Zvezda na skeneru B92.net: Tanka je linija između podviga i katastrofe

Izvor: B92, 20.Sep.2023, 07:48

Zvezda na skeneru B92.net: Tanka je linija između podviga i katastrofe

Poraz Crvene zvezde od 3:1 na stadionu aktuelnog šampiona Evrope, kada se sve sagleda, možda i nije toliko loš, kao što deluje.

Izabranici Baraka Bahara su se u susretu protiv Mančester sitija suočavali sa čak 37 pokušaja "građana" ka golu Omrija Glazera.

Da nije bilo izraelskog čuvara mreže koji je na debiju ušao u istoriju, kao čovek sa najviše odbrana na jednom meču elitnog takmičenja (13), crveno-beli bi zasigurno pretrpeli brodolom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ovako, sve deluje nekako pristojnije i dosta podseća na susret sa minhenskim Bajernom pre četiri godine na "Alijanc areni", kada je bilo 3:0 za Bavarce.

Ovo je jedan od onih poraza, koji ne ostavlja toliko gorak ukus u ustima.

Grupna faza za crveno-bele praktično počinje 4. oktobra, kada u Beograd dolazi Jang Bojs.

Meč sa Sitijem bilo je tek zagrevanje, a poraz realnost. Mada, kakve su se crne prognoze nadvile nad Zvezdom pred meč na "Etihadu", samo dva gola razlike zaista deluje i više nego prihvatljivo.

"Građani" jesu dominirali u svim aspektima igre, međutim, crveno-beli su delovali kao da, makar u odbrani, znaju šta rade.

Fudbal je specifična igra, lako se može otići na obe strane.

Šta bi bilo da je Zvezda odolela taj početni pritisak u drugom poluvremenu?

Opet, šta bi bilo da se Glazer u utorak uveče nije pretvorio u hobotnicu koja sve skida i nervira poluuspavane navijače u plavim obeležjima.

Šta bi bilo kad bi bilo. Ovoga puta bavićemo se onim što se desilo i ukratko analizirati partije svih prvotimaca prvaka Srbije u meču sa favorizovanim rivalom.

Omri Glazer – neverovatan u prvom poluvremenu, jednostavno je spustio roletnu. Sa početnim odbranama, Rodriju i Hulijanu Alvaresu ušao je u ritam. Potom ga je spasila prečka, da bi redom krenuo da skida pokušaje Akea, ponovo Alvaresa, Fodena… Ipak, od junaka je brzo krenuo putem tragičara. Za prvi gol nije kriv, ali za drugi jeste i to glavni. Centaršut Alvaresa, koji je išao negde u pravcu stative, umesto da hvata, probao je da boksuje i loptu skrenuo u sopstvenu mrežu. Bio je to ključan trenutak utakmice, da nije, gotovo sigurno bismo ga mogli nazvati Zvezdinim junakom u prohladnoj mančesterskoj noći.

Srđan Mijailović – umeo je tokom karijere da igra na različitim pozicijama, pre svega na mestu zadnjeg veznog ili štopera. Ovoga puta dobio je delikatan zadatak, da pokriva desnu stranu svoje odbrane. Standardno je pokazao borbenost, ulazio je u blokove, pokušavao čak i napred da se ubacuje. Ipak, ulaskom Žeremija Dokua, dobio je glavobolju više. Kako nikad nije igrao desnog beka, sasvim se solidno snašao.

Naser Điga – prijatno iznenađenje u susretu sa Sitijem. Mladi štoper iz Burkine Faso dobio je šansu da debituje na "Etihadu" i u potpunosti je opravdao. Fizički se odlično nosio sa Erlingom Halandom, postavljanje je bilo korektno, a stigao je da pokaže i svoje atletske, brzinske sposobnosti. Kod trećeg gola je bio pasivniji nego što je trebalo, možda je mogao brže da proba u blok da uđe. Uglavnom, sasvim korektna partija.

Aleksandar Dragović – odigrao u skladu sa svojim renomeom, standardno dobro. Dragovićeve partije su uglavnom ovakve, konstantne, bez većih grešaka. Manje-više se dobro pozicionirao u šesnaestercu i bio podrška mladom partneru, debitantu.

Milan Rodić – teško je reći na kojoj je poziciji protekle večeri igrao. Po vokaciji levi bek, ovoga puta je više bio zadnji vezni, a po potrebi i štoper. Pokazao je požrtvovanost, zbog relativno rano dobijenog žutog kartona morao je da bude oprezniji, ali borbenost i pored toga svakako nije izostala. Malo je fizički posustao u nastavku, ali je i u tim trenucima pokušavao da doprinese u napadu.

In Bom Hvan (do 82. minuta) – očigledno je fudbalsko znanje Korejca. Međutim, kao da fizički nije mogao da iznese duel sa igračima Sitija. Ne u smislu kondicije, već sirove snage. Previše je mekan bio u pojedinim duelima, iako se ideja, kao i tehnika naziru. U drugom poluvremenu je imao sasvim solidnu šansu posle kontre, ali je traljavo šutirao iz relativno izgledne pozicije.

Marko Stamenić – izgubljena lopta na sredini terena u uvodnim minutima kao da je bila najava slabije partije. Borbenost nije izostala, ali adekvatna dodavanja i činjenica da je stalno kasnio u reakcijama i pozicioniranju, mogli bi da ga svrstaju među najslabije ocenjene igrače na ovom susretu.

Mirko Ivanić (do 68. minuta) – Zvezda je bila u podređenom položaju tokom većeg dela utakmice, tako da ne treba da čudi što je glavni plejmejker tima više igrao odbranu nego što je imao prilike da kreira. Čim se malo više prostora otvorilo, to je bila asistencija za pogodak. Kasnije, pre nego što je napustio teren, povukao je jednu kontru, krenuo jedan na jedan sa Dijašom, a potom šutirao pored gola.

Osman Bukari (do 82. minuta) – nije ga slušala lopta na startu utakmice. U više navrata mu je bežala u situacijama kada je možda mogao nekim solo prodorom da iskreira šansu. Brzinu i dobar osećaj za prostor pokazao je u 45. minutu kada je rutinski iskoristio zicer i postigao gol. Trudio se i u drugom poluvremenu, ali ozbiljniji učinak, pre nego što je zamenjen u finišu, nije uspeo da napravi.

Stefan Mitrović (do 77. minuta) – igrao na poziciji levog beka. Na momente je delovalo čudno videte kako zapravi stoji iza Rodića. To je očigledno bila zamisao Baraka Bahara. Mitrović je više bio fokusiran na defanzivu, nego ofanzivu. Na protivničkoj polovini nije mogao da učini ništa konkretno u duelima sa Vokerom. Čini se da je u pojedinim situacijama trebalo malo da smiri i smanji brzinu, racionalnije da odigra. Za borbenost i "špartanje" mu treba skinuti kapu.

Šerif Endiaje (do 68. minuta) – jednostavno nije mogao sâm protiv čitave odbrane Sitija. Trudio se, u vazduhu i na zemlji, ali previše je bilo očekivati da će u ovakvoj postavci nešto uspeti da uradi. Neposredno pre izlaska sa terena, potvrdio je borbenost do samog kraja, vratio se nazad i uklizavanjem povratio posed čime je zaradio i aplauz crveno-belih navijača. Protiv Čukaričkog se obrukao u Superligi, u kojoj će šansi za dokazivanje i postizanje golova svakako biti.

Žan Filip Kraso (od 68. minuta) – dovoljno na terenu, ali bez konkretnog učinka, gotovo i bez lopte u nogama.

Piter Olanjinka (od 68. minuta) – za nijansu "viđeniji" od Krasoa, ali ne mnogo. U par navrata je probao da dribla, ali bezuspešno.

Vladimir Lučić (od 77. minuta) – pokazao je želju i energiju ulaskom na teren i praktično u prvom dodiru sa loptom "izlomio" više puta Vokera.

Kings Kangva (od 82. minuta) – premalo na terenu za ocenu.

Miloš Degenek (od 82. minuta) – premalo na terenu za ocenu.

Barak Bahar – potpuno istumbao tim tako da formacija ne samo da nije mogla da se prepozna pre, nego i tokom utakmice. Mitrović na beku, Rodić na zadnjem veznom, baš kao i Ivanić u fazi odbrane. Bio je ovo svojevrsni specijal izraelskog trenera, svesnog da će se na "Etihadu" konstantno braniti. Dobro je to izgledalo, organizovano i disciplinovano, uz dozu sreće da Glazer bude na vanserijskom nivou, uprkos kiksu kod drugog pogotka. Gvardiola ga je hvalio u najavi utakmice, ističući hrabrost kolege, koji se ovoga puta odlučio na racionalnost. Jasno je da nadigravanja sa Sitijem na "Etihadu" nema. Postavka je bila defanzivna, tokom svih 90 minuta, uprkos pojedinim pokušajima da se presingom nešto uradi. Jasno je da je doveden kao rešenje na duže staze, ali neuspeh u derbiju naredne srede bi, nakon poraza od Čuke i Voždovca, i te kako mogao da ga poljula na kormilu crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.