(Ne) treba odmrznuti plate na jesen

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Mar.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne) treba odmrznuti plate na jesen

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić će MMF-u predložiti da se u septembru odmrznu plate dok ministarka finansija i guverner NBS kažu da ih ne treba povećavati.

Dinkić je rekao da će predložiti da formula za povećanje plata u javnom sketoru bude "stopa inflacije plus jedna polovina rasta stope bruto domaćeg proizvoda (BDP)". "To će državu maksimalno da košta 10 milijardi dinara" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovoj godini, što je 0,3 odsto BDP, rekao je Dinkić, ali će, istakao je, imati mnogo veći efekat na povećanje domaće potrošnje.

Ministar ekonomije i potpredsednik Vlade Srbije je dodao da u ovoj godini moraju da se povećaju i najniže penzije. Prema njegovim rečima, za ubrzavanje ekonomskog oporavka neophopdno je povećanje domaće tražnje kroz javne investicije i povećanje

kupovne moći stanovništva.

"Te javne investicije treba da budu ulaganja u infrastrukturu ali Srbija ne treba da uzima nove kredite pošto već ima 1,2 milijarde evra potpisanih ugovora sa međunarodnim institucijama", kazao je Dinkić.

Istovremeno, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da će Srbija ove godine izaći iz ekonomske krize i dodaje da je optimista kada je reč o odmrzavanju plata i penzija.

"Pitanje odmrzavanja plata i penzija je vezano za naše finansijske mogućnosti i ako ostvarimo veći rast odmrznuće se primanja. Optimista sam i očekujem da će se to dogoditi ove godine", kazao je Cvetković i naveo da su različiti stavovi pojedinih ministara o tom problemu posledica različitih prognoza.

Dragutinović: Odmrzavanje samo uz privredni rast

Ministarka finasija Diana Dragutinović kaže da bi plate i penzije u ovoj godini trebalo odmrznuti samo ako privredni rast i budžetski prihodi budu veći od planiranih, sa čime se saglasio guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić, upozoravajući da bi bilo neodgovorno da se plate i penzije povećaju na osnovu novog zaduživanja države.

"Kada bi zaista privredni oporavak bio brži od očekivanog, možda bismo mogli dozvoliti neki rast, ali značajno manji od produktivnosti rada", rekla je Dragutinovićeva i naglasila da je njen lični stav da bi i ovu godinu trebalo izdržati sa zamrznutim platama i penzijama i o njihovom prilagođavanju razgovarati istovremeno kada i o budžetu za 2011. godinu.

Dragutinovićeva je istakla da je ona uvek pre za stimulisanje ponude, a ne tražnje, ali i dodala da se mora priznati da je teško izdržati dve godine sa zamrznutim zaradama, pri čemu cene rastu.

Jelašić je kazao da bi bilo neodgovorno da se plate i penzije povećaju na osnovu novog zaduživanja, jer bi za to trebalo da postoje realni prihodi. Prema njegovim rečima, jako je vazno da se pri donošenju odluke o odmrzavanju plata i penzija zna iz kojih izvora će to biti plaćeno.

Treba imati u vidu da rast penzija i plata utiče na inflaciju i kurs, a preko toga i na cenu kredita, kazao je Jelašić.

Novi potrošački krediti za građane

Ministar je najavio da Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Narodnom bankom Srbije priprema model subvencionisanih "keš" kredita u iznosu do 3.000 evra, u dinarskoj protivrednosti, koji bi bili namenjeni uglavnom srednjoj klasi i to u dinarima, sa rokom otplate na tri godine i godinu dana počeka.

Takodje, Dinkić je rekao da su potrebni krediti za javnu infrastrukturu i podsetio da su za to već obezbedjeni krediti od medjunarodnih finansijskih institucije od oko 1,2 milijardi evra.

"Ključno pitanje prošle godine je bilo kako zaustaviti pad, a u ovoj godini kako ubrzati oporavak", ocenio je Dinkić.

Model privrednog rasta treba bazirati na izvozu i stranim investicijama

Dinkić je kazao da je dugoročni model oporavka srpske ekonomije prelazak na izvozno orijentisanu privredu i za to je neophodno

privlačenje direktnih stranih investicija.

Prema njegovim rečima Srbiji su potrebne investicije poput FIAT-a u Kragujevcu, napominjući da su efekti takve jedne investicije dugoročni, navodeći podatak da je učesće izvoza u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije 19 odsto, dok je u EU preko 50 odsto.

Dinkić je istakao da u Srbiji mora da se radi na poboljšnaju poslovne klime kako bi se privukli investitori i kompanije koje su počele da izmeštaju proizvodnju iz centralne Evrope.

On je naglasio i da Srbija više ne bi trebalo da se zadužuje dosadašnjim tempom.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Povećanje plata i penzija po novom modelu (VIDEO)

Izvor: EMportal, 09.Mar.2010

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da će predložiti da se od septembra plate i penzije povećaju za stopu inflacije i polovinu stope rasta bruto domaćeg proizvoda koja će do tada biti ostvarena.

Nastavak na EMportal...

Predlog MMF-u o odmrzavanju plata u septembru

Izvor: S media, 09.Mar.2010

Ministar ekonomije Srbije Mladjan Dinkić izjavio da će Medjunarodnom monetarnom fondu predložiti da se u septembru odmrznu plate u javnom sektoru. ..Na Kopaonik biznis forumu on je rekao da će predložiti da formula za povećanje tih plata bude "stopa inflacije plus jedna polovina rasta stope bruto...

Nastavak na S media...

Dinkić: Nezaposlenost najveći problem

Izvor: Capital.ba, 09.Mar.2010

KOPAONIK, Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocijenio je na Biznis forumu na Kopaoniku da je nezaposlenost trenutno najveći problem u Srbiji i da će povećanje zaposlenosti biti jedan od ključnih izazova za Vladu Srbije u ovoj godini. On je naveo da su smanjeni prihodi Fondu za penzijsko i...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.