Najteža Dačina borba

Izvor: Politika, 28.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najteža Dačina borba

Posle teške saobraćajne nesreće na putu Novi Sad – Zrenjanin teško povređeni vaterpolo reprezentativac Danilo Ikodinović u kritičnom stanju. – Poslednje vesti daju nadu

Novi Sad – Jedan od naših najboljih vaterpolista, reprezentativac Danilo Dača Ikodinović (32) teško je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dogodila preksinoć na magistralnom putu Novi Sad – Zrenjanin, nedaleko od Kaća, i od tada na Odeljenju za urgentnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu vodi do sada svoju najtežu bitku – za život.

Kako nas je obavestio dr Zoran Đermanov, načelnik Odeljenja urgentne hirurgije, u trenutku slanja ovog izveštaja, posle noćašnjih složenih skoro osmočasovnih hirurških zahvata, koji su trajali do pet časova ujutru, poznati vaterpolista je i dalje bez svesti i priključen na aparate za disanje, a njegovo stanje je kritično, tako da ne postoje mogućnosti za pouzdane prognoze.

Ipak, u kasnim popodnevnim časovima, Đermanov je saopštio da su, iako je Ikodinovićevo opšte stanje i dalje kritično, „njegovi vitalni parametri nešto bolji, što lekarima daje nadu i ohrabruje ih u očekivanju da će se i opšte stanje pacijenta, koje je u međuvremeno u izvesnoj meri stabilizovano, znatnije popraviti, što bi pružilo mogućnost da se preduzmu i dodatne dijagnostičke mere, koje njegovo stanje po prijemu na hospitalizaciju nije dozvoljavalo".

Prema rečima dr Đermanova, posle prijema u Klinički centar tim lekara specijalista preduzeo je sve što se moglo preduzeti, imajući u vidu stanje njegovog organizma, ali bi dodatna dijagnostika omogućila i eventualno nove terapijske mere koje bi doprinele daljem značajnijem poboljšanju opšteg stanja.

Ikodinović je primljen u Klinički centar oko 21 čas, a na operacionom stolu našao se 15 minuta kasnije, kada je multidisciplinarni hirurški tim, sastavljen od stručnjaka iz više oblasti, od vaskularnih i maksilofacijalnih hirurga do anesteziologa, počeo hirurški zahvat koji je okončan tek ujutru. Zbog velikog krvarenja u međuvremenu je primio više od 20 jedinica krvi.

Ne ulazeći u opis karaktera i lociranje povreda, lekari su tokom predvečerja bili nešto optimističniji. Prema rečima dr Đermanova, tim zdravstvenih stručnjaka je tokom dana „uspeo da zbrine najopasnije povrede, a tokom znatnije stabilizacije stanja povređenog, biće moguće da se utvrdi i preciznija i detaljnija dijagnostika i u skladu sa potrebama najadekvatnija terapija. Uzdamo se i u njegovu snagu, mladost i zdravlje".

On je najavio da će noć između subote i nedelje biti, po svoj prilici, presudna u borbi za život Dače Ikodinovića, tako da bi tokom današnjeg dana lekari mogli da daju i prve sigurnije prognoze daljeg razvoja stanja kod pacijenta i izjasne se o narednim merama lečenja.

Naš istaknuti vaterpolista doživeo je nesreću u lančanom sudaru koji se preksinoć dogodio kada je svojim motociklom išao iz pravca Zrenjanina ka Novom Sadu. Prema zvaničnom saopštenju novosadske Policijske uprave, Ikodinović je upravljajući svojim motociklom „jamaha" novosadskih registarskih tablica, usled „neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju puta i drugim uslovima" najpre udario u zadnji deo putničkog vozila „zastava koral" koje se kretalo ispred njega (u istom smeru) kojim je upravljao Perica D. (25) iz Đurđeva. Od siline udara, automobil je uleteo pod cisternu koju je vukao traktor, takođe, u istom smeru (traktorom je upravljao 33-godišnji Miroslav K. iz Kaća), dok je Ikodinović sleteo van kolovoza.

Poznati sportista imao je, srećom, na glavi kacigu koja mu je pri sudaru bukvalno spasila život. Tom prilikom vozač putničkog automobila dobio je lakše povrede u vidu posekotina i povreda na glavi i stomaku. Ikodinović je, srećom, u najkraćem mogućem vremenu stigao u Klinički centar i tako omogućio preduzimanje intenzivnih mera zbrinjavanja.

Mnogobrojni sportisti, navijači, Dačini prijatelji i drugi Novosađani i, naravno, familija, celu noć i jučerašnji dan proveli su ispred Kliničkog centra iščekujući maltene iz minuta u minut nove vesti o njegovom stanju i u nadi da će svaka nova biti povoljnija od prethodne. Juče su ga posetili i njegovi drugovi iz reprezentacije, na sa kapitenom Vladanom Vujasinovićem čelu. Ispred zdanja Kliničkog centra u tihoj atmosferi sate iščekivanja još provode i Dačina supruga Nataša Bekvalac, koja sa Ikodinovićem ima jednoipogodišnju kćerkicu, a i odnedavno po treći put trener FK „Vojvodina" Dragoljub Bekvalac, Natašin otac.

Ikodinović je kao igrač reprezentacije u vaterpolu zaslužan za osvajanje srebrne olimpijske medalje u Atini, potom bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju, pobedničke titule na Svetskom prvenstvu pre četiri godine u Montrealu (presudan je bio upravo njegov pogodak), i nedavne titule reprezentacije Srbije posle pobede u finalu nad reprezentacijom SAD u Svetskoj ligi u Đenovi.

---------------------------------------------------

Ima nade za oporavak

Novi Sad – Pred samo zaključenje ovog izdanja našeg lista, Politika" nezvaničnosaznaje od članova tima lekara koji se bore za životpoznatog vaterpoliste, da prvi detaljniji medicinski nalazi o stanju teško povređenog Danila Ikodinovića daju razloga za – nadu. Nadodire reaguje nogama i jednom rukom, a uspostavljena mu jei funkcija bubrega. Međutim, dalja medicinska pretraživanja pokazaće u kojoj meri je održiva funkcionalnost ekstremiteta.

Takođe, rečeno nam je da je za kompletniju prognozu neophodno da protekne više vremena, što je uobičajeno za povrede kakve je zadobio vaterpolista. Poslednja vestje da stepen poboljšanja njegovog stanja već dozvoljava dodatne pretrage u cilju daljih mera lečenja.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 29.06.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.