digle glas

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 09:50

BRZO STIGAO ODGOVOR! POSLE OPTUŽBI ZA NAMEŠTANJE: Prozvane sudije digle glas

Nemiri u Evroligi.

Sudija iz Ukrajine Mikola Ambrozov optužio je, kolege, Borisa Rižika i Ilijasa Koromilasa da su mu nudili mito pred meč finala Evrokupa 2021. godine između Monaka i Uniksa.

Povodom tih optužbi oglasilo se Udruženje sudija Evrolige.

1. UEBO (udruženje sudija, prim. aut.) ima puno poverenje u etičko ponašanje svojih članova.

2. Optužbe koje je izneo gospodin Ambrosov su potpuno lažne i dolaze iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ličnih motiva sa ciljem da naruše Evroligu, sudije i ovo udruženje.

3. Naš utisak se bazira prvenstveno na tome što navodni incident dolazi sa dve godine zakašnjenja i publiciran je kroz medije, a ne kroz prave kanale. Ovo izražava sumnju zbog tajmina i pristupa problemu posebno zbog obaveza UEBO članova da takve stvari momentalno prijave što i stoji u priručniku. Drugo, važno je da se kaže da optužbe dolaze od nekoga ko je već kažnjen zbog mita i korupcije i zbog lažiranja potpisa. Treće, teško je ignorisati koincidenciju da se sve ovo dešava nakon što je gospodinu Amborosovu odbijen zahtev da postane sudija Evrolige.

4. UEBO potpuno poštuje odluke Evrolige da pokrene istragu zbog ovog slučaja i koji za prioritet ima zaštitu integriteta takmičenja i okruženja sudijskog posla što je od velike važnosti.

5. UEBO ostaje vezan za profesionalizam, integritet i poštenje za koje garantuje da članovi poseduju. Organizacija je voljna da sarađuje u svakoj neophodnoj akciji koja će se sprovesti.

ljas Koromilas, jedan od optuženih sudija, oglasio se tim povodom:

- Potvđujem da su ove optužbe protiv mene potpuno nezaslužene i maliciozne sa ciljem da unište moju reputaciju i čast što je deo mog identiteta kao internacionalnog sudije. Preuzeo sam momentalne mere po instrukcijama advokata i pravno ću tražiti da se kazni osoba koja je već dobila zabranu suđenja u Ukrajini i svim evropskim takmičenjima zbog malverzacija. Dao sam instrukcije svom advokatu da preduzme odgovarajuće korake i spreči lažne objave u medijima bez prethodne verifikacije. Tokom celog mog života, vodio sam se istinom i verujem da će ona pobediti. Sačuvaću svoj integritet i karakter internacionalnog sudije jer sam se uvek držao najviših etičkih standarda u svojoj profesiji. Zahvalan sam zbog podrške koju sam dobio od kolega i košarkaške zajednice i odlučan sam da održim ime ponosno protiv svih optužbi. Bižu čvrst tokom ovih izazovnih okolnosti i verovaću u istinu - rekao je grčki sudija Iljas Koromilas.

Jedan od najpoznatijih evropskih sudija Boris Rižik takođe se oglasio:

- Želim da svi znaju da su ove optužbe bez osnova i da su lažne. Duboko me je pogodilo. Obratio sam se pravnoj službi koja će preduzeti mere protiv osobe kopja je sve ovo iznela, a zabranjeno joj je da sudi do septembra 2024. godine zbog učestvovanja u korupciji i primanju mita u Ukrajini, kao i falsifikovanje potpisa u košarkaškom savezu zbog čega je doživotno suspendovan u Ukrajini. Potpuno sam posvećen košarci i njenim vrednostima i potpuno ću sarađivati sa vlastima i njenim organizima u cilju otkrivanja istine. Zahvalan sam na razumevanju i strpljenju dok ovaj proces traje - rekao je Rižik.

Pogledajte kako izgleda Lorena Gomez, snaja Serhia Ramosa
Pogledaj vesti o: Evroliga,   Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.