Izvor: RTS, 30.Avg.2022, 08:07

Svakoga dana potrebno je 350 jedinica krvi, kojih krvnih grupa najviše nedostaje

U celoj Srbiji su zalihe negativnih krvnih grupa i dalje na minimumu, kao i A+ i O+ krvne grupe, koje su najčešće u našoj zemlji.
Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi kaže da će sa avgustom proći i dva najteža meseca kada je reč o prikupljanju jedinica krvi.

"Dva meseca koja su iza nas su uvek teška, ali i septembar je karakterističan po smanjenim rezervama, tek od oktobra lakše možemo da dišemo", rekla je Mirjana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Knežević pojašnjavajući da je to zbog polaska dece u škole, pa roditelji imaju druge stvari na umu.
I dalje su sve negativne krvne grupe na minimumu, a smanjene su i rezerve A+ i O+ krvne grupe. 
Ističe da je dnevno potrebno 350 jedinica, a nedeljno 1.500-1.800, kako niko ne bi čekao krv. Prethodne nedelje je, na primer, sakupljeno 1.300 jedinica.
U proteklom periodu bilo je i sporadičnog odlaganja "hladnih" operacija, odnosno kod pacijenata koji nisu vitalno ugroženi.
Akcije dobrovoljnog davanja krvi danas se organizuju u Valjevu, a transfuziološki autobus je i u beogradskom naselju "Stepa Stepanović" kao i ispred opštine Zvezdara.
Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.
Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.
Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dnevno potrebno je 350 jedinica krvi: Kojih krvnih grupa najviše nedostaje

Izvor: Danas, 30.Avg.2022

U celoj Srbiji su zalihe negativnih krvnih grupa i dalje na minimumu, kao i A+ i O+ krvne grupe, koje su najčešće u našoj zemlji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.