Svečano zatvoren Jesenji festival Emira Kusturice

Izvor: B92, 28.Okt.2017, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano zatvoren Jesenji festival Emira Kusturice

Dodelom nagrada u subotu uveče je u Drvengradu završen Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice, koji se drugu godinu zaredom održava uz podršku kompanije NIS.

Zlatni list za najbolju predstavu pripao je diplomskoj predstavi Maksima Miloševića sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu - “Skoro pa drama”, radjenoj po tekstu Itana Koena.

Najbolji glumac je Dušan Mamula za ulogu u predstavi “Ssest lica traže pisca” Akademije umetnosti u Novom Sadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a najbolja glumica Gordana Djokić za ulogu Maše u Ccehovljevom komadu “Galeb” Akademije umetnosti u Beogradu. Odluku je doneo žiri u sastavu glumica Vjera Mujović, dramska spisateljica Sara Radojković i pozorišni reditelj Ivan Vuković.

Mujović je istakla da je bilo veliko zadovoljstvo gledati predstave i primetila sjajnu energiju, strast, igru i hrabrost koju su pokazali studenti.

“Nedostaje vam samo veći rizik i da se ne bojite greške”, rekla je Mujović.

Radojković je kazala da im je bilo teško da odluče i da odluku nisu doneli jednoglasno, a Vuković se nadovezao ocenivši da je bila ozbiljna konkurencija.

Festival je zatvorio njegov osnivač reditelj Emir Kusturica izrazivši nadu da će sledeće godine imati još više predstava i jednu premijernu na otvaranju.

On je rekao da su mnogi ljudi proveli ceo život na Mećavniku, a da nisu videli nijednu pozorišnu predstavu pre Jesenjeg pozorišnog festivala, te da on ima više ciljeva, izmedju ostalog, da “nedodjiju pretvori u kulturni centar”.

“Festival zatvaram, ali će ga biti i sledeće godine”, rekao je Kusturica.

Takmičarski program obuhavatio je četiri predstave u selekciji Milana Neškovića: “Braća” Mihaila Durnjenkova u produkciji Fakulteta dramskih i filmskih umetnosti "Sinergija" iz Bijeljine, „Skoro pa drama" Itana Koena (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), „Šest lica traži pisca" Luidji Pirandela (Akademija umetnosti Novi Sad) i "Galeb" Antona Čehova (Akademija umetnosti Beograd).

Na otvaranju je izvedena predstava “Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića, koji je prethodno održao radionicu za studente.

Gošća festivala bila je i rediteljka Snežana Trišić, koja je studentima pokazala kako se rediteljeva ideja sprovodi kroz dekor, rekvizite i rediteljski postupak.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.