Zvezda se oprostila od Marka Ivkovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda se oprostila od Marka Ivkovića

Košarkaški klub Crvena zvezda oprostio se danas od navijača Marka Ivkovića, koji je u petak ubijen u Istanbulu uoči meča Evrolige protiv Galatasaraja.

"Kada razumno objašnjenje jedne tragične sudbine izostane, jednostavno zavlada muk. Marka Ivkovića nismo poznavali, ali je on jako dobro znao Crvenu zvezdu i valjda je zbog toga Zvezdu toliko voleo. Iznad svega, na jedan poseban način. Tako posvećenog sledbenika Zvezda je targično i bespovratno izgubila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sada se oprašta od njega", navodi se na sajtu crveno-belih.

Ivković je rođen u Zadru, 1995. godine izbegao je iz Krajine, gde je tokom rata izgubio oca. Preselio se u Jagodinu, a kada je u drugom razredu osnovne škole došao u Zemun, drugari su mu simbolično nadenuli nadimak - Jagoda. Bio je veoma dobar đak, studirao je geodeziju na Univerzitetu u Novom Sadu i Zvezdine utakmice nije propuštao.

"Marko Ivković prešao je stotine kilometara da bi gledao upravo svoju Zvezdu, ne sluteći da će mu neko nasilnim putem oduzeti ono najvrednije što ima. Ali, upravo to se dogodilo. Marko je izgubio život, a posle toga svi se osećamo poraženi. Jer, način na koji se to dogodilo nije dostojan čoveka. Tako mladog čoveka. Tako dobrog čoveka. Marka Ivkovića. Imao je samo 25 godina", stoji u saopštenju Zvezde.

Marko Ivković biće sahranjen na Novom bežanijskom groblju u ponedeljak u 15 sati.

Navijači odustali od protesta

Uprkos najavama desničarskog pokreta "1389", danas nije bilo protesta ispred Ambasade Turske u Beogradu, u Krunskoj ulici, povodom ubistva navijača "Crvene Zvezde" Marku Ivkoviću u Istambulu.

Protest je trebalo da bude održan u podne, tako da su pripadnici snaga bezbednosti obezbeđivali državne institucije i ambasade u centru grada.

Najpre je bilo najavljeno da će se demonstranti oko 12 sati okupiti kod turske ambasade, pa zatim ispred "Zvezdine" Marakane, ali se, kako je javio Tanjugov izveštač sa lica mesta, u to vreme okupilo manja grupa uglavnom mlađih navijača, koji su ubrzo odustali od organizacije protesta i razišli se.

Bilo je i nezvaničnih najava da će se oni okupiti kod hrama Svetog Save na Vračar, pa ispred zgrade Vlade Srbije i zatim kod crkve Svetog Marka, ali niko se nije pojavio.

PAOK odbio predlog Olimpijakosa

Čelnici solunskog PAOK-a odbili su predlog Olimpijakosa da pre utakmice njihovih bude održan minut ćutanja, kako bi se odala pošta ubijenom navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću.

"Predložili su nam minut ćutanja 15 minuta pre utakmice. Nismo mogli da tako brzo donesemo odluku o ovako važnom pitanju, koje bi moglo da ima i političke implikacije", poručili su iz PAOK.

Sve utakmice turske lige ovog vikenda počeće minutom ćutanja, što je pokušao da iskoristi i Olimpijakos, čiji navijači gaje dobre odnose sa beogradskim crveno-belima.

Utakmica sedmog kola košarkaškog prvenstva Grčke završena je ubedljivom pobedom Olimpijakosa - 80:55.

Navijači Slobode odali poštu ubijenom navijaču C. zvezde

Navijači bosanskohercegovačkog fudbalskog prvoligaša Slobode iz Tuzle odali su danas poštu ubijenom navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću.

Pristalice tog kluba su na utakmici 15. kola Premijer lige BiH protiv ekipe Sarajeva istakli transparent s natpisom "R.I.P. Marko Ivković".

Sloboda je na domaćem terenu izgubila meč rezultatom 2:0 i zauzima 14. mesto na tabeli sa 12 bodova, dok je Sarajevo drugoplasirano sa dva boda zaostatka za vodećim Širokim Brijegom.

I navijači Partizana odali poštu ubijenom navijaču C. zvezde

Navijači Partizana danas su na prvenstvenoj utakmici Superlige Srbije protiv kruševačkog Napretka odali poštu ubijenom navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću.

Početkom drugog poluvremena susreta u Humskoj na ogradi na istočnoj tribini navijači crno-belih istakli su transparent s natpisom "Jagoda", što je bio nadimak stradalog mladića iz Zemuna, koji će biti sahranjen u ponedeljak na Bežanijskom groblju.

Obradović: Sport treba da spaja ljude, a ne da ih razdvaja

Trener košarkaš Fenerbahčea Željko Obradović rekao je danas u Istanbulu da sport treba da spaja ljude, a ne da ih svađa i razdvaja.

Trofejni srpski stručnjak je posle prvenstvene pobede protiv gradskog rivala Istanbula BB (95:60) iskoristio priliku da na konferenciji za novinare prokomentariše tragičan događaj u petak, kada je ubijen navijač Crvene zvezde Marko Ivković.

"Nestao je jedan život i svi imamo jednu veoma važnu dužnost. Moramo da damo pravu poruku, a to je da sport mora biti sredstvo koje spaja ljude, a ne razdvaja. Ovo su stvari o kojima se obično priča dva-tri dana, pa se na njih zaboravi, a ne bi smelo da bude tako. Moramo da udružimo snage i učinimo sve da se ovako nešto ne ponovi nigde na svetu. Želim da izrazim saučešće porodici Marka Ivkovića", kazao je Obradović i poručio da "sport uvek mora da ostane samo sport".

Navijači Galatasaraja zviždali na minut ćutanja Ivkoviću

Navijači Galatasaraja sramotno su se poneli uoči današnjeg prvenstvenog meča protiv Bešiktaša pošto su zviždali na minut ćutanja, kojim je odata pošta ubijenom navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću.

Odlukom turskog košarkaškog saveza svi današnji mečevi nacionalnog prvenstva (Istanbul BB - Fenerbahče, Banvit - Eskisehir i Galatasaraj - Bešiktaš) počeli su odavanjem pošte stradalom navijaču, ali su se navijači Galatasaraja oglušili na to i sramotnim ponašanjem potrudili se za novi skandal.

Trener istanbulskog kluba Ergen Ataman bezuspešno je pokušao da smiri publiku, koja je, kada je prošao minut, počela da skandira “Turska, Turska”.


Pogledaj vesti o: Košarka,   Evroliga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.