Da li znate o čemu govori pesma Veseli se srpski rode Danice Crnogorčević? Stihovi se pevaju širom sveta, ali je na Dejvis kupu ZABRANJENA  i okarakterisana kao neonacistička

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 11:47

Da li znate o čemu govori pesma "Veseli se srpski rode" Danice Crnogorčević? Stihovi se pevaju širom sveta, ali je na Dejvis kupu ZABRANJENA i okarakterisana kao "neonacistička"

Pesma "Veseli se srpski rode" Danice Crnogorčević postala je poznata širom regiona. Njen muž Ivan Crnogorčević zadužen je za nastanak pesme. Nastala je neočekivano, dok je Ivan čekao Danicu da izađe iz porodilišta sa bebom Kasijanom.

Jedna od heroina istorijskih litija za odbranu srpskih svetinja u Crnoj Gori interpretatorka duhovne muzike Danica Crnogorčević, danas je prepoznatljiva po pevanju čuvene pesme "Veseli se srpski rode" koja je ostavarila veliku popularnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u čitavom regionu.

Malo ko zna kako je ova čuvena pesma koju Danica peva svojim moćnim glasom zapravo nastala.

Prva izvedba pesme "Veseli se, srpski rode" bila je 28. juna 2019. godine ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja. Pred masom ljudi pesmu je otpevala Danica Crnogorčević i već na prvo slušanje zadobila je srce naroda. Ubrzo postaje jedna od himna svih Srba. Zapevao ju je i Novak Đoković, pevaju je i na slavljima, kao i deca u školama.

Danica je peva i dalje jednako moćno i iskreno, kao prvog dana. Ona je komponovala strofe, dok je stihove i refren za „Veseli se, srpski rode“ napisao Ivan Crnogorčević, njen suprug i đakon Crkve Svetog Đorđa pod Goricom u Podgorici.

- Pesma je nastala sasvim spontano, dok sam čekao Danicu da izađe s bebom Kasijanom, udarao sam jedan određeni ritam, nakon čega je su počeli da mi se vrzmaju po glavi stihovi „Veseli se, srpski rode“. Teško je objasniti genezu nastanka tih stihova koji podižu celi srpski narod na igru, pesmu, veselje. Nastala je pre tri godine, kada je srpski narod bio na svim frontovima duhovno ugrožen, i prosto ta briga prema velikim svetinjama i prema našoj sveštenoj istoriji su me inspirisale da napišem pesmu - priča za "Alo" đakon Ivan Crnogorčević, koji je objasnio poruku pesme.

- Veseli se, srpski rode, veseli se, jer imaš zbog koga i zbog čega. U narod se uselila ta najgora bolest a to je tugomora, da stalno budemo nezadovoljni, da non-stop hrlimo ka zemaljskim interesima, prenebregavajući i zanemarujući one uzvišene ideale koje su nam ostavili preci. E upravo je ova pesma nastala da bi kod naroda probudila te uzvišene ideale i ciljeve, a to je da verujemo u neprolazne, večne vrednosti kojima nas je učio sveti Sava. Da se setimo Studenice, Ravanice, Gračanice, Dečana jer u njima je naša narodna snaga, krepost, život i obnova - poručuje Ivan Crnogorčević.

Pesmu su zato odmah svi zavoleli, izvođena je, kaže Ivan, i na državnim praznicima Srbije i Republike Srpske, takođe brojni reprezentativci su slavili svoje pobede uz ovu pesmu.

Popularnost ovih stihova samo raste i širi se među celim narodom, pa je upravo zbog toga izabrana za predstavljanje teniske reprezentacije Srbije u Malagi. Određene teniske organizacije počele su to da kritikuju, pa su čak i pesmu nazvali "neonacističkom", a kako stvari stoje Dejvis kup je popustio pod pritiskom.

Na zvaničnom profilu Dejvis kupa na društvenim mrežama obrisane su objave u kojima Novak Đoković i ostatak srpske reprezentacije izlaze na teren u Malagi.

Postavlja se pitanje kakva će muzička podloga biti u nastavku turnira biti po volji rukovodstvu Dejvis kupa, koja su pravila eventualno prekršena i koje su uopšte propozicije pri izboru pesama tokom zvaničnog predstavljanja.

Kako je izlazak naše reprezentacije izgledao možete pogledati na video-klipu u nastavku:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.