Dan borbe protiv fašizma

Izvor: B92, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv fašizma

Fašizam se i danas manifestuje (FoNet, arhiv)

Beograd, Berlin, Jerusalim -- U Beogradu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma održan skup na kome je zatraženo zabrana isticanja simbola fašizma.

"Tražimo od države da spreči svaku pojavu ksenofobije, fašizma i antisemitizma", rekao je u Jevrejskoj opštini u Beogradu predsednik Komisije za praćenje pojava antisemitizma pri Savezu jevrejskih opština Aleksandar Lebl. On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je skup organizovan u znak sećanja ne samo na jevrejske, nego i na srpske, romske i sve druge žrtve nacizma i fašizma.

Navodeći da "Srbija nikada nije bila fašistička", Lebl je zapitao zašto u Srbiji nema zakona po kome bi bilo zabranjeno isticanje fašističkih simbola.

On je rekao i da je Srbija "platila veliku cenu u Drugom svetskom ratu" i da joj pripada značajno mesto u borbi protiv nacizma i fašizma.

Akcija u Knez Mihajlovoj

Ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj predstavnici nevladihih organizacija okupili su se kako bi obeležili dan borbe protiv fašizma.

"Pokušavamo da pokažemo da smo protiv fašizma, nacionalizma i rasizma. Mislim da je jako bitno da ceo svet, i Srbija sa njim, prati naš primer. Jer, svet mora danas jasno pokazati da je protiv fašizma, sutra može biti kasno”, upozorava Kamala, aktivstkinja "Kvirije”.

Lebl je podsetio da je danas 70. godišnjica Kristalne noći (izraz nastao zbog mnogo srče na ulicama, jer su razbijana stakla na jevrejskim radnjama) kada su nacisti u Nemačkoj i Austriji izvršili pogrom nad Jevrejima.

U noći između 9. i 10. novembra 1938. godine spaljene su stotine sinagoga, uništeno je oko 7.500 preduzeća, veliki broj Jevreja je ubijen, a oko 26.000 njih deportovano je u logore.

Protosinđel Jovan Ćulibrk iz Srpske pravoslavne crkve rekao je da je antifašizam "naša nacionalna tradicija" podsetivši na zajedničku antifašističku borbu Srba i Jevreja.

Predstavnik Saveza antifašita Srbije Ranko Bugarčić ukazao je na potrebu upoznavanja mladih sa zločinima fašizma i na borbu "naših naroda" protiv fašizma.

Miroslav Ribner, koji je preživeo Holokaust, podsetio je na učešće Jevreja u Narodno oslobodilačkoj borbi, kao i na činjenicu da je veliki broj njih dao život za oslobođenje.

Večeras u 19:00 časova u sinagogi u Beogradu u isto vreme kad i u svim sinagogama u svetu, biće upaljena sva svetla što simbolizuje jedinstvo sećanja na sve žrtve.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma Socijaldemokratska unija i nevladina organizacija Žene u crnom organizovali su skup na kome su ukazali na potrebu borbe protiv tih pojava.

Branka Prpa: Žalosni paradoks

Fašistička ideologija biće prisutna u svetu dok god postoji ideologija krvi i tla, rasizam i antisemitizam, kaže istoričarka Branka Prpa.

Gostujući u vestima TV B92, ona je ocenila da je ova idelogogija prisutna, i to kroz delovanje neonacističkih grupacija koje su neprijatelji slobode i za čiju zabranu nikad nije kasno.

"To je žalosni paradoks da na teritoriji Beograda i Srbije uopšte, koja je teško stradala u Drugom svetskom ratu, gde su ljudske žrtve bile velike, samo zato što su građani ove zemlje i što su se protivili fašizmu, neonacističke organizacije danas koriste simbole naših okupatora”, rekla je ona.

"Nisu samo u pitanju sankcije i tužbe, već je to pitanje časti svih građana, odnos prema našim mrtvima, koji su dali život da bismo mi danas bili slobodni ljudi”, ukazuje Branka Prpa.

Nećak: Zabraniti krivičnim zakonikom

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak pozvao je Vladu Srbije da zakonom zabrani okupljanja neonacističkih i antisemitskih ogranizacija.

Nećak kaže da u novije vreme nije bilo fizičkih napada na Jevreje, ali da se mržnja prema njima ispoljava na druge načine.

"Manifestuje se u velikom broju pojava, ispisivanjem kukastih krstova na mestima gde su naše grobnice ili spomenici stradalih u ratu", kaže Nećak.

"Moja poruka je da jedinstveno i uporno zahtevamo od Vlade da u krivični zakon unese član koji će sprečavati odnosno zabranjivati manifestacije neonacista, fašista i antisemita, kao i zabraniti upotrebu ili isticanje njihovih simbola", rekao je Nećak.

I koordinator Lige za dekadu Roma Osman Balić, ocenio je da vlasti Srbije nedovoljno jasno reaguju na delovanje fašističkih organizacija.

"Suzdržane reakcije vlasti dovode u dilemu ljude koji su najčešće meta tih rasističkih istupa nacionalističkih organizacija", kaže Balić.

"U Skupštini Srbije postoji slika Nedića koja je ušla na velika vrata i neće da se skine, a neki od predstavnika bivše vlasti govorili su da pred Nedićem treba ustati. Moram da kažem da su Romi ustajali pred njim, ne samo da su ustajali već su u maršu odlazili u logore", navodi Balić.

U Skupštini Srbije već postoji inicijativa da se zabrane manifestacije neonacističkih i fašističkih organizacija, a taj predlog podnela je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"Državnom represijom protiv fašista"

Sociolog Vladimir Ilić izjavio je večeras da se protiv pojave fašizma u društvu mora upotrebiti legitimna državna represija, a ne da građani budu ti koji će se suprotstavljati "nacističkim kamenicama".

Ilić je na tribini u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu rekao da je prosvećivanje drugi metod borbe protiv fašizma, a treći je da se fašisti "naprave smešnima".

Prema njegovim rečima, pojedine stranke u regionu imale su i imaju fašistoidne elemente u svom programu i nastupu, poput Srpske radikalne stranke ili Srpske demokratske stranke u BiH Radovana Karadžića.

Ilić je kazao da je Miloševićeva Socijalistička partija Srbije tokom protekle decenije stvarala uslove za pojavu fašizma, dok su nakon pada Miloševića stvoreni uslovi za bujanje različitih ekstremnih desnih pokreta i organizacija.

Istoričar Ranko Končar rekao je da fašizam uvek za svoju osnovu ima nacionalizam i mržnju prema komunizmu.

Prema njegovim rečima, u Drugom svetskom ratu na teritoriji Srbije delovao je fašistickci pokreta Dimitrija Ljotića, a sa nacistima je kolaborirao i proganjao Jevreje i režim Milana Nedića.

"Da bismo danas mogli da se suočimo s takvim pojavama, potrebno je da učimo iz istorije", poručio je Končar.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da odbijanje vladajuće politike u Srbiji da se suoči sa zločinima koji su u ime Srbije počinjeni u vreme Miloševićeve vladavine zapravo stvara uslove za bujane neonacizma i fašizma, naročito među mladima.

On je ocenio da je na politickcoj sceni prisutna težnja da se zločini iz devedesetih "gurnu pod tepih" i da se o tome ne razgovara.

"A to je vrlo pogrešna politika", poručio je Gruhonjić i dodao da su u reakcijama vlasti prema neonacističkim i fašističkim organizacijama ipak primećuje napredak u odnosu na prošlu godinu.

Večerašnju tribinu organizovala je Omladina Demokratske stranke, koja je tokom dana organizovala i akciju deljenja letaka povodom 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Obeležavanje u sinagogi Rikerštrase

U Nemačkoj se danas koristi izraz "Noć pogroma", jer se izraz "Kristalna noć" smatra isuviše blagim za počinjene zločine. 9. novembar bio je uvod u kasniji holokaust u kojem će stradati šest miliona Jevreja širom Evrope.

Ceremoniji sećanja na Kristalnu noć u sinagogi Rikeštrase u Berlinu prisustvovali su, kako prenose nemački mediji, kancelar Angela Merkel, predsednik Budesrata Peter Miler, predsednik Centralnog saveza Jevreja Šarlote Knobloh i drugi predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Nemačke, kao i gosti iz inostranstva i preživele žrtve fašizma.

Rikeštrase je najveća sinagoga u Nemačkoj i jedna od retkih koja nije uništena te noći.

"Sećamo se noći koja predstavlja jedan od najcrnjih delova nemačke istorije. Na početku, 10. maja 1933, zapaljene su knjige. 9. novembra 1938. zapaljene su sinagoge. 1.400 sinagoga u celoj zemlji zapaljeno je za samo nekoliko sati. Ubrzo, gorela je cela Evropa!", podsetila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Nemci ne mogu da budu ravnodušni prema antisemitizmu. Ravnodušnost je prvi korak ka kršenju osnovnih vrednosti. Više se nikada ne sme dozvoliti da se u Evropi ponovo javi ksenofobija, rasizam i antisemitizam", rekla je Merkelova.

Knoblohova je navela da je Kristalna noć opomena za sve buduće generacije i ponovo zatražila zabranu rada Nacionaldemokratske partije Nemačke, ekstremno desne i neonacističke stranke, čiji poslanici već sede u par istočnonemačkih pokrajinskih skupština.

Ovogodišnja 70. godišnjica od Kristalne noći obeležena je u saradnji Centralnog saveza Jevreja Nemačke i vlade u Berlinu, preneli su domaći mediji.

Generalni sekretar Hrišćanskodemokratske unije Ronald Pofala pozvao je danas sve političke snage u Nemačkoj da podrže i jačaju jevrejske zajednice u državi.

Pofala je ukazao na značaj borbe protiv antisemitizma i dalju izgradnju odnosa sa Izraelom i naglasio da je jedan od centranih zadataka odgovornih političara da se održi živo sećanje takođe i na tamne strane sopstvene istorije.

Kristalna noć, prema Pofali, spada u najtamnije događaje nemačke istorije.

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI izjavio je okupljenim vernicima u Vatikanu da i dan danas oseća "bol zbog tih tragičnih događaja", a da "sećanje mora da služi da se takvi užasi nikada ne ponove", preneo je Rojters.

"Moramo se na svakom nivou boriti protiv svih oblika antisemitizma i diskriminacije", rekao je papa.

Papa je pozvao vernike da se s njim mole za žrtve Kristalne noći i da mu se priključe "u izražavanju duboke solidarnosti s Jevrejima".

Papa, koji je rođen u Bavarskoj 1927. godine kao Jozef Racinger, bio je primoran da se priključi hitlerovskoj omladini kao mladić, iako su oba njegova roditelja bila protiv nacista, podsetila je britanska agencija.

Posetioci berlinskog Memorijalnog kompleksa posvećenog ubijenim evropskim Jevrejima tokom dana mogu čuti sudbine oko 100 žrtava nacizma.

U podsećanjima na Kristalnu noć, ali i pad Berlinskog zida, dva događaja koja su se desila 9. novembra, drugi 1989. godine, rečeno je da su to dani koji kao ni jedni drugi govore o padovima i usponima nemačke istorije.

Kristalna noć je datum koji je označio početak organizovanog uništenja evropskih Jevreja, odnosno prvi korak u pravcu takozvanog "konačnog rešenja" - masovnih ubistava u koncentracionim logorima, preneo je nemački radio "Dojče vele".

Do poraza nacističke Nemačke nepunih sedam godina kasnije u pogromu u okupiranim zemljama Evrope je likvidirano šest miliona Jevreja.

Pre Drugog svetskog rata u Nemačkoj je živelo oko 600.000 Jevreja, a njihov broj je 1945. godine pao na samo 12.000.

Danas u Nemačkoj ponovo postoji značajna jevrejska zajednica, sa više od 110.000 članova, i veća je nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji.

Obeležavanje i u Izraelu

I u Izraelu je danas obeležena 70. godišnjica Kristalne noći. Preživeli holokausta, njihovi potomci, naučnici, nemački i austrijski ambasadori u Izraelu učestvovali su na svečanosti u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašemu.

Na nedeljnom sastanku izraelskog kabineta, premijer Ehud Olmer je rekao da je Kristalna noć bila "prekretnica ka neminovnom uništenju velikih razmera jevrejskog naroda u Evropi između 1939. i 1945. godine".

On je poručio da Izrael "nikada neće zaboraviti ili oprostiti" zločine nacističkog režima.

U saopštenju predsednika Izraela Šimona Peresa navodi se da je holokaust "najveća katastrofa" što se dogodila Jevrejima.

Obeležavajući 70. godišnjicu Kristalne noći, Jad Vašem je na internetu objavio izložbu "Došlo je iznutra... 70 godina od Kristalne noći" u kojoj se mogu naći svedočenja i slike tog zločina, kao i istorijske informacije.

Na današnjoj svečanosti u Jad Vašemu izvedeno je delo nemačko-jevrejskog kompozitora Roberta Kahna koji je pobegao iz Nemačke nakon što su nacisti zabranili njegovu muziku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Alesandar Nećak: U Srbiji ima antisemitizma

Izvor: Blic, 09.Nov.2008

U Srbiji u novije vreme nije bilo fizičkih napada na Jevreje, ali se antisemitizam manifestovao na druge načine, izjavio je predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembra.....U intervjuu agenciji Beta, on je naveo da se...

Nastavak na Blic...

"Zabraniti isticanje fašističkih simbola"

Izvor: Mondo, 09.Nov.2008

U Beogradu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma održan skup na kome je zatraženo od države da zabrani isticanje fašističkih simbola.

Nastavak na Mondo...

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Izvor: Blic, 09.Nov.2008

U Beogradu je danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma održan skup na kome je zatraženo od države da zabrani isticanje fašističkih simbola....."Tražimo od države da spreči svaku pojavu ksenofobije, fašizma i antisemitizma", rekao je na početku skupa...

Nastavak na Blic...

Beograd: Obeležen Medjunarodni dan borbe protiv fašizma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2008

U Beogradu je danas povodom Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma održan skup na kome je zatraženo od države da zabrani isticanje fašističkih simbola. Danas je 70. godišnjica Kristalne noći (izra ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.