Emir Kusturica
Emir Kusturica

Emir Kusturica je srpski i jugoslovenski reditelj i umetnik rođen u Sarajevu 24. novembra 1954. godine.
Još u srednjoj školi je dobijao nagrade za kratke filmove. Filmsku režiju je završio na FAMU filmskoj akademiji u Pragu.

Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje. Dobitnik je ordena viteza umetnosti i književnosti. U grupi Zabranjeno pušenje je svirao bas gitaru a danas nastupa kao član grupe u Emir Kusturica i No smoking orchestra.
Bavi se pisanjem, 2010. godine izdata je njegova autobiografska priča Smrt je neproverena glasina a 2013. godine izašla je i druga knjiga Sto jada. Osnivač je festivala Kustendorf koji je odlično posećen i cenjen u svetu.

2005. godine na Đurđevdan kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi kao Nemanja Kusturica u manastiru Savina pored Herceg Novog. Kritikovan od mnogih ali je i poneo oduševljenje naroda zbog tog hrabrog čina, izjavio je da su njegovi koreni u Srbiji i da želi da se vrati svojoj staroj istinitoj veri. Podržao je razne kampanje protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, mnogo puta je kritikovao zapad i njihove predsednike koji se mešaju u strana pitanja i tuđe zemlje, organizator je mnogih kulturnih događaja, u pripremi je saradnja sa ruskom televizijom koja će imati svoj kanal u Srbiji i na Balkanu. Oženjen je Majom Kusturicom, imaju dvoje dece Stribora i Dunju.

Debitovao je filmom Sjećaš li se Doli Bel 1981. godine, nagrađen je Srebrnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film, i nagradama na festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1981. godine. Naredni film Otac na službenom putu 1985. godine donosi mu Zlatnu palmu u Kanu i nominaciju za američku nagradu Oskar za najbolji film sa neengleskog govornog područja. Gran pri mu je uručen iste godine. Film Dom za vešanje je snimljen u Makedoniji nagrađen je specijalnom nagradom Roberto Roselini u Kanu.

1990. godine odlazi u Njujork gde predaje na univerzitetu Kolumbija. Student Dejvid Etkins pokazao mu je scenario za film San o Arizoni (Arizona Dream) u glavnim ulogama se pojavljuju zvezde Džoni Dep, Fej Danavej i Džeri Luis. Film je osvojio posebne nagrade i Srebrnog medveda u Berlinu 1993. godine. Film Podzemlje mu je doneo drugu Zlatnu palmu u Kanu. 1998. godine dobio je na festivalu u Veneciji Srebrnog lava za najbolju režiju i film Crna mačka beli mačor. 2004. godine nastaje film Život je čudo, najskuplji film srpske produkcije, a za potrebe filma izgrađen je Drvengrad.
Danas je Drvengrad poznata svetska atrakcija, inspirisani mestom u ideju je sagrađen i Andrićgrad u Višegradu. Svake godine se održava filmski festival Kustendorf, Kusturica je blizak prijatelj sa velikim brojem uglednih ljudi iz sveta filma i glume.

Prvi njegov film od 2000. godine jeste dokumentarni Super 8 priča koji govori o njegovom bendu.
U pariskoj operi Bastilja 2007. godine izvedena je njegova pank opera po motivima iz filma Dom za vešanje. Odlikovan je najvećim francuskim priznanjima a sarađivao je i sa muzičarima kao što su Manu Čao. Film Zavet je premijerno prikazan 2008. godine na festivalu u Kanu. 2008. godine izlazi dokumentarni film o Dijegu Armandu Maradoni, film je poneo pozitivne utiske širom sveta. Kusturica je režirao filmove koji su uvek bili nagrađivani, trenutno radi na novom projektu gde glumi i filmska diva Monika Beluči, film Mlečni put će biti još jedan veliki njegov hit.

Kusturica je cenjen u celom svetu kako u krugovima filmskih i muzičkih ostvarenja tako i među običnim narodom. Odlikovan je ordenom despota Stefana Lazarevića od strane srpske pravoslavne crkve pod Ostrogom 13. maja 2016. godine.
Kusturica je živa legenda filma, i budimo ponosni što jedan takav reditelj živi i radi u našoj zemlji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Emir Kusturica ODLIKOVAN još jednim pretižnim priznanjem - Slavnom reditelju uručena BORINA NAGRADA

Emir Kusturica ODLIKOVAN još jednim pretižnim priznanjem - Slavnom reditelju uručena BORINA NAGRADA

U Vranju, rodnom gradu našeg velikog pisca Bore Stankovića ovom proslavljenom filmskom radniku uručeno je još jedno u nizu mnogobrojnih priznanja.

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2024, 12:05

Detaljnije >>

Uručena nagrada Borisav Stanković  Emiru Kusturici (Foto)

Uručena nagrada "Borisav Stanković" Emiru Kusturici (Foto)

Ovogodišnja književna nagrada „Borisav Stanković“ uručena je večeras Emiru Kusturici u Muzej kući Bore Stankovića na završnoj večeri manifestacije „Borina nedelja“. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik dr Slobodan Milenković, zamenik gradonačelnika Milan Ilić, predsednica...

Izvor: OkRadio.rs, 14.Apr.2024, 21:20

Detaljnije >>

Profesor dr Milo Lompar u Vranju O srpskom kulturnom obrascu (Foto)

Profesor dr Milo Lompar u Vranju O srpskom kulturnom obrascu (Foto)

Večeras je u Vranju na Borinoj nedelji, u Borinoj rodnoj kući profesor dr Milo Lompar održao predavanje na temu „Srpski kulturni obrazac“. Za...

Izvor: OkRadio.rs, 13.Apr.2024, 21:53

Detaljnije >>

Retrospektiva Kusturice u Filmskom centru Srbije

BEOGRAD - Retrospektiva filmova Emira Kusturice, koji je najavio snimanje novog filma u Rusiji, biće održana u Sali Filmskog centra Srbije (FCS)...

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2024, 15:27

Detaljnije >>

Emiru Kusturici didela Borine nagrade u nedelju u Vranju

Emiru Kusturici didela Borine nagrade u nedelju u Vranju

U okviru 58. Borine nedelje ostale su još dve večeri do kraja jedne od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji. U subotu 13. aprila o temi Borine nedelje “Srpski kulturni obrazac” govoriće prof. dr Milo Lompar. Početak programa je u 19.30 časova u Muzej kući Bore Stankovića (u slučaju lošeg vremena Galerija Narodnog...

Izvor: OkRadio.rs, 12.Apr.2024

Detaljnije >>

Emir Kusturica: „Underground“ pogodan za trenutak u kome je apsolutna laž na 90 odsto planete

Emir Kusturica: „Underground“ pogodan za trenutak u kome je apsolutna laž na 90 odsto planete

"Underground", kao nijedan drugi film, optimalizovan je za trenutak u kome mi živimo. Taj trenutak je apsolutna laž na 90 odsto planete. Glavni tokovi skrivaju istinu, pa taj...

Izvor: Danas, 11.Apr.2024, 18:43

Detaljnije >>

Kusturica: Moj sledeći film "Inženjer lakih šetnji" snimaću u Rusiji

Reditelj Emir Kusturica najavio je danas svoju retrospektivu od 15. do 26. aprila u MTS dvorani, i da će predstojeći film nazvan "Inženjer lakih šetnji" snimati u Rusiji.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2024

Detaljnije >>