Počela gradnja Moravskog koridora  - prvog digitalnog autoputa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2019, 03:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela gradnja Moravskog koridora - prvog digitalnog autoputa

Ceremonijom u mestu Jasika, blizu Kruševca, danas su započeli radovi na izgradnji Moravskog koridora - autoputa od Pojata do Preljine, prvog digitalnog autoputa u Srbiji, koji će povezati tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički, sa Koridorima 10 i 11. U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počeli su radovi na prvoj deonici, od Pojata do Kruševca, dugoj 28 kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, otvarajući radove na Moravskom koridoru, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ponosan na sve što je do sada urađeno:

Vučić: Ponosan sam, svuda po Srbiji ići ćemo autoputem

"Svuda ćemo moći da idemo autoputem", kazao je Vučić na svečanom obeležavanju početka radova na Moravskom koridoru.

Istakao je da će za dve godine biti završena deonica od Pojata do Kruševca, za tri godine Čačak - Kraljevo, a za četiri godine kompletan autoput.

Moravski koridor gradiće se u dužini od 112,3 kilometra, a radovi bi trebalo da budu završeni za četiri godine.

Ta saobraćajnica povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi - Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac, kao i Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki" (Koridor 11).

Direktor projekta Moravskog koridora Endi Milunzi rekao je da je Moravski koridor više nego put, jer je prvi 5G auto-put.

"Moravski koridor će imati važan i masivan sistem za odbranu od poplava, ovo je prvi put da je izgrađen ovakav sistem na Balkanu", istakao je on.

Vučić je izjavio da je u oktobru Srbija ostavrila najveći privredni rast u celoj Evropi i da veruje da će to biti slučaj i sa celim poslednjim kvartalom ove godine.

"Nije to košarka, vaterpolo ili tenis... Mala Srbija, koja je obično bila neuspešna, imala je najveći rast u Evropi“, kazao je on na svečanosti otvaranja radova na Moravskom koridoru.

Rekao je da je Srbija to uspela, posle 100 godina zaostajanja za svetom.

Osim predsednika Srbije, ceremoniji otvaranja prisustvuje i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, kao i veliki broj građana.

Moravski koridor biće dug nešto više od 112 kilometara, a povezivaće područje na kojem živi više od pola miliona ljudi, kao i sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka - Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju.

Najsavremeniji autoput biće izgrađen u centralnoj Srbiji, "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

Vučić: I Džonson vozio isti bager i pregazio na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se, obilazeći gradilište na kojem počinje izgradnja Moravskog koridora, osvrnuo na mehanizaciju koja će izvoditi radove i primetio "vezu" jednog bagera sa pobednikom na nedavnim izborima u Velikoj Britaniji, Borisom Džonsonom.

Vučić se obratio direktoru "Puteva Srbije" Zoranu Drobnjaku i rekao mu da je isti tip bagera, "JCB", vozio i Boris Džonsnon pre sedam dana.

"I vidiš kako ih je pregazio na izborima", primetio je Vučić i izrazio je nadu da će Džonson doći u posetu Srbiji.

Prvi digitalni auto-put u Srbiji biće do sada najširi auto-put u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Pojata do Preljine potpisan je 5. decembra sa američko-turskom kompanijom Behtel Enka UK Limited u vrednosti od 745 miliona evra.

Moravski koridor činiće tri deonice: Pojate - Kruševac u dužini od 27,83 kilometara, Kruševac - Adrani u dužini od 53,88 kilometara i Adrani - Mrčajevci - Preljina dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Gradnja autoputa Preljina - Pojate, kako je ranije najavljeno, biće završena za manje od četiri godine.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nijedan tunel, ali 78 mostova: Danas počinje izgradnja Moravskog koridora

Izvor: B92, 15.Dec.2019

Beograd -- Radovi na izgradnji prvog digitalnog auto-puta u Srbiji, Moravskog koridora od Preljine do Pojata, počeće danas kod Kruševca...Njihovom početku prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka građevine, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović...Auto-put...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.