Zvezdin prvi cilj s novim trenerom – Liga Evrope

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdin prvi cilj s novim trenerom – Liga Evrope

Portugalac Sa Pinto voli igru s trojicom napadača, ali spreman da se prilagodi onome čime raspolaže i situaciji. – Najavljena agresivnija igra „crveno-belih”

Novi trener Crvene zvezde Portugalac Sa Pinto je juče održao prvi trening. Zbog obaveza u raznim reprezentacijama nije mogao da računa na ceo jedan tim.

Na prvoj pres-konferenciji je uglavnom govorio onako kako se i očekuje od onoga ko preuzima tim. Nije obećavao kule i gradove, nije nikoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ni hvalio, ni kudio...

Bio je, što se kaže, s obe noge na zemlji. Ipak, nešto je otkrio ili potvrdio o sebi. Na primer, za kakvu će igru da se opredeli.

– Ja sam za sistem 4-3-3. Volim napadačku igru, međutim, pobeda je važnija od lepe igre, – naglasio je Sa Pinto. – Jedno je šta se želi, a drugo šta se može. Spreman sam da se prilagodim onome čime raspolažem i situaciji.

Ipak, ima nešto od čega neće da odstupi ili, tačnije, šta želi da usadi svojim fudbalerima:

– Moraju da budu agresivniji. Moraju da znaju da igraju za Crvenu zvezdu. Za veliki klub.

O izgledima „crveno-belih” u ovom prvenstvu govorio je vrlo realno. S 11 bodova zaostatka uoči preostalih 11 kola o tituli ne može ni da se sanja. Istina, dok i teorijski nije stavljena tačka vredi se boriti, ali planove treba graditi na onome što zavisi od sopstvenih mogućnosti.

– Na kraju ove sezone uslediće duboka analiza. Videću ko treba da ostane u Zvezdi, uključujući i ljude iz stručnog štaba, kao i šta nam nedostaje. Naš cilj biće nam plasman u Ligu Evrope na međunarodnom planu, a titulu u domaćoj konkurenciji, – izneo je svoje želje Sa Pinto, koje su istovetne sa Zvezdinim.

Dolazak novog trenera po nepisanom pravilu sve igrače stavlja u isti koš. Dakle, oni koji su iz bilo kog razloga bili u drugom planu, kao i oni koji su imali obezbeđeno mesto u timu, polaze od nule, to jest treba da se nametnu. Sa Pinto je to potvrdio izričito rekavši da nema otpisanih.

Novo u radu Crvene zvezde trebalo bi da ovaploti Tijago Motinjo, pomoćnik Sa Pinta kad je bio trener Sportinga. On nije kondicioni trener na kakve smo navikli, nego koji kroz taktiku, analizu i slično priprema igrače u skladu s onim što se od njih očekuje.

To bi trebalo da bude manje monotono i zamorno od uobičajenog „nabijanja snage”, koje uglavnom ne donosi pripremljenost kakvu imaju timovi na Zapadu. Do takvog zaključka su došli i neki naši stariji treneri, recimo Marko Valok, koji je zaključio da fudbalerima nije potrebno da trče krugove oko igrališta ili da u sprintu pretrče sto metara u pravoj liniji, jer to na utakmici nikada ne može da se primeni.

– Ne delim igrače na mlade i stare po godinama. Može neko da ima 35, a da ispunjava sve kriterijume, kao i da se onaj s 18 ponaša kao veteran. Želim da pružim šansu mladim igračima, ali samo onima koji kvalitetom to zasluže, – rekao je Sa Pinto. – Pored toga, s obzirom da je zaostatak za prvim na tabeli veliki, sada je lakše da se da prilika mladima.

„Crveno-beli” će češće da igraju trening-utakmice. Prva je zakazana već za prekosutra.

– Igrači koji ne budu u timu za utakmicu u prvenstvu, igraće sredom ili četvrtkom trening-mečeve. Biće to uglavnom susreti s našim omladinskim timom, jer na taj način želim da vidim šta mogu i jedni i drugi. Nisam za susrete te vrste s drugim klubovima, jer tu može da dođe i do povreda, da se dogodi nešto neželjeno...

Sa Pinto će prvi put da vodi Zvezdu 30. marta. Suparnik je kragujevački Radnički.

--------------------------------------------------------------

Domaća firma plaća Sa Pintu

Sportski direktor Crvene zvezde Zoran Stojadinović je saopštio da je Sa Pinto došao za 200.000 evra (ugovor ističe u leto naredne godine, a može da bude produžen na još jednu sezonu). Taj novac je, po njegovim rečima, obezbedila jedna domaća firma, koja zasad želi da ostane anonimna. Motinjo, drugi Portugalac, dobijaće mesečno pod 3.000 evra.

I. Cvetković

objavljeno: 21.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa Pinto zavodi disciplinu: Sklekovi kazna za poraz (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 22.Mar.2013, 11:21

Novi trener crveno-belih Rikardo Sa Pinto poznat je po tome da voli disciplinu, u šta su mogli da se uvere i fudbaleri Zvezde. Portugalac je uveo kaznu (sklekove) za ekipu koja izgubi na treningu, čime će pokušati da im povrati poljuljano samopouzdanje..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.