Izvor: Politika, 01.Dec.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto prekid računamo u igru?

Po gotovo svim izveštajima s utakmice na Karaburmi Zvezda je prvi gol dala u 43. minutu, iako se posle toga prvo poluvreme igralo još osam minuta

U gotovo svim izveštajima s utakmice Beograd – Crvena zvezda (1:2), uključujući i zapisnik na sajtu Zajednice fudbalskih klubova „Jelen” Super lige Srbije, prvi gol je Zvezda dala u 43. minutu. Međutim, posle toga se do kraja prvog poluvremena igralo još osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << minuta.

Da li je to sudiji „stao sat”? Ne, Jeremić je učinio sve što treba da poluvreme traje 45 minuta koliko je i propisano pravilima igre.

Za razliku od sličnih sportskih grana u kojima je meč vremenski ograničen, u fudbalu ne postoji poseban merilac vremena, to jest neko ko će da vodi računa da „vreme teče” samo dok se igra.

U fudbalu tu ulogu obavlja sudija. On ne isključuje štopericu za sitno „gubljenje vremena” (izvođenje auta, kornera, slobodnog udarca i slično), ali, mora da nadoknadi propušteno kada je u pitanju duži prekid, kakav je bio prekjuče na Omladinskom stadionu.

U 21. minutu Jeremić je prekinuo utakmicu zbog toga što je na jednoj tribini od vrha do dna „izložen” crtež na kome su fudbalske sudije prikazane kao mafijaši. I taj prekid je trajao osam minuta.

Za to vreme se nije igrao fudbal!

Uprkos tome, kada su navijači sklonili ono što bode oči sudijskoj organizaciji, nastavljeno je, po shvatanju medija, a i onih koji su u fudbalu, odbrojavanje kao da se sve vreme igralo!?

Zbog toga je sudija potpuno ispravno produžio prvo poluvreme, to jest igralo se i kada je istekao 45. minut od trenutka kada je počela utakmica. To se obznanjuje time što četvrti sudija pokaže za koliko je poluvreme produženo. Dakle, ako na semaforu u njegovim rukama piše 8 ,to znači da tog trenutka nedostaje još toliko minuta do 45, to jest da je u toku 33. minut.

Nemoguće je da se objasni zašto se prenebregava ta činjenica, iako su fudbalske sudije oduvek imale pravo i obavezu da nadoknade „izgubljeno vreme”. U „Politikinom” izveštaju s gostovanja BSK-a u Šapcu 1931. piše da su navijači Mačve negodovali što je sudija produžio utakmicu, pa su njihovi primili gol.

Na žalost, danas nikome ne smeta kad vidi ili čuje da je poluvreme trajalo 45+broj minuta za koliko je produžen meč. A ako se u toku tog nadoknađivanja dogodi neki duži prekid, sudija nema obavezu da javno obavesti gledaoce za koliko još produžuje produžetak.

Na stranu to što je nelogično da se nešto dogodi, recimo, u 45+3 minutu, a i da se to izgovori. S takvim zvaničnim zapisnikom bilo bi zanimljivo kad bi se klub, koji primi gol u tom dodatom vremenu, žalio što se igralo duže od 45 minuta (a to ima napisano crno na belo) koliko traje poluvreme.

Ako je, recimo, golman u devetom minutu prvog poluvremena napravio prekršaj zbog kojeg je dosuđen jedanaesterac, a on isključen, kako može rezervni golman da uđe u igru u 12. minutu, a penal da bude izveden u 13?

Upravo to se dogodilo u Beogradu, 9. septembra 2009, na utakmici Srbija – Francuska (1:1) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Tako piše u zvaničnom zapisniku i tako su preneli i mediji. Tako je ostalo za istoriju. A to što je lopta mirovala između devetog i 13. minuta dok su se Francuzi bunili zbog penala i isključenja svog golmana, pa što je prošlo vreme dok se rezervni golman zagrejao i stao na gol – ispada kao da se i tada igralo.

To nije ni prvo, ni poslednje pogrešno tumačenje nekih novina u fudbalu. Ovaj problem je nastao kada je uvedeno da četvrti sudija ispiše na svom semaforu koliko će još da se igra da bi to video ceo stadion (ranije je glavni sudija prstima obaveštavao svoje pomoćnike za koliko će da produži meč).

Međutim, to je unelo zbrku, pa tako ispada da utakmice različito traju: jedna 90+6, druga 90+3, treća samo 90... Kad gol padne, recimo, u 90+1 iz toga se ne vidi koliko je vremena još ostalo do kraja: može da bude još sedam minuta, a može da bude i poslednji.

Sem nelogičnosti ovo ne predstavlja nikome problem. Ali, ako ovako proste stvari ne shvatamo, kako ćemo da izađemo na kraj s onim složenijim?

Ivan Cvetković

objavljeno: 02.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.