Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma

U Beogradu je danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma održan skup na kome je zatraženo od države da zabrani isticanje fašističkih simbola.



"Tražimo od države da spreči svaku pojavu ksenofobije, fašizma i antisemitizma", rekao je na početku skupa u Jevrejskoj opštini u Beogradu predsednik Komisije za praćenje pojava antisemitizma pri Savezu jevrejskih opština Aleksandar Lebl.

Lebl je rekao da je skup >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizovan u znak sećanja ne samo na jevrejske nego i na srpske, romske i sve druge žrtve nacizma i fašizma. Rekavši da "Srbija nikada nije bila fašistička", Lebl je zapitao zašto u Srbiji nema zakona po kome bi bilo zabranjeno isticanje fašističkih simbola. On je rekao i da je Srbija "platila veliku cenu u Drugom svetskom ratu" i da joj pripada značajno mesto u borbi protiv nacizma i fašizma.

Lebl je podsetio da je danas 70. godišnjica Kristalne noći (izraz nastao zbog mnogo srče na ulicama jer su razbijana stakla na jevrejskim radnjama) kada su nacisti u Nemačkoj i Austriji izvršili pogrom nad Jevrejima. U noći između 9. i 10. novembra 1938. godine spaljene su stotine sinagoga, uništeno je oko 7.500 preduzeća, veliki broj Jevreja je ubijen, a oko 26.000 njih deportovano je u logore.

Protosinđel Jovan Ćulibrk iz Srpske pravoslavne crkve rekao je da je antifašizam "naša nacionalna tradicija" podsetivši na zajedničku antifašističku borbu Srba i Jevreja.

Predstavnik Saveza antifašita Srbije Ranko Bugarčić istakao je potrebu upoznavanja mladih sa zločinima fašizma i na borbu "naših naroda" protiv fašizma.

Miroslav Ribner, koji je preživeo Holokaust, je podsetio na učešće Jevreja u Narodno oslobodilačkoj borbi, kao i na činjenicu da je veliki broj njih dao život za oslobođenje.

Večeras u 19 časova u sinagogi u Beogradu u isto vreme kad i u svim sinagogama u svetu, biće upaljena sva svetla što simbolizuje jedinstvo sećanja na sve žrtve.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma Socijaldemokratska unija (SDU) i nevladina organizacija Žene u crnom su organizovali skup na kome su ukazali na potrebu borbe protiv tih zala.

Gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličić odao je danas poštu borcima palim za oslobođenje grada u Prvom svetskom ratu, povodom 9. novembra, dana kada je 1918. godine srpska vojska oslobodila Novi Sad. Pavličić je venac položio na krst kod Uspenske crkve u centru grada.

U ime Srpskog narodnog odbora, konstituisanog 3. novembra 1918, advokat i političar Ignjat Pavlas je 8. novembra predao ultimatum zapovedniku nemačkih trupa u Novom Sadu, u kojem je zatraženo da okupacione trupe bez naoružanja napuste grad. Dan kasnije, u grad su umarširale jedinice vojske Kraljevine Srbije.

Velika narodna skupština je 25. novembra u Novom Sadu donela odluku da se Banat, Bačka i Baranja prisajedinjuju Kraljevini Srbiji, a Sremska skupština je identičnu odluku donela u Rumi dan ranije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.