Odluka je pala: Smederevo dobija rafineriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka je pala: Smederevo dobija rafineriju

SMEDEREVO - Odbornici Skupštine opštine Smederevo usvojili su sinoć odluku o davanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije za preradu nafte, izjavio je Tanjugu gradonačelnik tog grada Predrag Umičević.

Za odluku je glasalo 35, dok je protiv bilo 12 odbornika lokalne skupštine, a ostali bili uzdržani, kazao je gradonačelnik.

Umičević je objasnio da će u zakup biti ponuđeno 113 hektara zemljišta u Smederevu na 99 godina i naglasio da je ukupna vrednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << investicije procenjena na oko 250 miliona dolara.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će ugovor o zakupu sa konzorcijumom američkih firmi "Komiko oversiz" biti potpisan do početka oktobra, a da će plan detaljne regulacije biti završen do kraja godine.

Pre potpisivanja, o ugovoru će se izjašnjavati i odbornici Skupštine Smedereva, kazao je gradonačelnik dodajući da će na taj način biti obezbeđena transparentnost celog projekta.

"Realizacija tog projekta značajna je za Srbiju, jer će našoj zemlji omogućiti da u toj oblasti bude lider na Balkanu, iz rafinerije će derivati biti izvoženi u zemlje u regionu, a to će poboljšati i opštu sliku Srbije za ulaganje stranih investitora, doprineće smanjenju spoljnotrgovinskog deficit zemlje i povećati punjenje budžeta od akcize," rekao je ranije Umičević.

Fradonačelnik je odbacio i primedbe pojedinih odbornika opštine Smederovo da će posle izgradnje rafinerije biti ugrožena životna sredina i naveo da je reč o vakumskoj tehnologiji, zatvorenog tipa, sa suvim postupkom, gde se sva količina otpadnog materijala izdvaja i 55 posto sirove nafte se pretvara u korisno gorivo - evrodizel, bezin, kerozin.

"Investitor se obavezao da će poštovati svih 18 zakona iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno da će raditi u skladu sa zakonima i standardima Srbije, ali i Evropske Unije", kazao je Umičević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plac za rafineriju ponuditi i drugim investitorima

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 06:10

Smederevo - Odluka o izdavanju dela industrijske zone u zakup za izgradnju rafinerije ponovo nije usvojena, a odbornici će raspravu nastaviti danas. Iako je posle usvajanja na Gradskom veću bilo izvesno da će ova odluka dobiti većinu i u skupštini, predlog dela vladajuće koalicije da ova lokacija...

Nastavak na Blic...

Smederevo dalo u zakup zemljište za gradnju rafinerije

Izvor: Blic, 03.Sep.2009

Odbornici Skupštine opštine Smederevo usvojili su odluku o davanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije za preradu nafte, izjavio je Tanjugu gradonačelnik tog grada Predrag Umičević.....Za odluku je glasalo 35, dok je protiv bilo 12 odbornika lokalne skupštine, a ostali bili uzdražani, rekao...

Nastavak na Blic...

Smederevo: Zemljište za rafineriju

Izvor: B92, 03.Sep.2009

Smederevo -- Odbornici Skupštine opštine Smederevo usvojili sinoć odluku o davanju u zakup 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije za preradu nafte... Za odluku je glasalo 35, dok je protiv bilo 12 odbornika lokalne skupštine, a ostali su bili uzdržani, kazao je gradonačelnik tog grada Predrag...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.