Srbija u četvrtfinalu Dejvis kupa

Izvor: Politika, 07.Mar.2010, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u četvrtfinalu Dejvis kupa

Čovek-servis. Zvuči to kao zaprepašćujuća teniska mašina najnovije generacije koja je iz američke fabrike poslata pravo u Beograd da iz naših igrača iscedi poslednje atome snage, a publici istanji živce do prezira.

Džon Izner je u Areni ubeležio svoje prve mečeve u reprezentaciji. Igrao je u sva tri dana, ukupno oko 11 časova, a njegovo najjače oružje je ostalo topovski snažno i artiljerijski nepogrešivo i do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslednjih trenutaka u susretu naše velike strepnje i još veće radosti.

Krvnička muka Novaka Đokovića, koja se čula i kroz njegove krike od napora da ukroti đulad iz suparnikove desnice, još jednom je izrodila našeg asa kao junaka uspeha za konačnu pobedu pred domaćom publikom.

Samo, bilo je neuporedivo teže nego kada je ujesen 2007. savladao Australijanca Krisa Gučonea. Napatio se i onda s protivničkim servisom i još nebrojeno puta pre i posle toga na profesionalnim turnirima, ali ono juče"

Publika sjedinjena s Đokovićem

Pa kako je onda slomljen taj pusti čovek-servis? Tako što našeg najboljeg tenisera nije napuštala vera u pobedu i dok je na trenutke bespomoćno širio ruke ne verujući, kao uostalom ni cela dvorana, da američki gorostas može tako postojano da servira, i kada je i svojom nepromišljenošću dozvolio rivalu da u taj-brejku odmakne na velikih 3:0, i kada" Zapleta je bilo bezbroj, a svaka drama mora da ima i svoj rasplet. Od ovog jučerašnjeg se strepilo kao od zlokobnih slutnji. Osvojiti gem na Iznerov servis, pokazalo se i u njegovom duelu s Troickim u petak i u prekjučerašnjoj igri parova, teže je nego, recimo, ući u Evropsku uniju. Šta ako i peti set bude imao svoj produžetak, a u njemu ishod bude okrutan po našeg asa, prolazilo nam je svima kroz glavu. Đoković je svoju klasu potvrdio baš u momentima na najšiljatijim iglama. Načinio je odsudni brejk za vođstvo s 3:2 i to, gle čuda, tako što je Izner, pod neizdrživim teretom, načinio dvostruku servis grešku.

Lakše se disalo, ali tu neizvesnosti nije bio kraj. Upečatljivo o daljem razvoju događaja na terenu svedoči to što je naš as iskoristio tek šestu meč-loptu, odnosno treću u gemu u kojem je servirao za pobedu – 7:5, 3:6, 6:3, 6:7 (6:8), 6:4. Susret za prepričavanje trajao je 4:16 časova i jedan je od najdužih u Đokovićevoj karijeri, a zbog toga svakako i još jedno svedočanstvo o njegovom junačkom držanju.

Neposredni gledaoci, njih oko 15.000, zaista su napustili Arenu puni priče o drami u pet činova. Samo, atmosfera ovaj put nije bila pozorišna. Publika je sve vreme bila sjajno sjedinjena s Đokovićevim takmičarskim žarom i njegovom voljom za pobedom. Izneru je ruka sigurno i zadrhtala zbog njene na momente uraganske podrške. Uzbuđenje ju je u nekim trenucima toliko snažno zahvatalo da je i naš teniser morao da je moli za tišinu kako mu ne bi remetila koncentraciju. S druge strane, zaglušujuća buka bila je i inat i revanš za sve uzdahe iz hiljade grla koji su se nebrojeno puta oteli zbog tog američkog dvometraša.

Predviđanja su bila da je njegov otpor načet kada je Đokoviću uz mnogo muke pripao prvi set i da će naš as u nastavku da ga dokrajči jer će Iznera zbog premora da izda servis, a onda će na videlo da izbije sva Đokovićeva igračka lucidnost. Pitao se, međutim, i Amerikanac.

Njemu je vođstvo s 1:0 u drugom setu, koje je stekao na servis našeg igrača, bilo potpuno dovoljno da ga malte ne rutinski privede kraju. U sledećem je ponovo presudan bio gem na servis Amerikanca (3:2), ali je u idućem Izner stekao dve uzastopne prilike za brejk. To je, zapravo, bila sjajna prilika da Đokovićevo umeće i snalažljivost u teškim trenucima podigne tribine na noge.

Uzbuđenja i u taj-breku

Najviše uzbuđenja je doneo taj-brek. Amerikanac je poveo s 1:0 takozvanim malim brejkom, a onda i s 2:0. To je Đokovića razbesnelo, ali nije polomio reket kao jednom prethodno, već je reketom poslao lopticu na gornji prsten dvorane, među publiku. Glavni sudija Španac Paskual Marija nije mu progledao kroz prste (prvi put ili jeste ili nije ni primetio isti postupak našeg tenisera). Dosudio je kazneni poen – 3:0. Potom, u igri nerava, 3:2, pa 5:2, 6:4 pa 6:6.

Đoković je u drugom servisu imao priliku da povede, ali je taj poen pripao njegovom protivniku koji je tako stekao još jednu set-loptu, a sledio je njegov servis. Naš teniser ga je ukrotio, ali je zatim iz bekhenda poslao lopticu za dlaku pored linije. Izner, neoborivo siguran u aut, potrčao je ka stolici ućutkujući publiku prstom, a Marija je sišao samo da potvrdi njegovo uverenje – 2:2. Uzbuđenja nisu jenjavala, ali na muci se poznaju junaci. Đoković je to i potvrdio.

U četvrtfinalu igramo u Hrvatskoj koja je u Varaždinu preslišala Ekvador s 5:0. Susret je od 9. do 11. jula, odmah posle Vimbldona. Muški finale u Sveengleskom kroket i teniskom klubu igra se 4. jula, a Tipsarević se na tu nedelju ženi" Kroz dan-dva moraće da se javi u reprezentaciju. Kakva sličnost s mladoženjom u vojničkim danima"

-----------------------------------------------------------

Đoković: Nismo očekivali ovakav otpor Amerikanaca

Đoković je na pres-konferenciji rekao:

– Amerikanci su nas sve iznenadili. Nismo očekivali ovakav njihov otpor, dobru igru i motivisanost. Izner je igrao kao da je u reprezentaciji godinama, a ne prvi put. Čestitam im na tome. Publika je bila sjajna, naročito u mom meču s Iznerom. Servis me je služio prošle godine, ali sam osetio pad na nedavnom turniru u Dubaiju. Svestan sam svojih nedostataka, psiholoških problema s kojima se suočavam dok serviram. To mogu da popravim za dva dana, jer sve je u glavi. U Hrvatsku idemo rasterećeno, jer je i plasman u četvrtfinale veliki uspeh. Imamo tim za svaku podlogu, a ako smo zdravi, možemo svakoga da pobedimo.

Izner je kazao:

– Borio sam se, ali Đoković je u odličnoj formi. Bilo mi je prilično naporno u Beogradu. Dva meča su trajala više od tri sata, a jedan i više od četiri, ali sam bio dobro fizički pripremljen. Žao mi je što sam od tri susreta izgubio dva.

G. Anđelić

[objavljeno: 09/03/2010]
Pogledaj vesti o: Dejvis kup

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.