Kusturica dobio na poklon prsten sa likom Putina

Izvor: Vostok.rs, 12.Dec.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica dobio na poklon prsten sa likom Putina

12.12.2014. -

Film je takođe propaganda, smatra doajen kinematografije Emir Kusturica. Srpski režiser je ponovo posetio Moskvu. On je prisustvovao otvaranju ruske nacionalne škole filma u okviru omladinskog projekta „Mreža“.

Okupljeni na ovom susretu, o filmu su govorili ne samo iz perspektive umetničkih osobenosti, već i iz perspektive uticaja na društvenu svest i formiranje sistema vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i ideala. Bilo je reči i o filmskoj industriji kao propgandi, pomoću koje se stvara predstava o stanovnicima ove ili one države. O tome, kao i o samom projketu „Mreža“, govorila je Ana Konjko, koja rukovodi ovim projektom:

- Prosečni Amerikanac ili Evropljanin delimično dobija informacije o Rusiji, i iz filmova koji stižu iz Holivuda. Tamo su Rusi najčešće predstavljeni kao pijanice ili nepopravljivi huligani i zločinci.Tako se danas, najpre zahvaljujući filmmovima koji se snimaju u Holivudu, formira spoljni vid Rusije u čitavom svetu. Mi zato želimo da obučimo svoje polaznike da snimaju filmove po našim pravilima i da stvaraju pozitivnu sliku o Rusiji.

Emir Kusturica, poznat i kao protivnik Holivuda, potvrdio je reči Ane Konjko, pomenuvši kolika je važnost projekta „Mreža“ za savremenu Rusiju:

- Ne zaboravite da je u osnovi holivudskog filma danas propaganda. Ali moramo da znamo jednu stvar, a to je da je holivud 30-ih, 40-ih i 50-ih nešto sasvim drugo. Holivud je tada bio idealizovana slika Amerije što danas nema nikakve veze sa tim. Ja mislim da je Rusija idealna zemlja, da se stvara tržište svetskog filma zato što je svetski film u opasnosti od Holivuda. I mislim da je to dobra inicijativa.

Emir Kusturica ima u okviru ovog projekta ulogu predavača. S vremena na vreme će režiser dolaziti u Moskvu i držati predavanja mladim budućim režiserima. Posle predavanja, on će zadavati svim polaznicima zadatke, a potom će pregledati snimljeni materijal. Najbolji će imati čast da snimaju film zajedno sa samim Kusturicom. A sada, na početku puta, priznati majstor filma dao je studentima nekoliko korisnih saveta:

- Vrlo je važno da se ruski film vezuje za svoju vlastitu tradiciju. U sovjetsko doba to se zvao propagandni film. Tako da kao mladi Rusi morate da znate da su osnove holivudskog filma između ostalog i u sovjetskom filmu. Tako da okretanje ka vlastitoj tradiciji nije nikakva propagandna delatnost, nego okretanje ka stvarnoj estetici i otkrivanje svoje estetike. Ako već Holivud može da koristi te patente, onda vam je bolje da se okrenete vlastitoj tradiciji nego da imitirate Holivud. Holivudski film je nastao paralelno sa američkim snom. Rusija mora da stvori svoj san koji treba da dobije ekvivalent u vašim filmovima zato što film je u osnovi san. Tako, želim vam u stvari da uradite dve stvari. Prvo, da istražujete period sovjetskog nemog filma i da vidite kako se stvaraju filmske metafore. Drugo, da se okrenete originalnim idejama koje će idealizovati i optimalizovati ruskog čoveka. Kad spojite te dve stvari možete da očekivate da ćete praviti dobar film. Dakle istraživati vaše tradicije i bazirajući se na njih, realizovati snažne ideje o vašoj istoriji i vašim ljudima. To naravno znači i ogroman, široki spektar mogućnosti.

Na susretu sa Emirom Kusturicom, mladi su režiseru zadavali različita pitanja. Setili su se filma o Putinu „Izbor“ Evgenija Kulika, pobednika festivala „Dvanaest kulturnih veza“, koji se ovog leta održao u Andrićgradu. Jedan od studenata je pitao doajena filma o njegovom odnosu prema ruskom predsedniku:

- Ja vidim vašeg predsednika kao zakonitu pojavu zato što je period pre Putina bio kolaps Sovjetskog Saveza. Mislim da je period neposredno pre Putina bio period kada su se američki predsednici smejali vašem predsedniku. Sećam se sliku kada sam gledao Klintona kako se smejao Jelcinu, čak se držao za stomak. A sad sam video Obamu kako je gledao Putina. Putin je značajna pojava za čitav svet zato što se stvara nova vrednost. Stvaraju se evroazijske vrednosti i budi se jedan čitav novi svet.

Jedan drugi student se potom osvrnuo na to što se u Evropi pojavio izraz „PUTINVERSTEHER”, što znači „čovek koji razume Putina“. Pretpostavivši da je Kusturica jedan od njih, ovaj student je srpskom režiseru poklonio prsten sa likom ruskom predsednika. Kustrurica se veoma obradovao ovom originalnom poklonu i našalivši se rekao:

- Sviđa mi se. Kad budem na nekom velikom festivalu, onda ću moje neprijatelje ovim prevladati.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.