Alesandar Nećak: U Srbiji ima antisemitizma

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alesandar Nećak: U Srbiji ima antisemitizma

U Srbiji u novije vreme nije bilo fizičkih napada na Jevreje, ali se antisemitizam manifestovao na druge načine, izjavio je predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembra.



U intervjuu agenciji Beta, on je naveo da se antisemitizam manifestovao velikim brojem objavljenih antisemitskih izdanja, ispisivanjem kukastih krstova i drugih fašističkih ili ustaških simbola na mestima gde su jevrejska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << groblja ili spomenici žrtvama stradalih u Drugom svetskom ratu.

Nećak je protestovao što se u Srbiji pojavila knjiga „Kraljevstvo Hazara" Dejana Lučića koja je, prema njegovim rečima, užasan tekst koji poziva na uništenje Jevreja.

„Takav antisemitizam nismo doživeli nikada. To je tekst koji navodno govori o Hazarima, a kroz tu knjigu se provlači da Jevreja zapravo i nema, a da smo mi potomci tih Hazara koji su bili ubice, lopovi i kriminalci. Samim tim, autor poziva da nas treba skloniti i uništiti, a država, ni javni tužilac na to nisu reagovali", rekao je Nećak.

Stop fašizmu uskoro u zakonu

Očekujemo da će Predlog zakona o zabrani neonacističkih i fašističkih organizacija, udruženja i simbola uskoro ući u skupštinsku proceduru, izjavila je Aleksandra Jerkov iz

Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

„To je neophodno kako se borba protiv fašizma ne bi završila na priči umnih ljudi na tribinama, ali i da bi se konačno prekinulo s tim da knjižare u Srbiji imaju najveću ponudu fašističke propagande", rekla je Aleksandra Jerkov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.