Zvezda demantuje Švajcarce

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda demantuje Švajcarce

Fudbalski klub Crvena zvezda izdao je sopštenje povodom teksta švajcarskog lista "Blik" u kojem se predsednik tog kluba, Vladan Lukić, obeležava kao organizator incidenata u Đenovi.

"U nekoliko dnevnih novina u našoj zemlji objavljen je tekst iz švajcarskog dnevnog lista "Blik" (koji je u Švajcarskoj poznat kao "žuta štampa") u kome se pominje predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić. Tom prilikom je objavljeno da je švajcarski list naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je "organizator divljanja huligana Vladan Lukić, predsednik Crvene zvezde".

U dnevnom listu "Pres" je objavljeno da je "švajcarski list "Blik" pozivajući se na svoje izvore, objavio da iza nedela na stadionu "Luiđi Feraris" stoji glavom i bradom predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić". "Sportski žurnal" je preneo deo teksta uz naslov "da je Lukić organizator", iako to u tekstu nigde nije rečeno.

Švajcarski "Blik": Lukić nalogodavac!?

Crvena zvezda smatra da je i ovakav tekst švajcarskog "Blika" pun insinuacija i nestina. Ipak, čak ni u takvom tekstu, nigde nije rečeno da je Vladan Lukić organizator nereda u Đenovi već samo da bi "mogao da ima ulogu u svemu ovome". Ko pročita tekst lako može da zaključi da je pisan na osnovu insinuacija i da je novinar povezivao stvari koje je nemoguće staviti u isti koš pri tom ne objavljujući jedan, jedini dokaz za svoje insinuacije.

Želimo da verujemo da je kod naših novinara u prevodu teksta iz švajcarskog lista došlo do nenamernih grešaka, jer ovako lošem tekstu koji je verovatno naručen i napisan u Srbiji nije bilo potrebno bilo šta dodavati" - navodi se u saopštenju kluba sa "Marakane".

Ovlašćeni sudski tumač je za FK Crvena zvezda preveo sporni tekst iz "Blika":

Nemiri u Đenovi - Predsednik Crvene zvezde osumnjičen

Koju ulogu ima bivši golgeter Siona Vladan Lukić?

Još nije jasno koja je pozadina velikih i nasilnih ispada srpskih fudbalskih huligana pre prekinute utakmice za kvalifikacije na EP Italija - Srbija u Đenovi. Lošu ulogu u svemu ovome mogao bi da ima aktuelni predsednik Crvene zvezde i raniji vrhunski golgeter Siona Vladan Lukić (40).

Uzroka za nemire sigurno ima više. Skoro onoliko koliko ima naroda i narodnosti u multietničkoj državi Srbiji. Pretpostavlja se da su nemiri orkestrirani od strane nacionalističkih grupa koje žele da spreče približavanje Srbije Evropi i pristupanje EU (o ovome se diskutuje u Briselu 25. oktobra).

Trag stoga vodi do bivšeg igrača Siona Vladana Lukića (1996/97), koji je danas predsednik beogradske Crvene zvezde. Većina vandala iz "đenovskog pakla" pripadnici su "Ultrasa", navijačke grupe beogradskog kluba nacionalističke orijentacije.

Lukić održava odnose sa ovom grupom, zato što je i sam vatreni poštovalac svoje otadžbine. 1997. je sa 15 golova doneo Sionu titulu prvaka pre nego što je načinio skok u francusku prvu ligu, u tadašnji vrhunski klub Mec. Svoju karijeru u Francuskoj Lukić je prekinuo u svojoj drugoj sezoni. Kada se NATO u martu 1999. uključio u rat na Kosovu i bombardovao Beograd, Lukić se priključio srpskoj vojsci da bi se borio za svoju domovinu.

Ako je Lukić zaista delovao kao jedan od dirigenata đenovskih nemira iz pozadine u Beogradu, njegovi motivi ne moraju istovremeno biti političke prirode.

Bes na arhirivala Partizan kao motiv?

Nedeljama je u svađi sa predsednikom Saveza Tomislavom Karadžićem, jer ovaj (iz perspektive Crvene zvezde) ništa ne čini protiv otvorenog favorizovanja njihovog arhirivala i prvaka lige, Partizana, od strane sudija i Saveza.

U međevremenu je Karadžić na sebe navukao bes huligana zato što je posle neuspeha na Svetskom prvenstvu otpustio selektora Radomira Antića. Ovaj u Srbiji uživa status heroja i posle razočaranja u Južnoj Africi. Lukić negira svoju odgovornost:

- Mi nemamo sa time ništa. To što su navijači uradili je strašno. Oni moraju biti kažnjeni - rekao je on srpskim medijima.

Lukić više nema bliske odnose sa Valisom (švajcarskim kantonom, prim. prev.). Ipak, Crvena zvezda je prošlog novembra gostovala u Turbijonu na jubilarnoj 100-godišnjici FC Sion. U međuvremenu Lukić navodno više nema lepe reči za klub Kristijana Konstantina. Crvena zvezda Beograd je proteklog leta potpisala predugovor sa srpskim golgeterom Draganom Mrđom iz novosadske Vojvodine - kasnije je ovaj napadač ipak otišao u Sion.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.