Emir Kusturica
Emir Kusturica

Emir Kusturica je srpski i jugoslovenski reditelj i umetnik rođen u Sarajevu 24. novembra 1954. godine.
Još u srednjoj školi je dobijao nagrade za kratke filmove. Filmsku režiju je završio na FAMU filmskoj akademiji u Pragu.

Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje. Dobitnik je ordena viteza umetnosti i književnosti. U grupi Zabranjeno pušenje je svirao bas gitaru a danas nastupa kao član grupe u Emir Kusturica i No smoking orchestra.
Bavi se pisanjem, 2010. godine izdata je njegova autobiografska priča Smrt je neproverena glasina a 2013. godine izašla je i druga knjiga Sto jada. Osnivač je festivala Kustendorf koji je odlično posećen i cenjen u svetu.

2005. godine na Đurđevdan kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi kao Nemanja Kusturica u manastiru Savina pored Herceg Novog. Kritikovan od mnogih ali je i poneo oduševljenje naroda zbog tog hrabrog čina, izjavio je da su njegovi koreni u Srbiji i da želi da se vrati svojoj staroj istinitoj veri. Podržao je razne kampanje protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, mnogo puta je kritikovao zapad i njihove predsednike koji se mešaju u strana pitanja i tuđe zemlje, organizator je mnogih kulturnih događaja, u pripremi je saradnja sa ruskom televizijom koja će imati svoj kanal u Srbiji i na Balkanu. Oženjen je Majom Kusturicom, imaju dvoje dece Stribora i Dunju.

Debitovao je filmom Sjećaš li se Doli Bel 1981. godine, nagrađen je Srebrnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film, i nagradama na festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1981. godine. Naredni film Otac na službenom putu 1985. godine donosi mu Zlatnu palmu u Kanu i nominaciju za američku nagradu Oskar za najbolji film sa neengleskog govornog područja. Gran pri mu je uručen iste godine. Film Dom za vešanje je snimljen u Makedoniji nagrađen je specijalnom nagradom Roberto Roselini u Kanu.

1990. godine odlazi u Njujork gde predaje na univerzitetu Kolumbija. Student Dejvid Etkins pokazao mu je scenario za film San o Arizoni (Arizona Dream) u glavnim ulogama se pojavljuju zvezde Džoni Dep, Fej Danavej i Džeri Luis. Film je osvojio posebne nagrade i Srebrnog medveda u Berlinu 1993. godine. Film Podzemlje mu je doneo drugu Zlatnu palmu u Kanu. 1998. godine dobio je na festivalu u Veneciji Srebrnog lava za najbolju režiju i film Crna mačka beli mačor. 2004. godine nastaje film Život je čudo, najskuplji film srpske produkcije, a za potrebe filma izgrađen je Drvengrad.
Danas je Drvengrad poznata svetska atrakcija, inspirisani mestom u ideju je sagrađen i Andrićgrad u Višegradu. Svake godine se održava filmski festival Kustendorf, Kusturica je blizak prijatelj sa velikim brojem uglednih ljudi iz sveta filma i glume.

Prvi njegov film od 2000. godine jeste dokumentarni Super 8 priča koji govori o njegovom bendu.
U pariskoj operi Bastilja 2007. godine izvedena je njegova pank opera po motivima iz filma Dom za vešanje. Odlikovan je najvećim francuskim priznanjima a sarađivao je i sa muzičarima kao što su Manu Čao. Film Zavet je premijerno prikazan 2008. godine na festivalu u Kanu. 2008. godine izlazi dokumentarni film o Dijegu Armandu Maradoni, film je poneo pozitivne utiske širom sveta. Kusturica je režirao filmove koji su uvek bili nagrađivani, trenutno radi na novom projektu gde glumi i filmska diva Monika Beluči, film Mlečni put će biti još jedan veliki njegov hit.

Kusturica je cenjen u celom svetu kako u krugovima filmskih i muzičkih ostvarenja tako i među običnim narodom. Odlikovan je ordenom despota Stefana Lazarevića od strane srpske pravoslavne crkve pod Ostrogom 13. maja 2016. godine.
Kusturica je živa legenda filma, i budimo ponosni što jedan takav reditelj živi i radi u našoj zemlji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Bocan Harčenko na otvaranju Dana ruskog filma: U Rusiji svi znaju za Emira Kusturicu

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je danas, na svečanom otvaranju Dana ruskog filma u Srbiji,...

Izvor: Danas, 28.Sep.2022, 18:19

Detaljnije >>

Kuma se zanela, lomi krov, čupa crepove, svatovi je čašćavaju (VIDEO)

„Svako selo svoga običaja“, kazao bi naš narod prilikom susreta sa nekim novim, teško objašnjivim i još teže razumljivim društvenim fenomenom. I zaista, neki običaji opstaju ili prosto vaskrsnu u trenucima tuge ili radosti. Goran Bregović je odavno osnovao svoj „Orkestar za venčanja i sahrane“ stekavši svetsku slavu, a Emir Kusturica je više puta uspešno ekranizovao najluđe iskre našeg mentaliteta. Svojevrsne balkanske bojeve glave i danas zabavljaju široku narodnu masu, a...

Izvor: Luftika.rs, 21.Sep.2022, 12:03

Detaljnije >>

Otvorena izložba Ekslibrisa posvećenih Emiru Kusturici

TREBINJE - Međunarodna izložba male grafike "Ekslibris Emir Kusturica", na kojoj su predstavljeni radovi 63...

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2022, 09:19

Detaljnije >>

Kusturica: Umetnost terapijski deluje na ljude i ne pripada tržišnoj ekonomiji

Reditelj i pisac Emir Kusturica večeras je bio poslednji gost u ciklusu “Letnji plato BGB” u Biblioteci grada Beograda, gde je govorio o svojim romanima i zbirkama...

Izvor: Blic, 02.Sep.2022, 11:40

Detaljnije >>

Kusturica: Ne pripadam progresivističkom haosu

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da se danas ne postaje pisac tako što dobro pišeš, već tako...

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2022

Detaljnije >>

Olimpija: Kusturica se povlači sa čela No smoking orkestra

Olimpija: Kusturica se povlači sa čela No smoking orkestra

Reditelj Emir Kusturica održaće svoj poslednji koncert na čelu No smoking orkestra 21. decembra u pariskoj "Olimpiji", navedeno je na sajtu čuvene dvorane.. "Nakon više od 20 godina koncerata širom sveta Kusturica je odlučio da okači gitaru i okonča svoju karijeru na čelu No smoking orkestra. U 'Olimpiji' će sastav održati svoj poslednji koncert pod imenom Emir Kusturica...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2022, 16:38

Detaljnije >>

Crnogorac prevozio krevet na kolima pa stao na auto-putu i legao da odrema

Baš kao da je na snimanju filma Emira Kusturice, Crnogorac koji prevozi krevet na krovu automobila, jednostavno zaustavlja vozilo, penje se na kauč i leže da odmori. Sve su zabeležile nadzorne kamere na auto-putu a na tviter profilu @iscusah je osvanuo ovaj video, koji je očigledno isečak iz vesti ili iz neke emisije, u kom čovek, koji je zadužen za nadzor na putevima, priča sa čime se sve susreću i šta je sve moguće videti preko video nadzora. Živjeće ovaj narod pic.twitter.com/31OFsChydt —...

Izvor: Luftika.rs, 20.Jul.2022, 15:07

Detaljnije >>