ABA F4: Zvezda u finalu i Evroligi!

Izvor: Mondo, 25.Apr.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ABA F4: Zvezda u finalu i Evroligi!

Vuk Radivojević slobodnim bacanjem 9,3 sekunde pre kraja krunisao seriju od 8:0 i postavio konačan rezultat 79:78 (41:40). Raško Katić MVP pobedničkog tima.

Prvo polufinale završnog turnira ABA lige nije bilo za ljude slabog srca i tankih nerava.

Gotovo svih 40 minuta rezultat se menjao u velikim serijama. Svesni značaja utakmice, psihološki opterećeni, ni jedni ni drugi nisu umeli da sačuvaju stečenu prednost.

Radnički je u drugoj četvrtini olako >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ispustio "plus 13", a Zvezda se "revanširala" u trećoj i četvrtoj deonici, kada je imala po devet poena razlike i dozvoljavala protivniku da se vrati.

Kragujevčani su 2:18 minuta pre kraja poveli sa velikih 78:71, ali se i to pokazalo nedovoljnim. Radnički iz preostalih šest napada nije postigao ni poen, dok je Raško Katić u seriji od 8:0 učestvovao sa četiri poena, a ostatak su sa linije slobodnih bacanja ubacili Rakočević, Lazić i Radivojević.

Katić je 42 sekunde pre kraja izjednačio na 78:78, Lazić i Radivojević su 16 sekundi pre kraja izgubili loptu u kontranapadu "dva na jedan", ali je Teriko Vajt na drugoj strani promašio oba penala! Usledio je prekršaj na Radivojeviću, koji je 9,3 sekunde pre kraja promašio prvo i realizovao drugo slobodno bacanje.

Kragujevčani su probali da dobiju utakmicu trojkom Mijatovića, kapiten je promašio, a ni Vajt "iz odbojke" nije uspeo da izvuče Radnički iz kolapsa - 79:78 (20:27, 21:13, 21:20, 17:18).

Sa poslednjim zvukom sirene, na parket je utrčala kompletna klupa crveno-belih, ali i deo navijača, svesnih da će njihov klub na jesen igrati Evroligu, prvi put u 21. veku!

Košarkašima Crvene zvezde Telekom i Radničkog iz Kragujevca ovo je bio peti međusobni okršaj u aktuelnoj sezoni.

U regularnom delu ABA lige su i jedni i drugi slavili kao domaćini (87:73, 75:80), dok je Zvezda pobedila u polufinalu Kupa Radivoja Koraća (90:64 u Kragujevcu) i nedavno, u prvom krugu Superlige Srbije - 82:81.

Dvorana u Laktašima je dvadesetak minuta pre meča bila tek polovično ispunjena, ali se to brzo promenilo, pa je polufinale posmatralo više od 2.000 gledalaca. Navijači dva tima, koji su doputovali iz Srbije, bili su smešteni iza koševa, tako da je bio onemogućen svaki kontakt.

U odnosu na sastave iz Superlige, gde ni jednima ni drugima nije išlo najbolje u prvih šest kola, beogradski tim je jači za makedonskog reprezentativca Predraga Samardžiskog, koji nije ulazio u igru, dok je Miroslav Nikolić promovisao Britanca Metjua Brajan Emeninga u startnu petorku, iako je ovaj bio bez utakmica čak mesec dana.

Polufinalni meč sudili su Srbin Ilija Belošević i dvojica Hrvata - Srđan Dožai i Siniša Herceg.

PRVO POLUVREME

Zvezda je bila bolja na samom početku (6:2), ali je "uska" odbrana Radničkog brzo napravila problem crveno-belima, dok su se na drugoj strani razigrali Emening i posebno Vajt. Radnički je napravio seriju od 10:0 i već u petom minutu imao 12:6.

Crveno-beli nisu imali rešenja za odbranu "4+1" i zatvoren reket Kragujevčana. Promašivali su i šuteve za tri poena i sa poludistance, a tim Miroslava Nikolića to kažnjavao lakim poenima u tranziciji, efektnim zakucavanjima ili trojkama.

Ćapin i Mijatović su pogocima iz daljine povisili na 25:18, a Danilo Mijatović sa nove dve trojke iz "pik end pop" akcija početkom druge četvrtine doneo Radničkom 33:21, Ćapin u 13. minutu i rekordnih 35:22!

Zvezda se mučila, uspevala da ubaci poneki poen samo sa linije slobodnih bacanja, ali je Radnički u tim trenucima imao peh da Teriko Vajt zbog tri lične greške sedi na klupi.

"Lagana" petorka Kragujevčana forsirala je šut za tri poena, koji je Zvezda branila sve bolje i bilo je pitanje trenutka kada će crveno-beli krenuti u seriju.

Branko Lazić vezao je dve trojke za 31:35, faul Mijatovića nad Katićem u trenutku Lazićevog šuta omogućio je Zvezdi da ubaci čak pet poena u istom napadu (33:35), a da je Radničkom definitivno "ušla voda u uši" postalo je jasno kada je Nelson presekao dodavanje i istrčao kontru za izjednačenje.

Savović je u 17. minutu trojkom završio seriju od 16:0 i Zvezda je povela posle dužeg vremena - 38:35.

Igrači Radničkog postajali su sve opterećeniji prekršajima - Mijatović je otišao na klupu sa tri prekršaja, Borisov zaradio četvrti, Birčević treći faul.

U finišu poluvremena su oba tima bila izvan željenog napadačkog ritma i Zvezda je na odmor otišla sa minimalnom prednošću - 41:40.

(MONDO)
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Gradski kup: U finalu Pobeda i Vodojaža

Izvor: KGsport.info, 26.Apr.2013, 01:16

Pobeda je finalista gradskog Kup-a. U finalu će se sastati sa zonašem Vodojažom, koja je pobedila gradskog trećeligaša Veliku Sugubinu rezultatom 4:0.. Obe ekipe na teren su izašle sa gotovo rezervnim sastavima i to se osetilo u igri. Nakon miroljubivog poluvremena srpskoligaša Pobedu u vođstvo...

Nastavak na KGsport.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.