EPS: Ukradeno 61 milion evra struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2010, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Ukradeno 61 milion evra struje

BEOGRAD - U Srbiji je prošle godine ukradeno struje u vrednosti od 61 milion evra, odnosno 1,26 milijardi kilovat sati, objavila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

Direktor EPS-a za distribuciju električne energije Životije Jovanović kazao je na konferenciji za novinare da se godišnje ukrade oko četiri odsto od isporučene električne energije i da se struja najviše krade na jugu Srbije.

Tokom 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine obavljeno je 286.000 kontrola i otkriveno oko 5.000 slučajeva krađe električne energije, kazao je on i dodao da je to najveća krađa državne imovine u Srbiji, pošto je EPS javno preduzeće.

Elektroprivreda Srbije očekuje, istakao je Jovanović, pomoć medija, pravosuđa i policije u sprečavanju problema krađe struje, a prošle godine je pokrenut i akcioni plan za smanjenje gubitaka u distributivnom delu.

Kaznena politika u slučajevima krađe struje bila je blaga, naveo je on i precizirao da su u protekle četiri godine od oko 25.000 krivičnih prijava za krađu struje osuđujuće presude donete u 8.000 slučajeva, ali su od toga 6.600 bile uslovne kazne.

U EPS-u su naveli da su ukupni gubici električne energije u distributivnoj mreži tokom 2009. godine iznosili 4,86 milijardi kilovat sati, odnosno 15,19 odsto isporučene energije.

Od 32 milijarde kilovat sati isporučene struje 8,63 odsto bili su tehnički gubici u mreži, koji se ne mogu izbeći, dok su 6,56 odsto netehnički gubici nastali zbog krađe struje, neispravnih mernih uređaja i drugih uzroka, naveli su u EPS-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.