Drakulić: S ovakvim kursom možemo da se ubijemo

Izvor: Blic, 29.Apr.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulić: S ovakvim kursom možemo da se ubijemo

BEOGRAD - Narodna banka je juče poručila privrednicima savetovala da se zaštite od aktuelnog jačanja dinara zaduživanjem u valuti u kojoj ostvaruju prihode ili da koriste instrumente zaštite od deviznog rizika.

Zoran Drakulić, vlasnik "Ist pointa”, upozorio je da će jačanje dinara ubiti zdravi deo privrede i da dinar jača isključivo "da bi se inflacija držala u zadatim okvirima”.

- Stalno od premijera i ministara slušamo da je izvoz prioritet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a s ovakvim kursom možemo da se ubijemo. Za naš izvoz dobijamo sve manje dinara, a sve je šest odsto skuplje nego na početku godine - tvrdi Drakulić.

Drakulić kaže da „s ovakvim spoljnotrgovinskim deficitom, platnim deficitom, ne možemo da imamo ovako jak dinar”.

- Jednoga dana kada sve eksplodira, videćemo gde smo. Da je makar dinar ostao stabilan, a ovako to je pljačka zdravog dela privrede - rekao je Drakulić.

Rodoljub Drašković, direktor „Svislajon Takova”, kaže da „jak dinar odgovara jedino dužnicima po osnovu kredita sa deviznom klauzulom”:

- Za oko pola godine, kurs će morati da dođe na nivo realne vrednosti. Tada ćemo dobiti i inflaciju i devalvaciju.

Slobodan Petrović generalni direktor „Imleka”, takođe je nezadovoljan: „Šta se to desilo sa našom privredom pa da je dinar toliko ojačao? Guverner i Vlada misle da makroekonomsku situaciju samo kursom mogu da reše, kao da je to jedino rešenje."

Povezane vesti: Egipatski ambasador pozvao srpske privrednike da nastave poslovanje Dinar oslabio za 22 pare, srednji kurs 106, 9 Zvanični srednji kurs danas iznosi 106,7 dinara za jedan evro Dinar danas jači prema evru za 10 para, srednji kurs 106,7 Trgovinski deficit Srbije 3,9 milijardi evra do septembra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.