Godinama beg u USD i EUR, lira više nije mogla da se brani

Izvor: B92, 14.Avg.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Godinama beg u USD i EUR, lira više nije mogla da se brani"

Pad lire će dovesti do povećanja inflacije u Turskoj, rekao je agenciji Beta ekonomista Miroslav Prokopijević

On smatra da postoji rizik i od ekonomske krize koja bi mogla uzdrmati vlast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i dovesti zemlju pred veća iskušenja.

Prokopijević je kazao da kriza ne bi bila dobra za Tursku, ali ni za niz zemalja EU sa kojima Turska ima veliku razmenu, kao i za balkanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje. "Neke ključne turske ekonomske brojke nisu dobre i treba sačekati da se vidi kakve će biti posledice u realnosti", dodao je Prokopijević.

On je istakao da bi se kriza mogla preliti van turskih granica jer banke iz Evropske unije, pre svega Italije, Francuske i Španije, zajme Turskoj više od 150 milijardi evra što bi moglo za neko vreme postati teško naplativ kredit.

Prokopijević je naveo da Turska stalno ima ekonomske uspone i padove, da je proteklih nekoliko godina bio period ekonomskog uspona, koji je uglavnom finansiran kreditima u dolarima i evrima, jer se Erdogan protivio tržišnim kamatnim stopama u lirama, nacionalnoj valuti.

"To je dovodilo do bega iz lire u čvrste valute, a kada je tihi beg naglo ojačao – pothranjivan trvenjem sa SAD i eventualnim povećanim političkim rizicima – lira više nije mogla da se brani i usledio je njen veliki pad, čak 40 odsto od početka ove godine", objasnio je Propopijević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prokopijević: Pad lire može dovesto do ekonomske krize koja ne bi bila dobra za zemlje EU i Balkan

Izvor: Beta, 14.Avg.2018

Pad lire će dovesti do povećanja inflacije u Turskoj, a postoji rizik i od ekonomske krize koja bi mogla uzdrmati vlast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i dovesti zemlju pred veća iskušenja, rekao je danas agenciji Beta ekonomista Miroslav Prokopijević.On je kazao da kriza ne bi bila...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.