Favoriti smo u Splitu

Izvor: Politika, 26.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Favoriti smo u Splitu

Novak Đoković o šansama naše reprezentacije protiv Hrvatske dve nedelje pre četvrtfinalnog meča Dejvis kupa. – Domaćin previše oslabljen, bez Karlovića i Ančića, sa veteranom Ljubičićem i Čilićem van forme

Od izveštača „Sportskog žurnala”

London, 26. juna – Vimbldon je u punom jeku, ali to ne znači da je Dejvis kup zaboravljen. Važnost četvrtfinalnog meča od 9. do 11. jula u splitskom Spaladijumu je ogromna, a kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << duel približava, domaćin je u sve većim nevoljama.

Juče je izbrisan i onaj poslednji procenat nade da će Mario Ančić igrati, mada nije jasno šta bi se promenilo i da izađe na teren, jer veoma dugo pati zbog bolova u leđima, a pre toga i zbog monoukleoze. Talentovani Splićanin je jedan od najmaleroznijih tenisera poslednje decenije.

Ančićev otkaz se nadovezao na slabe rezultate ostalih Hrvata u Vimbldonu. Marin Čilić i Ivan Ljubičić su pali već na startu, samo je Ivan Dodig bljesnuo, ali on nije ta liga. Zato i nije čudo da se domaćini plaše debakla u Splitu, pogotovo jer Novak Đoković sve brže dolazi u sjajnu formu.

– Sigurno smo mi favoriti jer je Hrvatska oslabljena zbog neigranja Karlovića i Ančića koji su dugo u timu i imali su puno uspeha. Osvojili su i titulu 2005. – poseća Nole.- Ali Hrvatska ima još dosta dobrih igrača. Ljubičić se vratio, igraće u reprezentaciji posle nekoliko godina pauze.

Đoković je svestan da će ishod splitskog meča najviše zavisiti od njega i ostalih srpskih reprezentativaca. Ukoliko svi pruže maksimum, Hrvati neće imati šta da traže.

– Za nas je najvažnije da budemo zdravi i kompletni. Ima vremena do meča, još dve nedelje. Prvi put igramo četvrtfinale Dejvis kupa kao Srbija. Biće teško, prednost domaćeg terena puno znači. Ali, imamo reprezentaciju koja može da pobedi bilo koga.

Povratnik u hrvatsku reprezentaciju Ljubičić smatra da je Srbija favorit zbog kvaliteta najboljih igrača. Hrvat podseća da je Đoković treći igrač sveta u singlu, a Zimonjić broj 1 u dublu.

– Slažem se, jer imamo Nenada koji je najbolji na svetu poslednjih sezona – ističe Nole. – Poen u dublu dosta pomaže. S druge strane, ja sa 23 godine imam dosta iskustva. Znam kako je igrati pred domaćom publikom, zato znam da naše prednosti na rang listi ništa ne znače. Izrael je prošle godine igrao polufinale iako po kvalitetu nije trebalo da ga igra.

Vojin Veličković

------------------------------------------------------

Jelena uspešna i u dublu

Jankovićeva prvi put ušla u drugu nedelju gren slema i u dublu

Od izveštača „Sportskog žurnala”

London, 26. juna – Jelena Janković će prvi put u karijeri imati dvostruki posao u drugoj nedelji gren slema. Najbolja srpska teniserka se posle singla plasirala u osminu finala i u dublu. Zajedno sa Južnoafrikankom Šepers savladala je Ruskinje Duševinu i Makarovu, 13. nosioce, sa 7:6 (7:4), 6:4.

Rivalke u osmini finala su još opasnije, četvrti nosioci Italijanka Flavija Peneta i Argentinka Žizela Dulko.

Džej-Džej je tako uspešno premostila dva problema, noga je izdržala posle povrede u trećem kolu singla protiv Ukrajinke Bondarenko, a i imala je lakši trening.

– Zahvaljujući dublu, neću imati veliku pauzu između dva meča u singlu – zadovoljna je Jelena učinkom.- Retko igram u paru, ali mi ovde odgovara, jer je odlična vežba za servis i voleje. Ne moram puno da trčim, tako da je dubl sjajan trening na travi.

Meč sa Bondarenko bio je veliko iskušenje pre svega zbog povrede. Jelena kaže da je sada sve u redu, ali i zadovoljno priča kako se provukla u drugom setu, uprkos bolovima u butnom mišiću.

– Prvi set sam odigrala veoma agresivno, gotovo bez problema, a onda mi je bilo teže da serviram zbog povrede. Morala sam povremeno da žurim, jer sam htela da što pre završim posao. Na kraju nisam mogla da igram kako sam htela, jer je bio imperativ da dobijem meč u dva seta. Rekla sam sebi da izdržim još nekoliko poena i najvažnije je da sam uspela.

Jankovićeva sutra u osmini finala igra protiv Ruskinje Vere Zvonareve, 21. teniserke sveta, a ukoliko je pobedi i sedmi put u 12 mečeva, na megdan će boljoj iz belgijskog derbija Enan – Klajsters.

V. Veličković

------------------------------------------------------

Bosanci igraju protiv Srbije

Povrede Ive Karlovića i Marija Ančića, ali i povratak Ivana Ljubičića u reprezentaciju i sjajna forma Ivana Dodiga u Vimbldonu, dovele su do bizarne situacije u hrvatskoj reprezentaciji u Dejvis kupu. U Splitu će svi najbolji domaći teniseri biti iz Bosne, dok će rođeni Hrvati najverovatnije imati epizodnu ulogu. Iako još ima vremena do izbora tima, za očekivati je da će glavni igrači protiv Srbije biti Marin Čilić, rođen u Međugorju, i Ivan Ljubičić, rođen u Banjaluci. Posle sjajne igre protiv Sema Kverija u Londonu, za trećeg igrača jaku kandidaturu je istakao Ivan Dodig, takođe rođen u Međugorju. On je trenutno tek 193. na svetu, ali se u Vimbldonu plasirao u drugo kolo, i to iz kvalifikacija. Četvrti reket će najverovatnije biti Antonio Veić, broj 177, i on je jedini Hrvat po rođenju, sa Malog Lošinja.

-------------------------------------------------------

Slobodan dan

Danas je u Vimbldonu slobodan dan, a sutra se takmičenje nastavlja mečevima osmine finala. Tako su Novak Đoković i Jelena Janković dobili pauzu od 48 časova pre nego što ponovo izađu na teren. Oboje su duele 3. kola odigrali u petak.

-------------------------------------------------------- 

Hanesku pljunuo gledaoce pa se predao

Rumunski reprezentativac Viktor Hanesku pljunuo je ljude u publici, psovao ih, namerno napravio duple greške i predao meč 3. kola u trenutku kada je Nemac Brands vodio sa 6:7, 6:7, 7:6, 6:3, 3:0. Ovaj skandal se dogodio u petak uveče, a Hanesku je juče kažnjen sa 15.000 dolara, pola zbog nepristojnog ponašanja a pola zbog toga što se nije borio do kraja za pobedu. Odmah posle indicenta su uhapšena četvorica navijača, po prijavi Rumuna, ali su zvaničnici kasnije priznali da to možda nisu krivci za indident, već slučajni prolaznici. Zvanični ataše za medije Vimbldona kaže da je neko iz publike nešto dobacio Haneskuu, a on je potpuno izgubio glavu. „Samo se okrenuo prema tribinama, pljunuo, otišao da servira i psovao. Sudija mu je dao opomenu, a on je napravio nekoliko namernih duplih i predao se navevši povredu prepona kao razlog”.

objavljeno: 27/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.