Plac za rafineriju ponuditi i drugim    investitorima

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plac za rafineriju ponuditi i drugim investitorima

Smederevo - Odluka o izdavanju dela industrijske zone u zakup za izgradnju rafinerije ponovo nije usvojena, a odbornici će raspravu nastaviti danas. Iako je posle usvajanja na Gradskom veću bilo izvesno da će ova odluka dobiti većinu i u skupštini, predlog dela vladajuće koalicije da ova lokacija bude ponuđena i drugim investitorima više ne garantuje da će skupština odobriti davanje placa u zakup firmi "Komiko oil".



Nesuglasice u vladajućoj koaliciji pojavile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se posle predloga odbornika i lidera Koalicije za bolje Smederevo Milana Lukića da se tekst odluke preinači i namena zemljišta koje se nudi u zakup proširi i na druge delatnosti, pored izgradnje postrojenja za preradu sirove nafte.

- Pošto će konkurs biti javan, možda se za tu parcelu zainteresuje i neki drugi investitor, pa ako nam rafinerija nafte ne odgovara zbog eventualnog zagađenja, neka na tom prostoru gradi neko drugi. A ako "Komiko oil" bude jedini zainteresovani, neka to bude rafinerija, jer nismo imali alternativu - rekao je Lukić.

Ovo je, po svemu sudeći, iznenadilo koalicione partnere u vladajućoj većini, jer su bili ubeđeni da je usvajanjem Lukićevog amandmana da se angažuje nezavisni revizor za ocenu Studije o proceni uticaja rafinerije na životnu sredinu, obezbeđena dovoljna podrška budućem projektu.

Odlaganje sednice za dva dana predsednik opozicione odborničke grupe DSS Saša Radosavljević ocenio je kao lutanje u mraku, jer po njegovim rečima, u skupštini nema dovoljne većine za izglasavanje odluke o izdavanju parcele u zakup, a termin "investicija", prekrstio je u "kombinacija", optužujući gradonačelnika Umičevića da žuri sa izglasavanjem odluke iz samo njemu znanih razloga.

Šef odborničke grupe Pokret za Smederevo Bogoljub Spasojević rekao je da podržava ideju o velikoj investiciji i otvaranju novih radnih mesta, ali samo uz čvrste garancije da će investitor ugraditi najsavremeniju opremu, koja stepen zagađenja svodi na nivo zakonskog minimuma.

Predrag Umičević tvrdi da postoji većina za donošenje odluke.

- Ovo je životno, a ne političko pitanje, za čije rešavanje nije dovoljan jedan ili dva glasa više, već želim da skupština pošalje jasnu sliku o odnosu Smedereva prema investicijama. Opozicija i Milan Lukić, kao iskusan biznismen, trebalo bi da znaju da se ovakve stvari definišu u dogovoru sa investitorima, jer niko od njih ne prelistava javne pozive i oglase nasumice, da bi se slučajno odlučio za jedan grad ili državu - kaže gradonačelnik Smedereva, priznajući da vreme nije saveznik, jer je namera da se investitor uvede u posao pre stupanja na snagu novog zakona o izgradnji i prostornom planiranju, po kome će izdavanje zemljišta u zakup biti moguće tek po izradi i usvajanju Plana detaljne regulacije za predmetnu parcelu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.