Zabraniti fašističke simbole

Izvor: Politika, 09.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabraniti fašističke simbole

Svečana akademija u Jevrejskoj opštini, akcije aktivista SDU, DS, LSV i ,,Žena u crnom” na ulicama Beograda i Novog Sada

Povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma juče je u Jevrejskoj opštini Srbije održanasvečana akademija na kojoj je zatraženo od države da zabrani isticanje fašističkih simbola.

– Tražimo od države da spreči svaku pojavu ksenofobije, fašizma i antisemitizma – rekao je na početku skupa Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lebl, predsednik Komisije za praćenje pojava antisemitizma pri Savezu jevrejskih opština. On je istakao da je skup organizovan u znak sećanja ne samo na jevrejske, nego i na srpske, romske i sve druge žrtve nacizma i fašizma.

Lebl je apelovao na nadležne da se zakonom zabrani organizovanje fašističkih manifestacija, kao i isticanje i upotreba njihovih simbola i dodao da će prvi put ove godine jedan školski čas, danas, u školama širom Srbije biti posvećen sećanju na žrtve holokaustai borbu protiv fašizma.

On je podsetio da je juče takođe obeleženo70 godina od Kristalne noći kada su nacisti u Nemačkoj i Austriji izvršili pogrom nad Jevrejima. Između 9. i 10. novembra 1938. godine spaljeno je na stotine sinagoga, uništeno je oko 7.500 preduzeća a veliki broj Jevreja je ubijeno ili deportovano u logore.

Ranko Bugarčić, predstavnik Saveza antifašista Srbije, istakao je potrebu upoznavanja mladih sa zločinima fašizma i s borbom „naših naroda” protiv fašizma.

Među govornicima bio je i Miroslav Ribner, koji je preživeo holokaust. On je podsetio na učešće Jevreja u Narodnooslobodilačkoj borbi, kao i na činjenicu da je veliki broj njih dao život za oslobođenje.

U znak sećanja na sve žrtve holokausta u sinagogi Sukat Šalom sinoć u 19 časova upaljena su sva svetla, u isto vreme kad i u sinagogama širom sveta, pod parolom „Složno i zajedno”.

Osim svečanom akademijom u Jevrejskoj opštini Beograda, Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma juče su Beogradu obeležili iaktivisti Socijaldemokratske unije i nevladina organizacija „Žene u crnom”. Kod restorana „Ruski car” i duž Knez-Mihailove ulice građanima su delili propagandni materijal u vidu kutije za tablete „antifašizam”, sa uputstvom za borbu protiv fašizma, izveštava Tanjug.

Predsednik SDU Žarko Korać rekao je da je obeležavanje ovog dana opomena da se fašističke pojave u društvu moraju prepoznati na vreme, kako se takav zločin nikada više ne bi ponovio.

Poslednjih nekoliko godina nevladine organizacije u Srbiji, koje se bore za zaštitu ljudskih prava i neguju antifašističke tekovine, ukazivale su na pojačane tendencije izražavanja mržnje prema ljudima druge nacije i vere, seksualnog opredeljenja, pojave diskriminacije, ksenofobije i mizogonije tražeći da im se društvo organizovano suprotstavi, navodi Tanjug.

U organizaciji Gradskog odbora DS-a, predstavnici Demokratske omladine Novog Sada su, povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, na Trgu slobode razgovarali s građanima o toj temi i delili prigodne letke, izveštava Beta.

Nastavljajući u petak započet program obeležavanja tog datuma, Liga socijaldemokrata Vojvodine je juče, posredstvom svoje omladine, delila antifašističke flajere na uglu ulica Zmaj-Jovine i Dunavske, a u toj akciji učestvovao je i predsednik Gradskog odbora te stranke i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

Pored ovih manifestacija, kako prenosi Beta, tokom vikenda su u Novom Sadu organizovane antifašističke tribine na kojima su govorili istoričari, publicisti i predstavnici stranaka.

N. K. – S. K.

[objavljeno: 10/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.