Zvezdana noć na Marakani – remek delo Van Goga kao inspiracija navijačima Zvezde

Izvor: B92, 04.Okt.2023, 21:19

"Zvezdana noć" na Marakani – remek delo Van Goga kao inspiracija navijačima Zvezde

Navijači Crvene zvezde ponovo su bili na visini zadatka u velikoj utakmici njihovog kluba na evro sceni.

Istočna i zapadna tribina bile su "obojene" crveno-belim tonovima, a severna je bila u nešto drugačiji bojama pred početak meča Lige šampiona Zvezde i Jang Bojsa.

Na udarnoj navijačkoj tribini prikazano je noćno nebo sa zvezdama koje je zapravo omaž remek delu holandskog umetnika Vinsenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Van Goga.

"Inspirisani zvezdaškom tradicijom i željom da još jednom napravimo iskorak u podršci Zvezdi kroz koreografije i spektakl na Marakani odlučili smo da zvezdanu noć prikažemo kroz umetnost. Čuvena slika Vinsenta Van Goga „ Zvezdana noć“ preneta je i oslikana na punim tribinama Marakane u mozaiku od 50 000 najlona-uz poruku: „Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih!", piše u proglasu navijača Zvezde.

Zvezdina istorija protkana je kroz ovo delo velikog holandskog slikara.

"U tihoj noći toj, uz šapat vetrova... A ta noć je ZVEZDANA NOĆ, termin koji od 4. marta 1945. oslikava noć u kojoj se slavi Zvezdin uspeh, Zvezdino ime i Zvezdine boje - noć koja pripada Crvenoj Zvezdi. Još od 1946. na Zvezdinim košarkaškim terenima na Malom Kalemegdanu organizovane čuvene igranke pod nazivom "Zvezdane noći" na kojima se okupljala Beogradska omladina. Košarkaši Zvezde su radili kao vratari, konobari, a od zarade od prodatih karata i piće se klub finasirao. I kada su igranke prestale zvezdane noći su okupljale zvezdine sportiste, tako je zabeleženo da je 1965. povodom 20 godina kluba organizovana tradicionalna Zvezdana noć na Kalemegdanu. Nebrojeno puta su se u novinskim izveštajima i člancima velike Zvezdine pobede opisivale čuvenom sintagmom kojau dve reči sažima veliku ljubav i veliki trijumf - "Zvezdana noć". I inostrani novinari su tako doživljavali i opisivali Zvezdine pobede rečima "Starry night".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.