El Bagdadi bio meta američkih napada, podaci sa terena pokazuju da je on mrtav

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Bagdadi bio meta američkih napada, podaci sa terena pokazuju da je on mrtav

Američka vojska izvela je vojnu operaciju na severozapadu Sirije a meta je bio vođa takozvane Islamske države Abu Bakr el Bagdadi, rekao je portparol Bele kuće Hogan Gidli. Operacija je urađena u saradnji sa Sirijskim demokratskim snagama, a Turska je o akciji bila obaveštena.
Neimenovani zvaničnik Bele kuće nije međutim mogao da kaže da li je operacija bila uspešna.

Iračka televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je objavila snimak napada. TV je istovremeno citirala i reči jednog eksperta za terorizam koji je rekao da su iračke obaveštajne agencije pomogle u lociranju Bagdadija.
Neimenovani turski zvaničnik je u međuvremenu rekao da je El Bagdadi na lokaciju u Siriji gde je navodno ubijen stigao 48 sati pre operacije SAD.
"Turska vojska je bila unapred obaveštena o američkoj operaciji u Idlibu", rekao je taj zvaničnik.
Predsednik SAD Donald Tramp obratiće se javnosti u vezi sa time rano posle podne po srednjoevropskom vremenu. U međuvremenu je na Tviteru naveo da se dogodila "velika stvar".

Istovremeno dvojica iranskih i dvojica iračkih zvaničnika su rekla za agenciju Rojters da su ih sirijski zvaničnici na terenu obavestili da je El Bagdadi mrtav.
Ovo nije prvi put da se pojavila informacija da je El Bagdadi ubijen. Pre dve godine su, na primer, ruski zvaničnici saopštili da postoji velika mogućnost da je Bagdadi ubijen u ruskim vazdušnim napadima u blizini Rake. On se, međutim, pojavio na video-snimku Islamske države u aprilu ove godine.

Za Bagdadija se dugo mislilo da se krije duž iračko-sirijske granice.
Predvodio je Islamsku državu od 2010. godine kada je ona još bila ogranak Al Kaide. Islamska država je na vrhuncu moći vladala milionima ljudi na teritoriji koja se prostirala od severne Sirije do predgrađa Bagdada.
Međutim, pad Mosula i Rake, uporišta Islamske države u Iraku, značio je i krah Islamske države od kada je El Bagdadi begunac.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Twiter

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: El Bagdadi je mrtav, plakao je i preklinjao za milost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je lider takozvane Islamske države Abu Bakir al-Bagdadi mrtav, kao i da je bio praćen nekoliko nedelja...On je to rekao na konferenciji za novinare ističući da su operaciju sprovele SAD koje su ga dugo tražile i da je to bio jedan od najvećih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tramp: Vođa Islamske države je mrtav

Izvor: RTS, 27.Okt.2019

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da se vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi ubio tokom akcije američkih snaga u Siriji, tako što je aktivirao pojas sa eksplozivom. Ubio je sebe i troje dece, napomenuo je Tramp. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.