Vuletić: Zvezda falsifikuje istoriju!

Izvor: Mondo, 10.Maj.2019, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Zvezda falsifikuje istoriju!

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić na 25 strana napisao pravno mišljenje o "tituli" iz 1946. godine koju želi Crvena zvezda. Izdvojili smo neke delove.

Foto: MN Press/arhiva

U obimnom pravnom obrazloženju, napisanom na 25 strana, potpredsednik Partizana i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladimir Vuletić osporio je Crvenoj zvezdi želju da joj se prizna "titula" iz 1946. godine, ocenjujući pritom da su predlagači iz Zvezde izneli opasne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i "secesionističke težnje" o tome da Vojvodina nije bila deo Srbije te godine.

Pravna komisija Fudbalskog saveza Srbije, međutim, danas je većinom glasova usvojila predlog Crvene zvezde, a Vuletić je bio jedini protiv. U utorak će ovaj predlog biti pred delegatima Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, koji o tome treba da se izjasne.

Vuletić je najavio je i da će Partizan istrajati u pravnoj borbi da se ospori ova Zvezdina namera, poručujući da će predmet ići i pred Upravni sud.

U pravnom obrazloženju stava Partizana, detaljno je obrazloženo zašto Crvena zvezda ne može da računa na tu "titulu", a Vuletić se pritom pozvao i na monografiju crveno-belih, čiji je urednik bio prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić, a u kojoj se ova "titula iz 1946. godine" ni ne pominje.

"Crvena zvezda nema pravni osnov da prisvaja prvo mesto na prvenstvu NR Srbije iz 1946. kao titulu nacionalnog ranga. To takmičenje je bilo kvalifikaciono za prvi šampionat Jugoslavije", ističe Vuletić.

Pozivajući se na monografiju iz 1953. godine, pod nazivom "Opet prvi", a koju su uredile legende Crvene zvezde, između ostalih Ljubomir Lovrić, Rajko Mitić, Srđan Mrkušić, Branko Stanković i Miljan Miljanić, uvodna reč naslovljena je "Drugi put prvaci", što implicira da su crveno-beli, prema ovoj monografiji, prvu titulu osvojili 1951, a drugu 1953. godine.

"U odeljku ove monografije 'Crvena zvezda kroz dosadašnja prvenstva' dat je stav o prvenstvu Narodne Republike Srbije iz 1946: 'Prvo organizovano prvenstveno takmičenje u kojem je učestvovala Crvena zvezda bilo je prvenstvo Beograda 1946. godine. Nije prošla najbolje, odnosno pretrpela je neuspeh: zauzela je drugo mesto iza ekipe Metalca iako je po kvalitetu svojih igrača bila mnogo bolji tim. Ali, prvi neuspeh je brzo zaboravljen, u prvenstvu NR Srbije, koje je održano iste godine, Zvezda zauzima prvo mesto ispred Železničara i Metalca'. I, sledi glavno: 'Za buduća takmičenja za naziv najboljeg u državi, tek je prva prepreka savladana. Treba mnogo truda uložiti u buduće da bi se u igrama sa najboljima postigao krajnji cilj kojem teže svi: osvajanje državnog prvenstva'", navodi Vuletić.

Iz ovoga Vuletić zaključuje da ni u Crvenoj zvezdi, njeni slavni igrači, nisu ni pomišljali da prisvoje nekakvu "titulu iz 1946. godine".

Foto: MN Press

U detaljnom pravnom obrazloženju, Vuletić je posebno ukazao da se predlagač iz Crvene zvezde, bavi položajem Autonomne pokrajine Vojvodine na "potpuno proizvoljan, površan, istorijski neutemeljen i pravno nerazumljiv način".

"Uprkos činjenici da je motiv za sve ovo osujećenje pravnog osnova za inicijativu FK Spartak iz Subotice koja bi bila u identičnoj ravni sa inicijativom FK Crvena zvezda, potpisnik (Zvezda) se teškom mukom upinje da odbrani stav da Vojvodina u posleratne dve godine faktički nije deo Srbije i da su njena takmičenja u potpunosti odvojena i nezavisna od takmičenja u Srbiji. Međutim, stvari stoje dakako drugačije", istakao je Vuletić.

On je citirao više istorijskih izvora koji ukazuju na to da je Vojvodina bila autonomnona pokrajina u okviru federalna jedinica Srbije od 9. novembra 1944. godine, što je potvrđeno i tokom Trećeg zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) 30. i 31. jula 1945. godine, kada je jednoglasno je usvojen predlog Skupštine izaslanika naroda Vojvodine AVNOJ-u da se Vojvodina pripoji federalnoj Srbiji.

"Deluje, rekli bismo, groteskno ali, nažalost, i potpuno pravno neuko, netačno i posledično opasno isticati ono što ističe potpisnik pismena FK Crvena zvezda da je 'Autonomna pokrajina Vojvodina na samom početku nove vlasti i nove državne organizacije a na kraju Drugog svetskog rata i u prve dve posleratne godine, imala status kao i svaka druga Narodna Republika u sastavu FNRJ a kada su u pitanju sportske aktivnosti i organizacija sportskih takmičenja'. Izgleda nam gotovo neverovatno da potpisnik pismena FK Crvena zvezda ne razume supremaciju Ustava kao najvišeg pravnog akta, zakona koji mora biti u potpunoj saglasnosti sa ustavom i svih podzakonskih akata, uključujući obavezno i sve sportske odluke, uredbe i organizacije, pa se usuđuje da na ovako istorijski falsifikovan način karakteriše položaj Vojvodine u Srbiji. Možda baš zato potpisnik pismena FK Crvena zvezda ističe 'kako ne bi diskutovao o odgovarajućim razlozima' za svoju pravno blasfemičnu tvrdnju. FK Partizan drži da, ukoliko ne pruži odgovarajuće dokaze u prilog ovako secesionistički motivisanoj tvrdnji, a sve u službi tobož dokazivanja da FK Spartak iz Subotice nema pravo da postupi po istom pravnom osnovu kao i FK Crvena zvezda, potpisnik pismena FK Crvena zvezda apsolutno ne poznaje ni istoriju svog naroda ni ustavni razvitak naše države".

Vuletić u ime Partizana ocenjuje i da je Zvezda pokušala da "falsifikuje razvoj sportskog, fudbalskog života u posleratnoj Srbiji".

U prilog svojoj tvrdnji Vuletić ističe da se u Zvezdnom predlogu tvrdi da je Fiskulutniri odbor (potom savez) Vojvodine bio "potpuno nezavisan od Fiskulturnog saveza Srbije" i da "nadležna sportska tela NR Srbije nisu imala nikakvu ingerenciju nad ovim telom niti nad organizacijom sportskih takmičenja na nivou AP Vojvodine."

"Ovo ne samo da nije tačno već će se u nastavku ove analize pokazati da je reč o jednoj secesionističkoj i falsifikatorskoj oceni potpisnika pismena FK Crvena zvezda, pa bi, sledeći njegovu logiku, današnji Fudbalski savez Beograda mogli da definišemo kao savez jednog nezavisnog grada nad kojim današnji Fudbalski savez Srbije (FSS) nema baš nikakvu ingerenciju, kao i danas postojeći Fudbalski savez Vojvodine (kao sledbenik Fiskulturnog saveza Vojvodine) ukazuje da je Vojvodina nezavisna i da FSS ni nad ovim telom nema nikakvu ingerenciju", naglasio je Vuletić.

- TAKMIČENJA -

Vuletić naglašava da to nije bio klupski šampionat već jedno sedmodnevno kup takmičenje (igralo se odmah četvrtfinale, pa polufinale i finale) od 3. do 9. septembra 1945. godine u kojem je učestvovala i Jugoslovenska armija, budući da FK Partizan tada još nije osnovan.

"Sledeći logiku potpisnika pismena FK Crvena zvezda, čini se da je i Jugoslovenska armija bila jedna federalna jedinica u ovom svojevrsnom eksperimentalnom kup takmičenju koje će, ustvari, prethoditi prvom šampionatu FNRJ 1946/47. godine".

O spornom takmičenju, Vuletić ističe da po svemu podseća na klasično kup takmičenje i da je bilo ništa drugo do kvalifikacioni takmičenje za prvi šampionat FNRJ.

"Još jedna veoma interesantna činjenica nije navedena od strane potpisnika pismena FK Crvena zvezda: uporedo sa kvalifikacionim ciklusom za popunu Prve Savezne lige, odigravalo se i kvalifikaciono takmičenje za učešće u Drugoj saveznoj ligi. Prethodno je odlučeno je da fudbalsko prvenstvo Srbije (treći rang) ima pet zona: Vojvodina, Istok, Centar, Zapad, Kosmet..  Zašto je potpisnik pismena FK Crvena zvezda prećutao ovaj podatak? Dva su razloga. Prvi, koji ukazuje da je zajedno sa vojvođanskim klubovima na teritoriji AP Vojvodine igrao i tim iz Beograda (Milicionar) i to u takmičenju koje se oficijelno zvalo Fudbalsko prvenstvo Srbije (treći rang). Drugi je dokaz da se iz ovog takmičenja takođe omogućavala prohodnost u Drugu saveznu ligu identično kao i iz Prvenstva Srbije 1946. u Prvu saveznu ligu. Sledeći logički tok misli potpisnika pismena FK Crvena zvezda svi klubovi koji su od 1946. do 2006. godine bili prvaci Srbije (a reč je, dakako od trećem rangu takmičenja) imaju pravo na titulu državnog pravaka nacionalnog ranga! FK Spartak iz Subotice je taj uspeh ponovio i 1952. godine a npr. šabačka Mačva čak nekoliko puta (1959, 1971, 1987.). Sledstveno ovome: ako je prvenstvo Srbije unutar postojeće Savezne države rang takmičenja nacionalnog karaktera, kakav tvrdi da jeste potpisnik pismena FK Crvena zvezda, onda FK Spartak ima pravo na dve titule šampiona Srbije, FK Mačva iz Šapca na tri a za šampione Srbije valja proglasiti, između ostalih, i Slogu iz Rankovićeva koja se ovom titulom okitila 1951. godine. Posebno zanimljivom smatramo činjenicu među šampionima Srbije iz svih tih godina, pored napred već analiziranog slučaja FK Spartak iz Subotice, postoji još ne mali broj klubova sa teritorije AP Vojvodina, koji su ostvarili identičan uspeh: zrenjaninski Proleter (1949. i 1961. godina), pančevački Dinamo (1955.), Bačka iz Bačke Palanke (1963.), somborski Radnički (1963. i 1965.), Crvenka (1966.) i Novi Sad (1968.). Ukoliko je, međutim, reč o trećem rangu takmičenja i kvalifikacionom za popunu Prve i Druge savezne lige, kako potpisnik ove analize tvrdi da jeste, niti FK Crvena zvezda, niti FK Spartak, FK Mačva iz Šapca niti FK Sloga iz Rankovićeva, baš kao ni svi pobrojani prvaci Srbije sa teritorije AP Vojvodina (razume se, ni svi ostali klubovi koji su tu ligu osvajali tokom decenija) nemaju pravni osnov za dodeljivanje zvanja nacionalnog šampiona".

KOMPLETNO PRAVNO MIŠLJENJE VLADIMIRA VULETIĆA PROČITAJTE OVDE >>>>

PRAVNO MISLJENJE FKP.pdf
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.