Dan borbe protiv fašizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv fašizma

BEOGRAD - Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji je ustanovljen u znak sećanja na pogrom Jevreja u Nemačkoj, u noći 9. novembra, pre 70 godina. Tokom te noći i ranih jutarnjih časova narednog dana ubijeno je 90 nemačkih Jevreja, više od 20.000 je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore, a uništeno je na hiljade sinagogi, jevrejskih grobalja i radnji.

Pogrom nad Jevrejima bio je uvod u kasniji Holokaust u kojem će stradati više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 4,5 miliona ljudi širom Evrope, a pamti se kao "Kristalna noć" zbog polomljenog stakla na izlozima prodavnica, čiji su vlasnici mahom bili Jevreji, a kojim su zasute ulice Berlina i drugih nemačkih gradova.

U Nemačkoj se danas koristi izraz "Noć pogroma", jer se izraz "Kristalna noć" smatra isuviše eufemističkim za počinjene zločine.

Tokom te noći i ranih jutarnjih časova narednog dana ubijeno je 90 nemačkih Jevreja, više od 20.000 je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore, a uništeno je 1.574 sinagoga, kao i mnoga jevrejska groblja i oko 7.000 radnji.

Povod vest o ubistvu sekretara

Kao povod za ovaj masovni zločin, tadašnja fašistička vlast je iskoristila vest da je jevrejski izbeglica u Francuskoj Heršel Grinspan u ogorčenju ubio sekretara nemačke ambasade u Parizu, Ernsta fon Rata, pošto je primio pismo rođaka koji su mu opisali užasne muke koje su preživeli tokom nemačke deportacije Jevreja u Poljsku oktobra 1938.

Jevrejska opština u Beogradu i Savez antifašista Srbije obeležiće Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma svečanom akademijom u sali Jevrejske opštine, a srpski zvaničnici, predstavnici jevrejske zajednice i organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije položiće vence na spomen obeležja postradalima.

Akcija u Novom Sadu

U organizaciji Gradskog odbora DS, predstavnici Demokratske omladine Novog Sada su povodom 9. novembra na Trgu slobode razgovarali sa građanima o toj temi i delili prigodne letke.

Nastavljajući u petak započet program obeležavanja tog datuma, Liga socijaldemokrata Vojvodine je dana, posredstvom svoje omladine, delila antifašističke flajere na uglu ulica Zmaj Jovine i Dunavske, a u toj akciji učestvovao je i predsednik Gradskog odbora te stranke i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

Stalna borba protiv

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović poručio je danas da borba protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije mora da bude stalna i da se taj problem ne sme ignorisati.

Jovanović je u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije izrazio nadu da će antifašizam zauzeti mesto među najvažnim vrednostima za građane Novog Sada.

"Ne smemo da umanjujemo problem fašizma u Srbiji, jer je i jedan fašista mnogo. Borba protiv fašizma, rasizma, antisemtizma i ksenofobije trebalo bi da bude stalna i društvo zbog toga mora da bude na oprezu. Incidenti koje izazivaju fašisti i rasisti ne smeju biti ignorisani i zataškavni", istakao je Jovanović.

Pored ovih manifestacija, povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, tokom vikenda su u Novom Sadu organizovane antifašističke tribine na kojima su govorili istoričari, publicisti i predstavnici stranaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.