Izvor: MozzartSport.com, 09.Dec.2021, 12:17

Zvezda do kraja 2021: Osam mečeva u 22 dana – pet kod kuće

Sve počinje sa Olimpijakosom u dvorani Aleksandar Nikolić

Utakmice između Crvene zvezde i Olimpijakosa neretko se predstavljaju kao dueli gde preovladava "nešto više od rivalstva" zbog dobro poznatih odnosa navijačkih grupa dva kluba. Međutim, u sportskom aspektu odavno postoji uvreženo mišljenje da su za Crvenu zvezdu okršaji sa Olimpijakosom možda i najteži. Jer, u svečarskoj atmosferi koja vlada na tribinama, izgubi se žar rivalstva, zbog čega gosti iz Pireja nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << osećaj da su došli na vreo beogradski parket po kojem su prepoznatljiva domaćinstva dva najveća srpska kluba.

Njihov večerašnji susret (TV Sportklub, 19.00), ujedno jubilarni deseti u Evroligi, verovatno neće biti ništa drugačiji od prethodnih. Za Crvenu zvezdu je utakmicom protiv Cibone u ponedeljak otvoren udarni niz utakmica za kraj kalendarske godine. Računajući Olimpijakos, osvajač triple krune odigraće osam utakmica u rasponu od 22 dana, od čega će pet biti na domaćem terenu. Zvezdu u Evroligi čekaju još četiri izazova u dvorani Aleksandar Nikolić do kraja 2021, od toga tri uzastopna - Olimpijakos večeras, pa Barselona 14. i minhenski Bajern 17. decembra. Pre nove sedmice duplog programa ekipa Dejana Radonjića ići će u kratku posetu Sloveniji zbog gostovanja Krki, dok će posle Barselone i Bajerna igrati još jednu utakmicu na svom parketu. Prema trenutnom rasporedu, u ponedeljak 20. decembra dolazi čačanski Borac, dok dva dana kasnije Zvezda ide na noge aktuelnom evropskom šampionu Efesu. Posle toga sledi gostovanje u Železniku 26. decembra, dok za kraj 2021. u Evroligi stiže Zenit, pretposlednjeg dana u godini.

19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Olimpijakos (1,70)

Nažalost, Crvena zvezda i u nadolazeći period ulazi sa zdravstvenim problemima. Tinjala je nada uoči gostovanja Zenitu da će stručni štab prvi put ove sezone imati ceo tim na raspolaganju, kao što je to bio slučaj na treninzima tih dana, ali su povrede ipak pomrsile račune. U danu odigravanja meča sa Olimpijakosom pod znakom pitanja je Ostin Holins. Zvezdin Amerikanac značajno je popravio formu u odnosu na oktobar i u poslednje vreme je jedna od nosećih figura igre. Njegov izostanak bi u ovom trenutku predstavljao ozbiljan problem za Crvenu zvezdu, a kako je trener Radonjić poručio, Holins od Cibone nije trenirao jer se osećao malaksalo. Koronu nema, ali to ne znači da će biti spreman za večeras. Erona Vajta ponovo neće biti u sastavu, a struka je situaciju oko atletskog krilnog centra posle utakmice u ponedeljak objasnila "merom predostrožnosti". Van takmičarskog sastava u poslednje dve utakmice je i Marko Simonović.

Olimpijakos u beogradski hram košarke stiže kao blagi favorit. Crvena zvezda je brejkom u Sankt Peterburgu napumpala samopouzdanje i najavila ulazak u dobar ritam, ali večerašnji rival je u boljem momentu. Nanizao je tri evropske pobede, od čega su poslednje dve stigle daleko od Pireja - u Milanu gde je domaća Olimpija deklasirana (72:93), te Kazanju gde je prekinuta serija od četiri trijumfa domaćina. Za tim Jorgosa Barcokasa to su ujedno bila i dve premijerne pobede na evropskim gostovanjima otkako je započeo ligaški deo.

Olimpijakos je u tim pohodima vodio Saša Vezenkov, uz Kostasa Slukasa i Tajlera Dorsija vodeće ime Olimpijakosa. Bugarski dugajlija je posle 12 poena Olimpiji odigrao MVP partiju u Kazanju sa 22 poena, osam skokova i tri asistencije za 37 minuta na parketu, čime je i nagrađen zvanjem najkorisnijeg igrača kola u Evroligi. Dorsi se protiv Uniksa nije proslavio, ali je uz Vezenkova dobio popust, najviše zato što je zajedno sa Janulisom Larencakisom predvodio listu strelaca u Milanu. Slukas je tu da posluži kao most između trenera i igrača, odnosno da svojim iskustvom učini saigrače boljim. Ima košarku u malom prstu, a otkako se vratio u Pirej još je izraženija njegova ideja da prvo razigra ekipu, pa onda sebe.

Upravo je Slukas jedan od razloga zašto je u srži Olimpijakosove igre – tim. Naime, grčki velikan predvodi kolonu u segmentu timskog indeksa korisnosti (95,4), dok je primera radi Crvena zvezda poslednja u takmičenju sa koeficijentom 72. Kontrast ove dve ekipe ogleda se i kroz broj ubačenih poena. Olimpijakos je četvrti u Evroligi sa 80,7, a Crvena zvezda pretposlednja sa okruglo 70 poena. Iako procenti šuta sa distance nisu top nivo, Olimpijakos je ispred svih po broju pogodaka sa distance zahvaljujući prvenstveno Dorsiju, te Vezenkovu i Slukasu – preko 9,5! Zvezda ih ima tri i po manje u proseku.

Olimpijakos posle dosta godina ima balans na svim pozicijama, a treće mesto na tabeli u sezoni pošto je neponovljivi Vasilis Spanulis rešio da se penzioniše mnoge je iznenadilo. Za reket je zadužen Mustafa Fal, ogromno iskustvo čuva Jorgos Printezis, Kostas Papanikolau je poznat kao neko ko zna da ubrizga novu energiju kada ekipi zafali goriva. Zanimljivo je da svi osim legendarnog krilnog centra i nekadašnjeg igrača Budućnosti Hasana Martina imaju prosek poena veći od pet – Mustafa Fal (8,8), Janulis Larencakis (6,3), Tomas Vokap (6,2), Kostas Papanikolau (6,2), Šek Mekisik (5,9), Livio Žan Šarl (5,3)...

Crvena zvezda na papiru ima više vremena za rad i pripremu utakmica kod kuće, ali na delu je situacija značajno drugačija. O tome je govorio i Dejan Radonjić posle Cibone. Na oko možda jeste lakše, ali Crvenoj zvezdi pobeda nijedna pobeda nije zapisana u kamenu bez obzira na domaći ambijent. Zato će beogradski sastav morati da odigra timski, bar na nivou meča protiv Zenita, kako bi se suprotstavila Olimpijakosu...

EVROLIGA – 14. kolo

Četvrtak:

18.00: (1,90) Zenit (13,5) Fenerbahče (2,05)

19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Olimpijakos (1,70)

19.45: (2,70) Bajern Minhen (14,5) Efes (1,55)

20.05: (1,55) Makabi Tel Aviv (14,5) Uniks (2,70)

20.30: (1,45) Baskonija (15,0) Asvel (3,05)

Petak:

19.00: (3,50) Žalgiris (16,0) CSKA Moskva (1,35)

20.00: (2,70) Monako (14,5) Olimpija Milano (1,55)

20.00: (1,60) Panatinaikos (14,5) Alba (2,55)

21.00: (1,80) Barselona (14,5) Real Madrid (2,15)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.