Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda želi drugu pobedu

Posle Reala, Barselone i Makabija košarkaši “crveno-belih” odmeriće snage sa još jednim evropskim prvakom – Žalgirisom (Kombank arena, 20,45 č)

Real, Barselona i Makabi su odoleli košarkašima Crvene zvezde u “Top 16” fazi Evrolige, a da li će to poći za rukom i četvrtom nekadašnjem prvaku Evrope Žalgirisu, odgovor ćemo dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << večeras u Kombank areni.

Najtrofejnijem litvanskom klubu biće ovo drugo gostovanje u Beogradu. Prvo je Zvezda 1999. začinila pobedom (77:69) a Žalgiris je zatim osvojio titulu (trener Kazlauskas, zvezde Štombergas, Žukauskas, Masiulis, Edni, Bouvi, Zidek), a interesantno je da je u njenom dresu tada debitovao Vlade Divac.

Žalgiris je daleko od nekadašnje slave i nema više domaćih asova ni nalik Sabonisu, Jasikevičijusu, Kurtinaitisu ili braći Lavrinovič. Ipak, dugi niz godina obitava u Evroligi, s vremena na vreme zasija, ali zbog nedostataka novca nije uspeo da napravi kvalitetan tim u kontinuitetu i značajniji rezultat.

Zeleno-beli dres nosili su kraće vreme i naši košarkaši, Berić, Varda, Štimac i Marjanović, koji će biti i najveća pretnja po koš tima iz Kaunasa. To je u najavi večerašnje utakmice (20,45 č) istakao i trener Žalgirisa Gintaras Krapikas, takođe nekadašnji prvotimac.

- Zvezda igra drugu utakmicu kod kuće, a nama je ovo drugo gostovanje. Imaće veliku podršku navijača koji su veoma bučni, a u njihovom sastavu izdvaja se Boban Marjanović. Moraćemo da ga poremetimo, a takođe je važno da utakmicu ne počnemo sa manjkom koncentracije, kao što smo činili u Atini i Barseloni. Nadam se da smo naučili lekciju – rekao je Krapikas.

Kvalitet tima je u skladu sa budžetom. Krapikas može da računa na dvojicu veterana pod košem – Songailu (37) i Javtokasa (35), iskusnog Jankunasa (30) i odličnog šutera Milaknisa. Većinu igrača čine Litvanci koji su tek “pregazili” dvadesetu – Lekavičijus, Gudaitis, Kariniauskas, Dimša i Ulanovas, a dvojica Amerikanaca nisu iz “prve lige”.

Plejmejker Čeri ima skromnu minutažu i učinak, a Anderson koji slovi za najubojitijeg (15,1 poen i 5,4 skoka u proseku), potroši lopti za trojicu (šut za dva poena u ovoj fazi takmičenja 38 odsto, a za tri, 27 odsto). Ipak, pošto su svi uglavnom šuteri, može da se dogodi da ih krene, pa im treba dati što manje otvorenih situacija.

Kvalitet je na strani našeg tima i to na svim pozicijama osim krilne, gde gosti imaju veći broj upotrebljivih igrača. Radonjić nema potrebu da bilo šta menja u odnosu na utakmicu sa Albom kada je Zvezda ostvarila jedinu pobedu (istog protivnika dobio i Žalgiris), s akcentom na čvrstu i agresivnu odbranu i igru u reketu.

- Žalgiris ima i kvalitet i iskustvo i potencijal. U domaćem prvenstvu su dominantni sa samo jednim porazom. Realno je da Jović neće biti u sastavu, ali vraća se Lazić. Želimo da iskoristimo i duel sa Žalgirisom da podižemo formu kako bi došli do nivoa spremnosti koji će nas dovesti do onoga što želimo. Naravno, razmišljamo samo o pobedi, bez obzira na kvalitet protivnika. Imaju odlične šutere, tako da je potrebno da čvrstinom odgovorimo na to i da dobrom odbranom dođemo do cilja – naglasio je Radonjić.

M. S.

objavljeno: 04/02/2015
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zlatko Bolić za MOZZART: Svi i dalje pamte Božić 1999. i Žalgiris, a vreme je da ova generacija napravi nešto veliko! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 05.Feb.2015, 13:09

"Igra kojoj crveno-beli treba da teže jeste ona iz meča sa Albom i takav pristup zadatku i igra ih može odvesti daleko", ističe legendarni as..Vreme je za košarku! Šesto kolo TOP 16 faze Evrolige donosi novu, izuzetnu poslasticu za košarkaše Crvene zvezde. Na parketu Kombank arene već je bio...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.