Emir Kusturica
Emir Kusturica

Emir Kusturica je srpski i jugoslovenski reditelj i umetnik rođen u Sarajevu 24. novembra 1954. godine.
Još u srednjoj školi je dobijao nagrade za kratke filmove. Filmsku režiju je završio na FAMU filmskoj akademiji u Pragu.

Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje. Dobitnik je ordena viteza umetnosti i književnosti. U grupi Zabranjeno pušenje je svirao bas gitaru a danas nastupa kao član grupe u Emir Kusturica i No smoking orchestra.
Bavi se pisanjem, 2010. godine izdata je njegova autobiografska priča Smrt je neproverena glasina a 2013. godine izašla je i druga knjiga Sto jada. Osnivač je festivala Kustendorf koji je odlično posećen i cenjen u svetu.

2005. godine na Đurđevdan kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi kao Nemanja Kusturica u manastiru Savina pored Herceg Novog. Kritikovan od mnogih ali je i poneo oduševljenje naroda zbog tog hrabrog čina, izjavio je da su njegovi koreni u Srbiji i da želi da se vrati svojoj staroj istinitoj veri. Podržao je razne kampanje protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, mnogo puta je kritikovao zapad i njihove predsednike koji se mešaju u strana pitanja i tuđe zemlje, organizator je mnogih kulturnih događaja, u pripremi je saradnja sa ruskom televizijom koja će imati svoj kanal u Srbiji i na Balkanu. Oženjen je Majom Kusturicom, imaju dvoje dece Stribora i Dunju.

Debitovao je filmom Sjećaš li se Doli Bel 1981. godine, nagrađen je Srebrnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film, i nagradama na festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1981. godine. Naredni film Otac na službenom putu 1985. godine donosi mu Zlatnu palmu u Kanu i nominaciju za američku nagradu Oskar za najbolji film sa neengleskog govornog područja. Gran pri mu je uručen iste godine. Film Dom za vešanje je snimljen u Makedoniji nagrađen je specijalnom nagradom Roberto Roselini u Kanu.

1990. godine odlazi u Njujork gde predaje na univerzitetu Kolumbija. Student Dejvid Etkins pokazao mu je scenario za film San o Arizoni (Arizona Dream) u glavnim ulogama se pojavljuju zvezde Džoni Dep, Fej Danavej i Džeri Luis. Film je osvojio posebne nagrade i Srebrnog medveda u Berlinu 1993. godine. Film Podzemlje mu je doneo drugu Zlatnu palmu u Kanu. 1998. godine dobio je na festivalu u Veneciji Srebrnog lava za najbolju režiju i film Crna mačka beli mačor. 2004. godine nastaje film Život je čudo, najskuplji film srpske produkcije, a za potrebe filma izgrađen je Drvengrad.
Danas je Drvengrad poznata svetska atrakcija, inspirisani mestom u ideju je sagrađen i Andrićgrad u Višegradu. Svake godine se održava filmski festival Kustendorf, Kusturica je blizak prijatelj sa velikim brojem uglednih ljudi iz sveta filma i glume.

Prvi njegov film od 2000. godine jeste dokumentarni Super 8 priča koji govori o njegovom bendu.
U pariskoj operi Bastilja 2007. godine izvedena je njegova pank opera po motivima iz filma Dom za vešanje. Odlikovan je najvećim francuskim priznanjima a sarađivao je i sa muzičarima kao što su Manu Čao. Film Zavet je premijerno prikazan 2008. godine na festivalu u Kanu. 2008. godine izlazi dokumentarni film o Dijegu Armandu Maradoni, film je poneo pozitivne utiske širom sveta. Kusturica je režirao filmove koji su uvek bili nagrađivani, trenutno radi na novom projektu gde glumi i filmska diva Monika Beluči, film Mlečni put će biti još jedan veliki njegov hit.

Kusturica je cenjen u celom svetu kako u krugovima filmskih i muzičkih ostvarenja tako i među običnim narodom. Odlikovan je ordenom despota Stefana Lazarevića od strane srpske pravoslavne crkve pod Ostrogom 13. maja 2016. godine.
Kusturica je živa legenda filma, i budimo ponosni što jedan takav reditelj živi i radi u našoj zemlji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2021, 13:25

Filmoteka posvećena čuvenim ostvarenjima Emira Kusturice

PALE - Februarska filmoteka koju organizuje Kinoteka Republike Srpske večeras i sutra biće posvećena najpoznatijem savremenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2021, 16:16

Filmoteka posvećena čuvenim ostvarenjima Emira Kusturice

PALE - Februarska filmoteka koju organizuje Kinoteka Republike Srpske u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. februara, biće posvećena najpoznatijem savremenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Feb.2021, 16:32

Kusturica među odlikovanima: "Srbi su jedan od retkih naroda koji nikada nije pokoren"

Kusturica među odlikovanima: Srbi su jedan od retkih naroda koji nikada nije pokoren

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Sretenjskim ordenom I stepena reditelja Emira Kusturicu, na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti u Palati Srbija.. "Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo", poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih. Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2021

KUSTURICA NESVAKIDAŠNJOM BESEDOM ZAPALIO SRBIJU! Neobičan govor prodro do srca svakog Srbina (FOTO)

KUSTURICA NESVAKIDAŠNJOM BESEDOM ZAPALIO SRBIJU! Neobičan govor prodro do srca svakog Srbina (FOTO)

Kusturica šaljivo prokometarisao kako nikada lakše nije došao do odličja. Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo, poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih povodom Dana državnosti Srbije na današnjoj svečanosti u Palati Srbija. Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo. - To je orden...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2021

Kusturica: Srbi su narod koji nikada nije pokoren,to je trezorska vrednost

Kusturica: Srbi su narod koji nikada nije pokoren,to je trezorska vrednost

Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo, poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih povodom Dana državnosti Srbije na današnjoj svečanosti u Palati Srbija.. "To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić - revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2021

VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Zaštita zdravlja građana imperativ i privilegija (VIDEO)

VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Zaštita zdravlja građana imperativ i privilegija (VIDEO)

Nagrađeni odlikovanja primili u Palati Srbija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Nagrađeni odlikovanja primili u Palati Srbija. On je na početku rekao da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu, i istakao je da nikada lakše nije došao do odličja. - Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2021, 11:35

Ustaljena tradicija uručivanja odlikovanja zaslužnim pojedincima: Kome je sve Vučić dodelio medalje za Dan državnosti

Ustaljena tradicija uručivanja odlikovanja zaslužnim pojedincima: Kome je sve Vučić dodelio medalje za Dan državnosti

Među dobitnicima sretenjskih priznanja, kako se saznaje, jeste i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. Režisera Emira Kusturicu, frontmena grupe "Riblja čorba" Borislava Boru Đorđevića, kao i ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, autora spomenika Stefanu Nemanji, nedavno otkrivenom u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće ove godine za Dan državnosti. . Njega će predsednik Vučić odlikovati Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute...

Detaljnije >>