Zvezdin put do titule - počeo Milojević, završio Stanković

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 16:43

Zvezdin put do titule - počeo Milojević, završio Stanković

Crvena zvezda je u klupske vitrine smestila 31. titulu prvaka države. Iako je prvobitno bilo predviđeno da se igraju plej-of i plej-aut, pandemijom koronavirusa koja je zaustavila „bubamaru“ svuda u svetu, pa i u Srbiji, doneta je odluka da se odigra samo 30. kola, a Crvena zvezda je s obzirom na 11 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca na tabeli, tri kola pre kraja uspela da osvoji titulu i postane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šampion Srbije za sezonu 2019/20.
Fenomenalna generacija, koju ni pandemija koronavirusa, ni pauza od dva i po meseca, nisu zaustavili, zabeležila je het-trik, suvereno vlada u zemlji, a sve što je započeo Vladan Milojević leta 2017, od zimus je nastavio Dejan Stanković sa jasnom vizijom u kom pravcu tim treba razvijati.

Bio je 20. jul 2019. godine kada je Crvena zvezda započela šampionsku odiseju koja je na najbolji mogući način završena 29. maja, na datum koji je toliko važan za istoriju kluba, jer je upravo tada, ali 1991. godine Zvezda postali šampioni Evrope. Upravo u meču protiv Rada u kojem je tim crveno-belih trijumfovao rezultatom 5:0, taj datum je još jednom dobio na značaju, jer je klub 31. put postao državni prvak.
Put do titule otvorio je Zvezdin lav - Branko Jovičić. Igrao se 28. minut kada je popularni Bakula poslao projektil u rašlje gola gostiju iz Ivanjice, a pitanje pobednika rešio je Ben udarcem sa bele tačke u poslednjim trenucima prvog dela susreta.
Bili su siloviti crveno-beli jer su do kraja jesenje polusezone na 20 mečeva ostvarili 18 pobeda, uz samo jedan remi i poraz. Najubedljivija pobeda ostvarena je u Surdulici 26. oktobra 2019. godine. Crvena zvezda je savladala Radnik rezultatom 5:0, a golove su postizali Ben (2), Pavkov, Vukanović i Garsija, a jučerašnji trijumf protiv Rada je stao u egal sa pobedom iz Surdulice.

Rezultat je takođe bio 5:0, a strelci su bili Vukanović (2), Ivanić, Babić i Degenek.
Trijumfi nad Vojvodinom, Radničkim, Čukaričkim su nadovezali niz dobrih partija koje su tim, pod vođstvom Vladana Milojevića vodile do jesenje titule. Uporedo s tim, crveno-beli su i ove godine učestvovali u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, što je samo dokaz da se klub vratio na velika vrata i u Evropi.
Ipak, decembar 2019. godine i januar 2020. godine bili su meseci promena u Crvenoj zvezdi, ali se pelcer uspeha zadržao. Vladan Milojević, jedan od najvažnijih trenera u istoriji kluba je završio svoju dvoipogodišnju misiju u Crvenoj zvezdi i „nasledniku" Dejanu Stankoviću ostavio zalihu od 11 bodova prednosti. Još jedna promena dogodila se odlaskom Marka Marina, pa je traka oko ruke tokom proleća „stezala" Milana Borjana koji je pokazao da poseduje ogromne ljudske kvalitete i da je sa razlogom dobio tu čast da postane kapiten.
Stanković ja na sedam utakmica tokom proleća ostvario pet pobeda i dva remija. Već protiv Čukaričkog kada su zablistali mladi igrači, pre svih Veljko Nikolić i Njegoš Petrović koji su postizali pogotke na tom meču, ali i Gavrić nešto kasnije, videlo se da je Crvena zvezda ostala u dobrim rukama.
Važno je napomenuti da je u samo jednoj od tih sedam utakmica lopta završila iza leđa Borjana (u susretu protiv Inđije) i da je ostvarena gol razlika 16:1. Naravno, treba uzeti u obzir da ekipu očekuje još tri duela u prvenstvu.
Sezona je neočekivano zaustavljena 15. marta zbog proglašenja Vanrednog stanja u Srbiji. Izabranici Dejana Stankovića su uhvatili dobar zalet, ali nevidljivi protivnik je umešao prste i obustavio fudbal širom sveta. Tek 4. maja su se crveno-beli vratili treninzima, a odluka Fudbalskog saveza Srbije bila je ta da će se umesto plej-ofa i plej-auta, igrati samo 30. kola.

Prvi strelac tima u ovom trenutku u Superligi Srbije je El Fardu Ben koji je postigao 13 golova, dok zvanje prvog asistenta pripada Marku Marinu sa šest pasova koji su pretvoreni u gol. Ukoliko bi se fokusirali samo na igrače koji još uvek nose crveno-beli dres, onda je Marko Gobeljić kao autor pet asistencija na vrhu liste "nesebičnosti". Osim najviše bodova (72), Crvena zvezda ima i najbolju gol-razliku (61:14), što je čini ekipom sa najviše postignutih i najmanje primljenih pogodaka.
Crveno-bele očekuje još tri kola do kraja: Radnik (kod kuće, 6. jun), TSC (u gostima, 13. jun) i Proleter (kod kuće, 20. jun), kao i borba za osvajanje Kupa Srbije, čime bi Zvezda osvojila duplu krunu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.