Unmik sabotira srpsku struju

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unmik sabotira srpsku struju

Portparol Unmika tvrdi da su oni uvek podsticali donacije za energetski sektor, ali ne može da odgovori na pitanje u čemu je problem u vezi sa srpskom donacijom

Srbi na Kosovu i Metohiji će, po svoj prilici, provesti i ostatak zime u mraku. I to pre svega zbog Unmika koji već duže od dva meseca ignoriše sve napore srpske vlade da im se pomogne.

Na insistiranje našeg lista da dobijemo i zvanično objašnjenje zašto nema nikakvog odgovora srpskoj vladi da poklonjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << struja stigne do najugroženijih na KiM, tim pre što bi sijalice zasvetlele i u pojedinim albanskim kućama, Meštild Heneke, portparol Unmika, u pisanom odgovoru „Politici” praktično ništa ne kaže.

– Unmik je uvek podsticao donacije za energetski sektor. Bilo koja donacija mora da bude kanalisana kroz ustanovljene mehanizme koji se tiču distributera energijom, a tu se misli na Kosovsku elektroenergetsku korporaciju (KEK), Unmik i vladu Kosova – kaže Heneke.

Na uporno insistiranje „Politike” da je srpska vlada poslala donaciju za elektroenergetski sektor upravo kroz taj ustanovljeni mehanizam još početkom januara ove godine i da donacija uključuje 25.000 megavata struje, Heneke, međutim, nije odgovorila.

Srbija, kako je potvrđeno i u Ministarstvu za energetiku, ne odustaje da ovu pomoć dostavi Kosmetu kako bi bar do kraja aprila, kako je planirano, Srbi zaboravili na sveće uz koje sada sede veći deo dana.

Postoje dve mogućnosti kako pomoći srpskom stanovništvu u južnoj srpskoj pokrajini. Po jednoj, struja bi stizala u Gračanicu, Štrpce i sela oko njega, kao i do sela Šilovo i Suvi Do, gde su procenjene mesečne potrebe od 7,6 do 8,2 miliona kilovat- sati struje.

Druga mogućnost je da zbog tehničkih ograničenja struja stiže i određenom broju albanskih potrošača, s tim što o njihovom statusu u „donaciji” treba zauzeti poseban stav. Struja bi, po drugoj varijanti, stizala u Kusce kod Gnjilana, Ropotovo kod Kosovske Kamenice, Parteš u Kosovskom Pomoravlju, Guštericu i okolna sela kod Lipljana, Slivovo kod Novog Brda, Prilužje kod Obilića, Lazarevo, preko kog bi se napajali Babin Most i Graca, Janjevo preko kog bi struja stigla u Sušice i Gornju Guštericu, za Plemenitu kod Obilića.

Srbija ima trenutno dovoljno kapaciteta da u potpunosti pokrije potrebe za strujom našeg življa na KiM, pa čak i većine albanskih naselja. I sve to besplatno, potvrđuje Ministarstvo energetike.

Kosovska elektroprivreda, htela ona to ili ne, deo je elektroprivrede Srbije i ovog dela energetskog sistema Evrope.

Zvanični Beograd bar u ovom času ne očekuje, i pored jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, pogoršanje energetske situacije u južnoj srpskoj pokrajini, pozivajući se na sporazum koji su oktobra prošle godine potpisali Elektromreža Srbije (EMS) i Evropsko udruženje operatora prenosa (ETSO). Ovim dokumentom EMS do novembra 2009. godine ostaje jedini operater električnom energijom na KiM.

To što će se, međutim, struja prenositi iz Srbije do KiM ne mora da znači da će ona biti distribuirana i do srpskih enklava. Imajući u vidu upravo dosadašnju situaciju na terenu, odnosno činjenicu da je Srbija i do sada slala struju na KiM, ali da ona nije stizala do većine srpskih domaćinstava, veliko je pitanje kako će se Priština u novonastalim okolnostima ponašati i neće li posegnuti za novim ograničenjima u isporukama ionako deficitarne struje.

Jasna Petrović

[objavljeno: 05/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.