Zvezda za 30 minuta do druge pobede

Izvor: B92, 30.Okt.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda za 30 minuta do druge pobede

Košarkaši Crvene zvezde Telekom ostvarili su drugu pobedu u Evroligi, lako su nadigrali Valensiju 76:63.

Crveno-beli su odigrali tri sjajna perioda i stekli 25 poena prednosti, da bi Španci u finišu iskoristili opuštanje domaćina i ublažili poraz.

Zvezda sada ima učinak 2-1 u grupi, dok je Valensija i dalje bez pobede sa 0-3. U sledećem kolu crveno-beli su opet domaćini, Arenu očekuje spektakl >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv Olimpijakosa.

Zvezda je pre svega sjajnom odbranom razbijala igru rivala, a to je u napadu nadograđivao Vilijams sjajno razigravajući svoje saigrače, pre svega visoke.

Amerikanac je postigao 14 poena uz 8 asistencija i 4 skoka, ali je najkorisniji bio Boban Marjanović sa 16 poena (6/8) i 9 skokova. Dvocifreni su bili još Jaka Blažič sa 13, Nikola Kalinić sa 12, te Luka Mitrović sa 10 poena.

"Odbrana je bila ključna, naterali smo protivnika na greške. Dobro smo ih analizirali, naterali ih da odustanu od onoga u čemu su dobri. Igrali smo jako, a to daje šansu za pobedu", rekao je Vilijams posle meča.

S druge strane, Valensiju nije služiolo njeno najjače oružje, promašila je 18 od prvih 19 šuteva za tri poena, a to nije mogla da nadoknadi u reketu. Najefikasniji je bio Dvajt Bajks sa 14 poena, 13 je dodao Pau Ribas, sa 12 Sem Van Rosom.

Povratnik na parket Bojan Dubljević je ubacio 10, ali je on bio jedini raspoložen dok su crveno-beli pravili razliku. Vladimir Lučić je postigao samo jedan poena uz 2 skoka i asistenciju.

Preostala dva meča grupe D igraju se u petak, Olimpijakos gostuje Neptunasu, dok Laboral Kuča čeka Galatasaraj.

Španci i ovaj meč otvaraju u svom stilu, šutevima za tri poena, ali ih ne pogađaju, pa Zvezda stiže do početnih 4:0. Gosti su ubrzo spustili loptu u reket, te uz dve greške domaćina preokrenuli na 8:6. Međutim, usledila je trojka Vilijamsa i sjajna rola Mitrovića uz ofanzivne skokove koji odvodi Zvezdu na 13:8.

Koševima povratnika Dubljevića Valensija se vraća na koš zaostatka, ali Jaka Blažič sa tri odlična prodora donosi crveno-belima +9. Crveno-beli su sa četiri promašena slobodna bacanja u nizu propustili šansu za dvocifrenu razliku, pa u finišu četvrtine Lučić i Dubljević smanjuju na 21:16.

Ekipe su znatno podbacile u prvoj polovini drugog perioda, skoro svaki napad završavan je izgubljenom loptom ili promašajem iz nerezonskog šuta, ali je Zvezda serijom asistencija plejmejkera za Cirbesa i Marjanovića uspela da stigne do dvocifrene prednosti (29:18).

Crveno-beli podižu razliku na +13, da bi konačno nakon pet minuta bez koša Sergej Liščuk košem sa poludistance pogodio za Valensiju. To je pokrenulo Špance, koriste dva promašaja Lazića te Van Rosom zakucava za -8.

Dejan Radonjić seče u korenu seriju gostiju tajm-autom, a Marjanović i Vilijams sa penala vraćaju dvocifrenu prednost (35:23). U finišu poluvremena kolinić ofazivnim skokom donosi Zvezdi najveću prednost na utakmici – 39:26.

Crveno-beli sjajno otvaraju drugo poluvreme, prvo pogađaju Dangubić i Marjanović, a nakon pogodaka Van Rosoma, Vilijams pogađa trojku, a potom asistira Laziću za +19 (49:30). Dubljević ne uspeva da prekine seriju domaćina, Van Rosom stiže do četvrtog faula, a Mitrović sa penala odvodi Zvezdu na 20+.

Ribas pokušava da vrati Špance u igru sa dva koša, ali nije bilo rešenja za Vilijamsa koji je nastavio da razigrava Kalinića, Mirovića i Marjanovićam, pa Zvezda stiže do 62:39. Do kraja perioda Bajks i Dubljević pogađaju za Valensiju, a Kalinić i Blažič za Zvezdu, koja je stigla do verovatno nedostižnih 65:42.

Crveno-beli u istom ritmu otvaraju poslednji period i stižu do +25 (69:44), ali Pablo Agilar trojkom pokreće najbolju seriju Valensije na meču (9:0), te najavljuje interesantniju završnicu. Zvezda je igrala veoma loše odbranu u tom periodu, ali Kalinić trojkom, te Dženkins prvim košem na meču zakucavanjem, zaustavljaju nalet Španaca (74:55).

Međutim, tada se domaćin još više opušta, te Bajks, Sato i Ribars novom serijom smanjuju zaostatak na samo 12 razlike, ali kasno, jer je preostalo samo 90 sekundi do kraja meča. Crveno-beli su tako izbegli dramatičnu završnicu te slavili drugi put u sezoni u EL 76:63.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.